Радев и Нинова в спор грешка ли беше, че сме без бюджет (ВИДЕО)

1372
Радев и Нинова в спор грешка ли беше, че сме без бюджет (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на "БСП за България". Консултациите предшестват конституционната процедура по връчване на проучвателните мандати за съставяне на правителство. Разговорът им обхвана темата с политическата криза, но най-много време отделиха в спор за бюджета, като реплика на президента за парламентарния контрол предизвика реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова. 

Политическата криза

"БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент и според мен това беше много важно, защото днес страната ни има нужда в парламента да имаме партия с богат парламентарен опит и най-вече с готовност да търсят диалога, както доказахте с вашето участие в последното редовно правителство", обърна се държавният глава на БСП. ОЩЕ: "Възраждане" иска третия мандат

Той попита БСП как виждат успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация и докъде могат да направят компромиси.  ОЩЕ: ДПС заговори за мнозинство в парламента около първия мандат

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира въпроса с мнозинствата. Тя обяви, че ще проведе вътрешнопартийно допитване, ако бъдат поканени за разговори. Според нея първостепенно е да се реши политическата криза. "В момента предизвикателството е пред ГЕРБ. Ще изчакаме и видим какво ще направят и предложат и ще действаме спрямо принципите и последователността, която винаги сме имали", добави Нинова. Тя  коментира законодателната програма на ГЕРБ и ПП-ДБ като отчете, че не са съгласни с прокарването на джендър идеологията през Закона срещу домашното насилие.  Тя обяви, че БСП има своя такава, свързана с минималната заплата и други социални теми. ОЩЕ: БСП иска минималната заплата да се повиши от 1 юли (ВИДЕО) 

"Както прецените - връчвайте мандатите", му каза тя. 

Спорът за бюджета

Радев отбеляза, че неотложните задачи пред парламента са много. "Първата е изграждане на консенсус и приоритети, около които можем да търсим сформиране на управленско мнозинство", смята Радев. Според него най-важният законопроект е Законът за държавния бюджет.

Нинова обърна внимание, че БСП не е съгласна с 3% дефицит, като даде пример с други европейски държави, в които той е повече. 

Тя посочи, че за социалистите в парламента има четири важни и спешни въпроса за решаване, сред които борбата с бедността и инфлацията, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и Шенген, като според нея и трите минават през бюджета. ОЩЕ: Дефицитът, Еврозоната и данъците са пресечни точки между ГЕРБ и ПП-ДБ (ВИДЕО)

Тя определи като грешка факта, че служебният кабинет миналата година не е внесъл бюджет. "Но това е минало. Да видим сега как стои темата с бюджета", заяви тя и уточни, че никой няма информация какъв ще бъде бюджетът на служебния кабинет. ОЩЕ: За да има пари за пенсии и държавни заплати: Ще има промени по данъците

"Спорен може да бъде моментът защо служебното правителство не внесе бюджет в края на миналата година", отвърна Радев, като посочи, че тогава е имало риск дефицитът да е много по-висок.

"Трябва да се мисли за инфлацията, социалната защита, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната и недопускане на задълбаване в дългова спирала. Крайното решение за бюджета ще бъде на политическите партии в българския парламент и най-голямото изпитание ще бъде в областта на дефицита. Най-лесно е да се товарят разходите", смята Радев. 

Междувременно президентът подчерта, че днес, най-късно в понеделник Министерският съвет ще излезе със своя замисъл за Закона за държавния бюджет, за да има яснота. 

Нинова от своя страна му напомни, че аргументът на служебния кабинет е бил, че може да няма правителство и че партиите може да наддават популистки. "Сега е същото", добави тя.

Парламентарният контрол

Реплика на държавния глава за парламентарния контрол предизвика реакция в лидера на БСП.

Радев коментира, че парламентарният контрол за миналия парламент е глътнал половината парламентарно време. "Нищо напротив. Трябва да има парламентарен контрол, но трябва да се търси балансът, така че парламентарното време да отива основно за най-важните задачи", каза Радев. 

Нинова не се съгласи с президента за парламентарния контрол. "Това е демократично разписана процедура. Ако едно правителство не се контролира от Народното събрание, както е записано в Конституцията, то вече сме в проблем. Ние ще си държим на парламентарния контрол. Има над 100 въпроси и питания към служебния кабинет", подчерта Нинова. Тя обяви, че вчера от БСП са внесли искане за изслушване за вицепремиера Пеканов защо не е започнал предоговарянето в Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика". 

Радев отвърна, че въпросът е да има баланс спрямо най-важните приоритетни задачи. Той посочи, че е имало цяла седмица разпит на служебни министри, а важни закони са чакали своето време.  ОЩЕ: Служебният кабинет на първи контрол пред 48-ото НС

Тя призова Радев да не гледа на контрола като на наказание, а като възможност. Президентът пък отвърна, че времето на парламента е ограничено. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Напук на закона "Магнитски": Владислав Горанов ще води листа на ГЕРБ в София

Плугчиева: Бях 7-8 дни в служебното правителство, никак не беше весело

Тагарев: Атаките от ГЕРБ към мен бяха неприятни и от ревност, Запрянов отдавна е техен кадър

Кампанията ще е доста мръсна: Говори д-р Александър Симидчиев

Сигнал за фалшиви документи и Кирил Петков: Защо месеци и години по-късно?

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика