Караджов подаде оставка при една завършена в мандата му от АПИ поръчка, при това странна

7725
Караджов подаде оставка при една завършена в мандата му от АПИ поръчка, при това странна
Снимка: БГНЕС

Една-единствена поръчка за пътно строителство започна и завърши подопечната на министър Гроздан Караджов Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) преди той да подаде оставка. Завърши даже е условно казано, защото стигна до решение за избор на изпълнител, което подлежи на обжалване. Не с договор за изпълнение.

Тя беше обявена в края на март чрез ускорена процедура. Става въпрос за основен ремонт на пътя Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище - (Раднево - Гълъбово), участък с дължина 15,7 км. Трасето е основно за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ "Марица Изток 3", рудник "Трояново-3" и завода за гипсокартон.

Стартирана беше на инженеринг – критикувания от служебното и новото правителство механизъм, тъй като дава възможност на изпълнителя не само да изпълни дадения обект, но да го проектира преди това. Критиките на новата власт са, защото според тях така фирмите си залагат повече пари за дадения обект, а може с по-малко да се направи.

Крайният срок за получаване на оферти беше 11-ти април, а прогнозната стойност - 17 420 000 лв. без ДДС. Кандидатите разполагаха с десет дни да подготвят офертите си. 

В прессъобщение на АПИ беше обяснено, че обществената поръчка е по ускорена процедура, поради спешната необходимост от ремонтни дейности на трасето и аварийното състояние на ж. п. надлеза в с. Обручище. Местните жители излизаха последната година в неколкократни протести.

От началото на 2022 г. са извършвани периодични проверки на съоръжението, като през последните седмици се наблюдава активно пропадане и в двете ленти на платното за движение, както пукнатини и значителни отцепвания на земния насип при подходите. Този процес е необратим и се задълбочава, което би довело до прекъсване на трафика в участъка и блокиране дейността на минно-енергийния комплекс ТЕЦ "Марица Изток 3". Настилката на третокласния път е силно износена, конструкцията му е с нарушена носимоспособност, тъй като в почти цялата отсечка има обособени участъци с видими повреди по пътното платно. По повърхността на настилката се наблюдават множество мрежовидни пукнатини, дупки, кръпки, коловози, локални слягания и пропадания – такива бяха мотивите за избрания метод на възлагане.

Единственият критерий беше най-ниска цена.

Явиха се 12 кандидати, но половината са отстранени в хода на процедурата. Има класирани на първо и второ място, съответно избран е изпълнител. Решението за това е подписано на 7-ми юни – ден преди Слави Трифонов да обяви, че "Има такъв народ" напуска коалицията, чийто представител е Гроздан Караджов. Самият той днес подаде оставката си.

За останалите 4-ма кандидати, които стигат до финала, нито от доклада, нито от решението за избор става ясно какво се случва, защото не са включени в крайното класиране. При това положение е твърде вероятно поръчката да бъде протестирана пред КЗК, а после и пред ВАС.

По същество:

Първото място е на обединение "Раднево Ленд", състоящо се между фирмите "БГ Ленд Ко" АД, „Виа про инженеринг“ ЕООД и "Ий кей джей България кънсълтинг енджиниърс" ЕООД, чиято оферта е 16 480 000 лв. без ДДС. Тоест близо един милион по-ниска от прогнозната.

Кандидатите с по-ниски оферти са отстранени. "ИСА 2000" ЕООД на Юлиян Инджов е дала 14 500 000 без ДДС, а консорциумът "Одесос Парсек" ("Парсек Груп" ЕООД и "Одесосстрой" ООД) – 13 888 000 лева. Комисията, назначена от шефа на АПИ, поискала обосновка защо цените им са с 20% по-ниски от средната стойност на останалите участници. Видно от протокола, обясненията им са били много обстойни, но не са приети като обективни.

Заради нередности в ценовото предложение – грешки при изчисленията и пропуски, са отстранени консорциумите: "ПСК Инфра" ("Пътностроителна компания Ес Би ЕС" АД, "ДК Инфра Инвест" ЕООД и "Трансконсулт-22" ЕООД)  с оферта за 16 565 906 лв.; "АБ Смарт" - (между "АБ" АД и "Смарт Билд Дигитал" АД) с оферта за 21 905 060 лв.; "Ремонт на път ІІІ 5504" (между "Инфраинжстрой" ЕООД и "Нивел строй" ЕООД) с цена 15 308 000 лв.

Важно е да се отбележи, че недостатъци в ценовата оферта са самостоятелно основание за отстраняване, дори всичко останало да е перфектно.

Фирмата "Европейски пътища", чиято оферта е за 16,5 млн. лв., пък е отстранена, защото не е декларирала проектантски опит.

Така, на второ място е класиран консорциумът "Астрея Билд" (между фирмите "Растер - Юг" ООД и „Аква конструкт груп ЕООД" с оферта от 16 990 000 лв.

Не са отстранени, но не са и класирани кандидатите: обединение "Мъдрец – Обручище" ("Геострой" АД и „Пътстрой-92“ АД) - 22 067 440 лв.; "Трейс Груп Холд" - 23 501 000 лв.; "Хидрострой" АД – 24 950 313 лв.; "ПСТ ГРУП" ЕАД – 29 283 017 лв. Последните трима изпълнители са едни от най-известните имена в пътното строителство, като името на "Трейс" беше във фокуса на общественото внимание при случая с голямата автобусна катастрофа до Своге, а лицето на "Хидрострой" е Велико Желев и преди години фирмата му светкавично купи свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98".

В медийното пространство излязоха трактовки, че класираното на първо място обединение с водеща в него фирма "БГ Ленд Ко" е приближена на предишното управление, тъй като е сред получилите аванс от над 20 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус" от "Автомагистрали". Договорът между "БГ Ленд Ко" и държавната компания за доставка на техника е на стойност над 40 млн. лв. Дружеството е в обединение, което има договор за текущ ремонт на пътищата в Добричко. Съдружници във фирмата са Велимир Магурев и Боян Бончев, като за Магурев "Дума" пише, че е защитаван по 3 дела за измами с недвижими имоти от сегашния кмет на Благоевград Илко Стоянов, издигнат от ИТН, но бил и зам.-кмет на Петрич с мандат на ГЕРБ. "БГ Ленд Ко" е обаче фирмата, която пак в обединение изгради безупречно новия граничен контролно-пропускателен пункт "Елидже" между Гърция и България, който още не е пуснат в действие. Но пред Mediapool шефовете на "Парсек Груп" Бончо Бонев и на "ИСА 2000" Юлиян Инджов се оплакаха от развоя на поръчката за основен ремонт на пътя Мъдрец – Искрица – Медникарово – п.к. Обручище - (Раднево - Гълъбово), като заявиха, че пак пътният картел е спечелил и че батакът в пътното строителство е по-голям, отколкото премиерът Кирил Петков казва и си мисли.

Безспорни са обаче следните факти – не може да очакваме една чисто нова, вчера регистрирана фирма, да се кандидатира в строителна поръчка за милиони и да я спечели. Тя първо трябва да е отдавна регистрирана в Камарата на строителите, да има солидна строителна биография, защото възложителите винаги изискват сходен с естеството на поръчката опит и оборот от милиони в последните три години.

В случая е изискван минимален общ оборот от 34 000 000 лв. без ДДС, включително минимален оборот от 8 000 000 лв., в сферата пътно строителство, проектиране или инженеринг.   

Наскоро, нов депутат от управляващата коалиция написа в своя фейсбук профил, че оттук-насетне ще се премахне ограничението за участие в обществени поръчки на фирми от чужбина (!?) и тогава сме щели да видим.

Трябва да е ясно, че новонарисувани фирми в пътното ни строителство няма да се появят кой знае колко, та чак да променят грандиозно картината. Но може да се направи друго, за да се избират възможно най-добрите, защото безспорно ги има в България. Най-малкото, което е нужно - най-после да се състави черен списък на фирмите с провалени проекти и регламент за това да влезе в закона. Такива фирми да не могат да припарят повече до обществен ресурс.

За отбелязване е, че на 26-ти май е бил определен изпълнителят на поръчката за консултант по същата поръчка за пътя към Обручище, чиято прогнозна стойност е 609 700 лв. За нея са се явили 14 кандидати. На първо място е обединението "Инфраконтрол 2022" с участници "Пътконсулт 2000" ЕООД и "Ен Ар Консулт" ЕООД с оферта от 414 600 лв. без ДДС.

ОЩЕ: Караджов за близо 4 млрд. лева: Формално поисках, депутатите всъщност искат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com