Сценарист от "Шоуто на Слави" наруга депутатите заради референдумите

3577
Сценарист от "Шоуто на Слави" наруга депутатите заради референдумите
Снимка: БГНЕС

Същите хора, които преди години не искаха референдумите да са отделно от избори, сега гласуват обратното. После сигурно ще си атакуват решението пред Конституционния съд и си правят пиар. Това смята един от сценаристите на „Шоуто на Слави” Тошко Хаджитодоров, известен просто като Хаджи Тошко, за решението на Правната комисия в парламента референдумите да не се провеждат заедно с друг вид избори, както беше досега. Мнозина видяха в това решение опит референдумът, иницииран от "Шоуто на Слави", да бъде проведен в разгара на лятото и да няма достатъчна избирателна активност, за да се превърнат решенията от него в задължителни за парламента. Днес и утре предстоят гласуванията на второ четене по Изборния кодекс в парламента, като днес трябва да се приеме какво става с референдумите

Ако ние всички се вбесим и направим нещо по въпроса, решенията на референдума ще са задължителни. Шепа страхливци отказват да се съобразят с мнението на народа и пречат да се чуе гласа му. За 7 млн. души да искаш половин милион подписи, за да има плебисцит, е почти невъзможно. В Холандия един референдум е задължителен, ако 30% от хората гласуват. При нас искат активност колкото на последните избори и поне 50% от хората, проявили активност, да отговорят с "да" или "не по поставен въпрос, напомни сценаристът.

Сценаристи на Слави: Ако променят закона заради референдума, значи искат ниска активност

Законът предвижда референдумите да се провеждат с редовни избори, ако законът бъде променен заради инициирания от „Шоуто на Слави...

Да коментираш наглостта и безочието на българския депутат е все едно да коментираш „Ислямска държава”, вбесено каза Хаджи Тошко пред bTV. Според него българските народни представители се държат като врагове на българския народ, сигурен е той, като изрично подчерта, че предложението беше на ГЕРБ. Според депутатите българският народ е тъп и прост, добави той.

Същевременно депутатът от ГЕРБ Ирена Соколова оправда решението с „трудностите”, които станали факт с последния референдум – за електронното гласуване, проведен заедно с последните местни избори. Като трудност Соколова посочи обработката на гласовете. Това е различен тип вот, обясни Соколова.

Не знам дали е целенасочено, но демокрацията не бива да се разглежда като „безплатна процедура”. Бих предпочел да има отделно референдум и избори, включи се и червеният депутат Чавдар Николов.

На изричен въпрос дали е по-добре референдумът на „Шоуто на Слави” да се проведе в отпускарски сезон, и Соколова, и Николов се съгласиха, че е по-добре да се проведе ако трябва и ден по-рано или късно с президентските. Соколова изкара и друг аргумент – щяло да има време при одобрение на референдума да се въведат решенията за следващите избори. Страхът ви е от мажоритарния избор, отвърна Хаджи Тошко.

Въпросите на "Шоуто на Слави"

Парламентът ще трябва да насрочи провеждането на референдума на Слави

Около 100 000 некоректни записа в подписката за референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов, са от...

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ГЕРБ пробва да прати референдума на Слави в трета глуха

Референдумът на "Шоуто на Слави" кара ГЕРБ да погледне към промяна на закона, за да може да го неглижира. Това заключение вади в. "Сега...

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика