Ето защо се кисне черният дроб в прясно мляко - добавете тази съставка и ще стане чуден!

64866
Ето защо се кисне черният дроб в прясно мляко - добавете тази съставка и ще стане чуден!
Снимка: iStock/Guliver

Може чисто и просто да опържите черния дроб – лесно и бързо. И ще получите доста сух и твърд краен реултат. Поради това този субпродукт или, казано по нашенски - тази карантия, не е твърде популярна. Но е много важно да присъства в менюто на всеки човек поради ценните си хранителни и засищащи качества. А за да направите дроба привлекателен, на помощ ви идва обикновеното прясно мляко – което го прави невероятно фин, нежен и вкусен.

Най-популярното мезе за бира: Печен дроб с лук в масло

Принципната му обработка е следната: измивате черния дроб под течаща вода, почиствате го от жилките и ципата. Оставяте го да кисне няколко часа в прясно мляко. Нарязвате го на неголеми кубчета и ги запържвате. Налива се същото мляко, в което е киснал, и го задушавате за около половин час на слаб огън. За това е подходящ свински, птичи или говежди черен дроб.

Приготвянето му по принцип става доста бързо, затова е важно да знаете правилата, за да не се колебаете и да губите време при самия процес. Сервира се с най-различни гарнитури, но най-добре върви с ориз и/или картофи. А универсалната гарнитура към него са гъби-печурки, приготвени по ваш вкус.

Най-старата рецепта за задушен дроб с лук

1. Пилешки дробчета с лук в мляко

Съставки: пилешки дробчета – 1 кг, сол на вкус, непълна чаша мляко, счукан черен пипер (може и млян, но губи от аромата си), лук – 3 глави, смлян кориандър, 2 стръка целина.

Подсушавате измитите дробчета, изрязвате жлъчните торбички и съединителните тъкани. Поставяте дробчетата в керамичен съд, заливате ги с мляко и ги оставяте да престоят в хладилника 40 минути.

Обелвате и измивате целината, чесъна и лука. Разрязвате целината по дължина и я нарязвате на неголеми парчета. Лукът – на полукръгове. Скилидките чесън се скълцват на ситно.

Загрявате олио в тиган, слагате чесъна и запържвате за около две минути, след което добавяте целината и лука. Пържите при непрекъснато бъркане, целта е лукът да се зачерви.

Изваждате дробчетата от млякото, подсушавате ги леко с хартиени салфетки и ги разпределяте в тигана със зеленчуците. Запържвате, като бъркате от време на време. Налива се вода, посолява се, поръсвате с подправките и се оставя под капак да къкри 20 минути. Дробчетата трябва да се покрият с апетитна коричка. Сервирате с гарнитура от ориз или картофи.

Най-старата рецепта за задушен дроб с лук

2. Свински черен дроб в мляко - паниран

Съставки: лук – 2 глави, непълна чаша прясно мляко, 500 г свински черен дроб, 2 с. л. брашно, две щипки счукан черен пипер, 1 яйце, 30 мл олио, сол.

Под течаща вода изплаквате свинския черен дроб, почиствате каналите и отстранявате ципата. Подсушавате с хартиени салфетки и нарязвате дроба на парчета по сантиметър и половина.

Разбивате едно яйце с вилица или бъркалка до поява на бяла пяна. В яйчената смес потапяте парчетата дроб. В плоска чиния ги овалвате в брашното.

Наливате олиото в тигана, загрявате го, слагате панираните парчета дроб и ги пържите от всяка страна по 2 минути. Изпържените парчета дроб разстилате в дълбок огнеупорен съд.

Почиствате и измивате лука, нарязвате го на полукръгове. Запържвате го до златисто в тигана с горещото олио.

Поръсвате дроба със сол и джоджен. Отгоре сипвате запържения лук и заливате с прясното мляко. Печете във фурната на 190 градуса около половин час. Изваждате и гарнирате с нарязани зеленчуци по ваш вкус.

Универсална гарнитура за черен дроб

Измивате гъби-печурки под чешма. Подсушавате ги върху хартиена кърпа. В предварително загрят тиган наливате масло и изсипвате нарязаните гъби със зеленчуци по избор. Поръсвате черен пипер и сол на вкус, разбърквате, похлупвате и оставяте да къкри на слаб огън. Запържвате до омекване на зеленчуците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Козе сирене с мед и орехи: Невероятно вкусно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com