X
 
 

Нено Димов обжалва в съда, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

700 9
Нено Димов обжалва в съда, че планът за Пирин трябва да мине екооценка
Снимка: БГНЕС
На 27 март министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд от 7 март 2019 г., с което се постановява, че планът за управление на Национален парк "Пирин" трябва да бъде подложен на екологична оценка, съобщават от WWF. Министерството настоява такава да не се прави, въпреки че ВАС за втори път решава, че такава екооценка е необходима. Тя трябва да покаже доколко планът е годен да допринася за основната функция на парка - устойчиво опазване на горите, водните ресурси и защитените видове в Пирин.

На 7 март тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Димов да не извършва екологична оценка на Национален парк "Пирин". Тогава върховните магистрати дадоха задължителни указания по тълкуването и прилагането на разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие. Трите закона регулират плановете за управление на защитените територии и изискват извършване на екологична оценка.

Според Нено Димов Шабленското езеро се отводнявало, за да се почиства от тинята

Шабленското езеро на практика е давало вода за напояване в района. В момента езерото е затлачено от тиня. Състоянието на Шабленското ез...

Тричленният състав на ВАС постанови, че Планът попада в хипотезите на чл. 85, ал. 1 от Закона за опазване на околната среда, в които екологичната оценка е задължителна, тъй като очертава рамката за бъдещото развитие на инвестиционни предложения по приложения № 1 и 2. Нарушен е и чл. 3, пар. 2а от Директива 2001/42/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 27 юни 2001 г. относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.

Съдът реши въпроса за нуждата от екологична оценка в светлината и на посочената от тях в делото практика на Съда на Европейския съюз (СЕС). Това означава, че натискът на МОСВ може да доведе до отправяне на преюдициално запитване до СЕС по въпроса дали подобен план следва да се подлага на задължителна екологична оценка - питане, което самите природозащитници искаха да се направи в хода на делата.

След решението на тричленката, запитан дали ще обжалва, Нено Димов настоя пред журналисти за повече време. "Искате да дам отговор преди да съм се запознал. Нека експертите видят какви са мотивите на съда и тогава ще ми предложат решение и в рамките на законовия срок ще предприемем или не съответни действия", каза той.

Димов потвърди позицията си, че такива документи като проект за промени в  плана за управление на Пирин не трябва да имат екооценка, но и даде да се разбере,че уважава думата на съда. "Моята позиция е такава, но това няма значение. Когато съдът е казал нещо няма значение моята позиция, има значение позицията на съда. Това е правовата държава", добави министър Димов.

Благоевградски отличник спечели поръчка за пътища в парк "Пирин" за 3.3 млн. лв.

Благоевградската фирма „Стилстрой – М“ ООД, която според местни медии е отличник в обществените поръчки за района, в ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Тоя неновеца ще си разсипе здравето, за всяко отсечено дърво по негова вина ще му се случва нещо много лошо, както и на всички, като него!
 • Симеон 5 Симеон преди 8 месеца Профил на трол?
  Колко пъти все едно и също, хайде вече да се изясни този казус в полза на туризма.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Няма как да стане!
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  В полза на придата трябва да бъде този казус вднъж и за винаги и то за цялата територия на България! Не на частните интереси и прането на пари!
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  И този чака за апартаментче, ама нещо не му се отдава да прокара личните си интереси. Природата е за всички и не е негова наглеца долен, не било нужна еко оценка, направо за затвора е този продажник предател.
 • Cooper 3 Cooper преди 8 месеца Профил на трол?
  Зелените в омразата си към Нено вредят сериозно на цялата ни икономика, туризъм и имидж
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Добре си написал, името ти е Купен ;)
  : 0 !
 • Тодор 2 Тодор преди 8 месеца Профил на трол?
  Нека ВАС се произнесе окончателно по този казус! И каквото реше ВАС - това ще стане! Иначе не вярвам нито на платените "зелени", нито на този министър!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Браво Нено копай дъното!