5 тайни как да приготвим най-крехкия телешки черен дроб

15399
5 тайни как да приготвим най-крехкия телешки черен дроб
Снимка: iStock/Guliver

За да запазите максимално полезните качества на черния дроб, трябва да го приготвите правилно и преди това да изберете и подготвите за топлинна обработка.

1. Изберете пресен дроб или качествен замразен

Готовото ястие с телешки черен дроб ще се окаже нежно и сочно, ако изберете правилния продукт. В противен случай никакви подготвителни манипулации или кулинарни трикове няма да ви спасят от провал.

Ако купувате пресен черен дроб на пазара или в супермаркета, обърнете внимание на външния му вид. Качественият черен дроб трябва да е еластичен и лъскав, мек и красив, наситено кестеняв. Не може да има драскотини, вдлъбнатини, кръвни съсиреци или други вещества, засъхнали петна или петна с различен цвят. Помиришете телешкия дроб - ако всичко е наред, значи мирише леко сладникаво.

2. Пригответе телешкия черен дроб правилно

Преди да приготвите черния дроб според избраната рецепта, вътрешностите трябва да бъдат почистени от ципи и вени. Трудно се дъвчат, могат да горчат и да развалят готовото ястие.

Някои готвачи съветват да сложите измития черен дроб във вряща вода за половин минута, за да премахнете ципата. Други препоръчват поставяне във фризера за няколко минути, обяснявайки, че тази манипулация ще улесни процедурата. Опитайте и двата метода - вероятно някой от тях ще ви хареса повече.

Ето защо се кисне черният дроб в прясно мляко - добавете тази съставка и ще стане чуден!

3. Накиснете черния дроб, за да се отървете от горчивината

Приготвеният и нарязан на парчета черен дроб трябва да се накисне. Така че можете не само да предпазите готовото ястие от неприятен горчив вкус, но и да направите черния дроб невероятно мек и нежен.

Накисване:

·        В мляко: време - от половин час до няколко часа, ако не бързате;

·        Във вода, смесена със сода и сол: няколко супени лъжици от двете са достатъчни за 5 литра вода).

Много добре е да мариновате черния дроб в смес от соев сос с чесън и джинджифил, ароматни билки и сусамово масло, в балсамико, смесено с любимите подправки. След това вече не е необходимо да измивате и не солете при готвене.

4. Начукайте дробчетата с чукче

В някои случаи, ако не нарязвате мекия дроб на ситно за пържене или задушаване в тиган, можете да го начукате със специален чук - дървен или метален. Това трябва да се прави внимателно, за да не се разкъсат късовете дроб. Може да ги поставите между два листа хартия за печене или целофан, за да не се повредят, а само деликатно да сменят структурата.

4. Начукайте дробчетата с чукче

В някои случаи, ако не нарязвате мекия дроб на ситно за пържене или задушаване в тиган, можете да го начукате със специален чук - дървен или метален. Това трябва да се прави внимателно, за да не се разкъсат пържолите. Може да ги поставите между два листа хартия за печене или целофан, за да не се повредят, а само деликатно да сменят структурата.

Уникално крехък и сочен дроб на скара - няма да го правите по друг начин!

Съвет

Преди да изпържите в тиган в сгорещено олио, увийте готовите и начукани дробчета в тънки листове бекон. Гответе няколко минути от всяка страна на силен огън - така ще получите вкусно, оригинално и невероятно сочно ястие. Беконът ще образува вкусна хрупкава коричка, а черният дроб ще остане мек отвътре. По този начин дробът може да се приготви и на скара.

Друг начин да получите ароматна и златиста коричка е да оваляте дробчетата в брашно или галета, смесени със сух чесън или други подправки.

5. Пригответе черния дроб набързо

Дори най-висококачественият черен дроб ще бъде сух и гумен, ако остане в тигана твърде дълго. Трябва да запържите или задушите в заквасена сметана или друг сос бързо: максимум 15 минути, но най-често 10 са достатъчни.

След това трябва да покриете тигана с капак и да изключите котлона, така че готовото ястие да се влива няколко минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Страхотна КРЕМ супа от картофи, праз и сметана

Бадемова КРЕМ супа от червена леща: Не сте яли по-вкусна

Пълнени картофи: Тайната на добрия вкус е в плънката

Постен гювеч с ароматни зеленчуци

Най-бързите мекици с мая, готови за 25 минути

Ако искате картофеното пюре да е пухкаво, добавете му тази съставка

Рибни кюфтета със зеленчуци на грил по рецепта на шеф Виктор Ангелов

Крем брюле с лимон: Чудесен десерт

Картофи със спанак по оригинална рецепта

Вкусни спагети с босилеково песто: Ето как се приготвят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com