ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кандидат за кмет на София (СНИМКИ и ВИДЕО)

12286
ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кандидат за кмет на София (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Окончателно ГЕРБ-СДС регистрира бившия журналист и телевизионен водещ Антон Хекимян като кандидат за кмет на София. Той повежда и листата с общински съветници на коалицията, а втори ще бъде досегашният председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Решението не е лесно, но съм го взел лично аз и напълно съзнателно. Поисках да ми бъде отделено време, за да помисля. Имах лична среща с г-н Борисов и той лично ми предложи да бъда кандидат за кмет. Искам да му благодаря за подкрепата и за доверието, както и на партийния актив на ГЕРБ. Получил съм и номинации от градската структура", разказа Хекимян пред журналисти. По думите му той е получил уверение, че занапред ще има самостоятелност във вземането на решенията. Вече е готов и екипа, с който той смята да работи.

"От 20 години живея в София. През цялото това време като журналист в bTV съм критикувал. Обсъждали сме действия, които се случват в Столична община. Търсили сме как да се решат проблемите на гражданите и винаги съм проявявал отношение. Визията ми за София е да стане още по-зелен град, по-иновативен, с повече образование", каза Хекимян пред сградата на Общинската избирателна комисия в София.

Още: Парламентарна комисия ще проверява сигурно ли е машинното гласуване (ВИДЕО)

По време на регистрацията самият лидер на партията Борисов не присъстваше, а бившият журналист бе представен от зам.-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев и настоящия председател на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.

"Не мога да не си призная, че съм се замислял какво е бъдещото ми развитие след телевизията. Дадох си сметка, че искам да продължа да работя за обществото - сега просто мога да го правя от другата страна", каза още Хекимян.

На въпрос относно кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев той определи шансовете му като "огромни", но увери, че в кампанията ще бъде себе си. Хекимян каза още, че през целия си път твърдо е отстоявал принципите на журналистиката и отрече да е поставял редакционната политика на bTV в интерес на ГЕРБ.

Още: Борисов призна, че ДПС участва в управляващата коалиция

"Не сме тук да регистрираме Антон Хекимян за кандидат за кмет, а сме тук за регистрация на победата на тези избори", обясни от своя страна шефа на СОС Георги Георгиев. По думите му листата с общински съветници е наполовина с изцяло нови имена и определи Хекимян като "най-големият критик".

 

Георгиев увери, че ще се борят за мнозинство в Общинския съвет и подчерта, че именно Хекимян ще е водач на листата със съветници, а самият той ще е втори.

Припомняме, че до развръзката днес се стигна след седмици на спекулации и дълго мълчание от страна на ГЕРБ относно името на кандидата. По думите на Борисов до последно изборът за номинация за градоначалник е бил между шестима души. За първи път пък името на Антон Хекимян, който е бивш директор на "Новини, актуални предавания и спорт" в bTV, се спомена в деня, в който той обяви, че напуска телевизията и поема по нов професионален път след 19 години в медията. Още: bTV се разделя с Антон Хекимян.

Още преди да бъде обявено името на Хекимян се появиха и първите анализи по темата. През уикенда социологът Андрей Райчев коментира пред БНТ, че ако Хекимян е кандидатът на Борисов за кмет на столицата, той има шанс да победи номиниранията от ПП-ДБ Васил Терзиев. Според Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" обаче Хекимян е известен и ще може да мобилизира гласове, но ще му трябва време, "за да влезе в кметските обувки". По думите ѝ популярността сама по себе си не е достатъчна.

Отново през уикенда пък Борисов обяви и кандидатурата на партията за кмет на Пловдив в лицето на досегашния кмет на район "Тракия" Костадин Димитров.

Още: Бойко Борисов обяви кои са кандидатите за кметове на ГЕРБ за Варна и Добрич

Кой е кандидатът за кмет на ГЕРБ?

Антон Хекимян е български журналист от арменски произход, директор "Новини, актуални предавания и спорт" на bTV от 21 декември 2020 г. до 22 септември 2023 г.

Според публичните данни той е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му – арменец. Хекимян завършва езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора с немски и английски. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет.

Още: Андрей Райчев: ГЕРБ имат реални шансове да победят в София

Започва професионалния си път още в първи курс като стажант в bTV през 2003 г., а от 2004 г. е репортер в сутрешния блок на телевизията. През септември 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок на bTV "Тази събота и неделя". От 2 юни 2014 г. води сутрешният блок на телевизията "Тази сутрин" до 26 февруари 2021 г.

Битката за столицата

Така ден преди финалният срок за регистрация на кандидати и в навечерието на предизборната кампания в битката за София влизат имена като:

  • Васил Терзиев - "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" и "Екипът на София";
  • Ваня Григорова - БСП;
  • Деян Николов - "Възраждане";
  • Вили Лилков - инициативен комитет;
  • Ивайло Вълчев - ИТН;
  • Карлос Контрера - ВМРО и други.

Още: ГЕРБ няма да успее в София, дори Бойко Борисов да им е кандидат: Проф. Светослав “Малинов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делегацията, ръководена от премиера Главчев, се поклони пред мощите на светите братя Кирил и Методий (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика