Нено Димов обжалва в съда, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

1263
Нено Димов обжалва в съда, че планът за Пирин трябва да мине екооценка
Снимка: БГНЕС

На 27 март министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд от 7 март 2019 г., с което се постановява, че планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да бъде подложен на екологична оценка, съобщават от WWF. Министерството настоява такава да не се прави, въпреки че ВАС за втори път решава, че такава екооценка е необходима. Тя трябва да покаже доколко планът е годен да допринася за основната функция на парка - устойчиво опазване на горите, водните ресурси и защитените видове в Пирин.

На 7 март тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Димов да не извършва екологична оценка на Национален парк "Пирин". Тогава върховните магистрати дадоха задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

Според Нено Димов Шабленското езеро се отводнявало, за да се почиства от тинята

Шабленското езеро на практика е давало вода за напояване в района. В момента езерото е затлачено от тиня. Състоянието на Шабленското ез...

Тричленният състав на ВАС постанови, че Планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения № 1 и 2. Нарушен е и чл. 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 г. относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.

Съдът реши въпроса за нуждата от екологична оценка в светлината и на посочената от тях в делото практика на Съда на Европейския съюз (СЕС). Това означава, че натискът на МОСВ може да доведе до отправяне на преюдициално запитване до СЕС по въпроса дали подобен план следва да се подлага на задължителна екологична оценка - питане, което самите природозащитници искаха да се направи в хода на делата.

След решението на тричленката, запитан дали ще обжалва, Нено Димов настоя пред журналисти за повече време. "Искате да дам отговор преди да съм се запознал. Нека експертите видят какви са мотивите на съда и тогава ще ми предложат решение и в рамките на законовия срок ще предприемем или не съответни действия", каза той.

Димов потвърди позицията си, че такива документи като проект за промени в  плана за управление на Пирин не трябва да имат екооценка, но и даде да се разбере,че уважава думата на съда. "Моята позиция е такава, но това няма значение. Когато съдът е казал нещо няма значение моята позиция, има значение позицията на съда. Това е правовата държава", добави министър Димов.

Благоевградски отличник спечели поръчка за пътища в парк "Пирин" за 3.3 млн. лв.

Благоевградската фирма „Стилстрой – М“ ООД, която според местни медии е отличник в обществените поръчки за района, в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика