Христо Иванов: Целта ни е да има управление с нашите приоритети (ВИДЕО)*

5597

Правим всичко възможно вотът да бъде честен този път, защото това зависи колкото от ЦИК и изборната администрация, толкова и от всички участници в надпреварата, каза в Студио Actualno Христо Иванов, съпредседател на коалиция „Демократична България“ и водач на листата в 25 многомандатен столичен избирателен район и на листата в Пловдив. Правим демонстранции в кампанията, гражданите могат да се спрат и да им покажем как точно протича гласуването с машина.обучаваме хората, това не е насочено само към нашите избиратели. Искаме Държавна агенция „Електронно управление“ да даде изходния код, за да може да има пълноценен одит. Искаме да можем да анализираме софтуера и за целта настояваме да ни бъде предоставен изходния код, за да бъде анализиран от нашите експерти. „Демократична България“ прави целенасочени усилия изборите да са честни. Два са рисковете: Първо доколко служебното правителство успя наистина да смени всички шефове на полицията, които трябва да бъдат сменени, особено в районите, доминирани от ДПС. Водим сериозна борба с ДПС с оглед на неговата роля на един от основните отровители на българската държавност, за изграждането на цялата корупционна екосистема, всички тези задкулисни влияния, в медиите, в правосъдието, изсмукването на пари през обществените поръчки и това, което досега беше олицетворявано от Делян Пеевски. Но Делян Пеевски не е неговия собственик и поръчител, той беше един инструмент.

Другата ни загриженост е ГЕРБ, които са влезли в една изключително деструктивна кампания срещу машинното гласуване и срещу процеса на тези избори.

Бойко Борисов се опитва да си създаде оправдание, че ГЕРБ губи почва под краката си. Хората се отдръпват от тях, независимо от усилията им да пълнят зали около Бойко Борисов и предизвикващите жалост снимки, които той произвежда. ГЕРБ могат да претърпят такъв срив, че да бъдат не втора, а трета политическа сила.

И ние сме критикували организацията на изборите, ако има проблем. Разликата между нас и ГЕРБ е, че ние винаги сме били част от разрешението. При закриването на 45-ото Народно събрание предупредих ГЕРБ да не предприемат тази деструктивна тактика и да подкопават доверието в изборния процес. Въпросът е не дали и кога Бойко Борисов ще напусне политическата сцена, а дали напускайки я ще стане затворник №1 на републиката. Много е вероятно това да стане именно при тази прокуратура. И собственото обкържение на Тодор Живков, за да си измие ръцете го хвърли на вълците. Бойко Борисов много добре знае как стават тези неща. Въпросът е, че неговата съдба блокира политическия процес в България. ГЕРБ в момента са превърнати в една лична стража на Борисов. Избирателите на ГЕРБ не заслужават това. Там има много нормални хора. Тяхното място е при „Демократична България“ като част от демократичната общност.

46-ото НС няма да повтори конфигурацията на предишния парламент. Дори и с малки количествени разлики, ако ние удържим София спрямо ГЕРБ, ако успеем да изпреварим ДПС, социлогията ни дава преднина, но не отчита гласовете от чужбина, нито гласовете от Турция, за които не е казано, че всички ще отидат за ДПС, но все пак това ще им даде определен бонус. Нито гласовете от останалата чужбина, където пък ние имаме очаквания за подкрепа.Това ще бъде структурна промяна. Ако БСП продължи да се свлича и се затвори разликата между тях и нас, не говоря да ги изпреварим, това също ще бъде структурна промяна. Свличането на ГЕРБ на второ място също ще е огромна промяна. Така че тези промени ще очертаят преконфигурирането на целия политически пейзаж в България.

„Демократична България“ има готовност да поеме отговорност за управлението, на първо място какво да е неговото съдържание, какво трябва да се прави. За много от големите проблеми имаме ексклузивни решения. Имаме и екипите, които могат да ги реализират.

Съвместяването с другите партии на промяната няма да е проста работа, имаме съществени различия. И това, че правим заявка, че можем да се включим в управление на промяната, не значи че можем да се откажем от съдържателните си цели. Не означава, че сме готови да приемем маниер на спускане на някакви оказания от някаква черна кутия, която се намира някъде край София. За нас участието в управлението не е самоцел. Ние сме готови да направим огромно усилие да има управление, но не какво да е.Целта ни е да има управление с нашите приоритети. И с реална способност и капацитет да ги приложи. Приоритет ни е дълбоко преосноваване на българската държавност. Това минава през няколко конкретни цели. Съдебна реформа, реформа на службите, реформа на регулаторите. Реформа на администрацията чрез електронно управление, така че да озаптим държавата. Това положение, в което всеки се реди на опашки за да бъде унижаван и мотан. И когато не си просто гражданин, а инвеститор, това се превръща в огромна бариера пред производството на благосъстояние и икономически растеж. Това трябва да е прекратено. Няма да се откажем от идеята за радикално повече прозрачност и отчетност.

Смятам, че ще има гласове за мнозинство в рамките на новите политически формации. И второ, смятам, че при една решителна програма и убедителен състав на това управление, останалите формации ще бъдат принудени да му дадат подкрепа. Останалите формации ще имат своята политическа мотивация да се присламчат към бъдещата промяна. Въпросът е при какви условия позволяваме това присламчване. Тук особено за ДПС искам да кажа, тъй като те са най-гъвкави в това отношение. Само че човек трябва да е готов да превърне политическите си ценности в действия. И например да обясни как така г-н Доган стана собственик на ТЕЦ Варна, как така му беше прехвърлено това огромно богатство студения резерв, при все, че ТЕЦ Варна не беше в състояние да го осигурява. Как така кейовата стена на пристанището му беше харизана, как така тази дълбачка за 300 милиона все някак си към него дълбае там. Как така в Росенец няма нещо законно. Нека този момент на истината да дойде за почетния председател на българското задкулисие. Нека да направим истинска лустрация. Ние сме за дълбоко рязане не на опашката, а на главата на българския корупционен мафиотски гущер. ДПС е във война с бъдещето на европейска България. ДПС знаят, че не могат да спечелят тази война.

Христо Иванов не отговори на въпроса смята ли, че „Има такъв народ“ има експертиза да създаде стабилно управление. Той призова, ако аудиторията се съмнява, да избере сигурното – бюлетина 23.

Повече – във видеоматериала.

*Публикацията е съгласно договор за информационно обслужване за предизборна кампания за парламентарни избори 2021;

Kупуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com