Плевнелиев за Румен Радев: Нарушил е закона

20787
Плевнелиев за Румен Радев: Нарушил е закона
Снимка: БГНЕС

Как за половин милиард не са ни показали СРС, а за заплатата на жената на президента ни показаха? Очевидно става въпрос за много битовизъм, но ни показва какъв е настоящият ни президент. Така бившият президент Росен Плевнелиев видя скандала между настоящия президент Румен Радев и прокуратурата.

"Радев е нарушил закона през 2014 година и ще се бори за втори мандат, за да избяга от правосъдие", каза Плевнелиев пред Нова телевизия, според който Радев има безоблачен мандат заради добрата работа на правителството.

Салто моралето на Плевнелиев

Много често, когато се извади един човек от властта, когато му се отнемат престижът и авторитетът, които постът носи, виждаме една несъ...

Той се изживяваше като морална алтернатива, плюеше по всички – ето, виждате, че не е никаква алтернатива, погазил е законът, коментира Плевнелиев. След като му беше припомнено, че КПКОНПИ не намери вина (заради давност), експрезидентът каза, че прокуратурата не действала по най-добрия възможен начин, но Конституцията била над всички и сега ВСС може да разследва дали СРС-тата са ползвани правомерно и са пуснати в публичното пространство законно – ВСС е длъжен да го направи, добави Плевнелиев. „От друга страна, държавният глава е нарушил закона – точка”, категоричен беше бившият държавен глава. Той поиска разкриване на всички документи – дали Радев е наруши трудовото законодателство, като е назначил жена си (тогава, по неофициална информация, те живеят на съвместни начала) за пиар на ВВС. "Всеки, който е нарушил закона, трябва да се знае и ние да сме наясно", смята Плевнелиев.

Според бившия държавен глава, за 3 години Радев заложил на популистката карта как всички били лоши, само той е добър, а СРС-тата показали същността му. "Той няма и не може да мисли, че има абсолютен имунитет. Морално той се провали – за върховенството на закона не му вярваме, той го наруши", подчерта експрезидентът, който смята, че Румен Радев работил само за имиджа си и се готвел да прави партия. Да направи партия обаче щяло да го провали, защото всички щели да си мислят, че като президент той се борел за властта, а хората обичали тези държавници, които се борят за тях.

"Ако той отиде в Москва на 9 май, за да обслужи руският национален интерес и да посочи една България, която беше окупирана, имаме сериозен проблем", заяви Росен Плевнелиев.

Действията срещу хазартния сектор

Бойко Рашков: Въпрос на закон и чест за ВСС е да провери прокуратурата за президента

"Въпрос на закон и чест за Висшия съдебен съвет е да провери прокуратурата за това как така в публичното пространство е пусната събрана...

По темата с хазарта, Плевнелиев коментира пред Нова телевизия, че дълги години сме обвинявали прокуратурата, че не е ефективна, но сега виждаме, че се работи на високи обороти. Според него, държавното обвинение почва да стига до най-високите етажи, до най-богатите. По думите му, проблемът бил, че никой вече не е имунизиран и въпросът е ще стигне ли прокуратурата до всички, които не спазват закона. "Не се притеснявам от свърхактивността, а доколко всички тези медийни акции са подплатени по същество, с доказателства, така че да има справедливост", каза Плевнелиев.

Попитан как така с хазарта се почна "5 години по-късно", бившият президент отвърна, че по-добре късно, отколкото никога. Той призова за подкрепа за прокуратурата, но поиска и пример за справедливост от държавното обвинение – тези, които са с правителството, да не бъдат забравяни, ако има данни, че са нарушили закона.

На въпрос защо досега от гледна точка обвинени чиновници най-сериозните обвинения са само за Държавната комисия по хазарта и може ли финансовото министерство 5 години да не види липсващи стотици милиони, Плевнелиев отвърна, че не може толкова време да няма адекватна оценка на риска. "Отдавна е трябвало да се активира някой, за да се види, че нещо не е в ред. От друга гледна точка действия има – сега ще следим какво ще се случи с този толкова чувствителен казус", коментира експрезидентът.

Според Плевнелиев, би било много трудно да преглътнем, че законът по отношение на данъчното облагане на хазарта е двусмислен, че някой депутат е лобирал, че можеш да избираш да платиш по-малко, защото е законно. "Ще остане у нас горчивината, че обикновено лобиране в Народното събрание е ощетило народа със стотици милиони", подчерта Плевнелиев. Той беше категоричен, че не американска намеса е довела до действията срещу Васил Божков.

Заради скандала между прокуратурата и президента, Нинова видя процес на сплашване

За лидера на БСП Корнелия Нинова действията на прокуратурата по адрес на президента Румен Радев представляват разрушаване на държавност...

Що се отнася до приликата с КТБ – как и тук се тръгва от "спор между съдружници", Плевнелиев видя като добър знак, че прокуратурата се е задействала по сигнал на обикновен човек (един от собствениците на Efbet Цветомир Найденов). Какво направи Найденов в телевизионните студия само преди три денонощия - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика