Йотова към младите: Гласувайте на евроизборите, ако искате да промените Европа

2468
Йотова към младите: Гласувайте на евроизборите, ако искате да промените Европа
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова младите българи да гласуват на предстоящите европейски избори, тъй като това е единственият начин да постигнат желаната от тях промяна в Европа.

"Трябва да гласувате, да бъдете активни граждани и да казвате с гласа си какво искате да се промени в Европа. Само този, който гласува убедено и знае за какво дава гласа си, има право да изисква и критикува", посочи Йотова по време на дебатa на тема "Разбират ли младите езика на Брюксел?".

Вицепрезидентът говори за най-актуалните проблеми на Европа като предстоящия Brexit и възхода на популизма.

ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!

Връщайки се до лятото на 2016 г., тя изтъкна факта, че младите британци масово са гласували за оставане в ЕС на референдума за Brexit, но за крайния резултат е натежал вота на по-възрастните евроскептични британци, защото те масово са отишли до урните. "Ако повече млади хора бяха отишли да гласуват, днес нямаше да бъдем изправени пред Brexit", категорична бе Йотова.

"Важно е в навечерието на европейските избори да видим дали и какви изводи сме си направили след вота за Brexit. Най-голямата ни грешка ще бъде ако говорим за национални проблеми, вместо за това какво искаме да се промени в ЕС", посочи вицепрезидентът.

Йотова със съжаление отбеляза, че не вижда нито една сериозна политическа тема, която в момента да е на дневен ред. Вместо това политическите партии залагат на партизанщина и остри съревнования.

Според нея най-важното в предстоящата кампания е какво предлага България да се промени в ЕС през следващите години. Националните въпроси трябва да се разглеждат като свързани с общите за Европа теми и да бъдат решавани заедно.

За да бъдат убедени да гласуват, младите трябва да знаят как реално работи ЕС, какви са днешните му пробеми и да покажат как искат да се промени. „За Европа трябва да се говори открито и честно, с всички проблеми“, отбелза вицепрезидентът.

По думите ѝ не само сложният и неясен "брюкселски език" е виновен, че европейските граждани не разбират какво се случва в европейските институции и как се управлява Европа.

Тя изтъкна деструктивната роля на финансовата криза и липсата на адекватен политически отговор от европейските лидери, довели до възхода на популизма. "Стотици хиляди хора останаха на улицата, без да имат никаква вина за тази криза. За тези почти 10 години почти нищо не се направи, за да се решат проблемите като безработица и тежките ограничителни мерки", обясни вицепрезидентът.

Според нея от това са се възползвали ксенофобски и радикални партии, които не искат да решат проблемите на хората, а да извлекат дивиденти от страховете им.

За Йотова има много по-важни теми за обсъждане в кампанията за предстоящите евроизбори като двойните стандарти, сигурността на континента, връщането на по-социална Европа, по-силни лидери и по-активна роля на ЕС в разрешаването на световните проблеми, развитието на общи икономически проекти, които да засилят конкурентноспособността на Европа, както и това да се покаже какви хора управляват европейските институции.

Тя пожела на младите хора да гласуват активно и отговорно, защото те са тези, от които зависи бъдещето на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика