Втори ден председателят на ВСС напада Христо Иванов и брани Цацаров по най-големите телевизии

2667
Втори ден председателят на ВСС напада Христо Иванов и брани Цацаров по най-големите телевизии
Снимка: БГНЕС

Тезата, че има разправа и контрол от страна на главния прокурор с неудобни хора в съдебната система, я лансират хората на Христо Иванов – специално Калин Калпакчиев е човекът му във ВСС. Главният прокурор не искал проверка или санкция на когото и да било. Нека посочат конкретика – този и този съдия беше "ударен". Така председателят на ВСС Димитър Узунов отговори на поредните въпроси дали Сотир Цацаров не използва ВСС, за да "страхува" всеки в съдебната система, който му се опълчи. Председателят на ВСС се съгласи, че в Съвета има два лагера, които "си разменят шамари".

Узунов посочи, че не трябва да се дава за пример Мирослава Тодорова, която два пъти вече е санкционирана за забавяне на дела. Излиза така, че тя изобщо не може да бъде подведена под отговорност, а други съдии, с по-малко забавяния, са санкционирани, каза още председателят на ВСС пред Нова телевизия, добавяйки, че "всички колеги в системата" виждат, че Тодорова има публична защита.

Шефът на ВСС е предупредил председателя на СРС да не организира протест на съдиите от СРС

Сега ли разбират че администрацията е била назначавана по този начин? Сега ли разбира Панов, че нашите служители работят многократно п...

Тезата, че аз съм оказвал влияние, звучи удобно. Така Узунов коментира за втори ден поред думите на подалия оставка председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който определи като натиск съобщение от Узунов във Viber. Председателят на ВСС обясни, че ако бил оказван натиск, щял да каже на Лалов, че ще го уволни, а Узунов изрично написал, че няма да го уволнява. На тази теза беше противопоставена друга – че Узунов едва ли е толкова глупав да напише такова нещо в комуникация, която лесно може да стане публична.

Показах си справката от разговорите, в този часови пояс не съм пращал нищо по Viber, коментира Узунов темата със SMS-а до Бойко Борисов за вътрешните дела на ВСС.

За финал председателят на ВСС пак нападна бившия правосъден министър Христо Иванов. Той не реши нито един проблем в съдебната система и политиканстваше във ВСС, докато беше министър, каза Узунов. Не казвам, че Христо Иванов е проблемът на съдебната система, но с напускането си той остави Екатерина Захариева в небрано лозе, продължи Узунов. Според него протестът в СРС бил подбуден от създаването на политическия проект на Христо Иванов – "Да, България". Узунов не пропусна да повтори, че Калин Калпакчиев предложил норма за натовареността и тя създала много проблеми и внуши, че не е свършил нищо друго. И призова служебният премиер Георги Близнашки да каже кой му е наложил Христо Иванов да стане служебен министър на правосъдието. Не може един член на задкулисието да става такъв, с патос заяви Узунов, но същевременно повтори, че Христо Иванов "не му е интересен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика