Уникално крехък и сочен дроб на скара - няма да го правите по друг начин!

51102
Уникално крехък и сочен дроб на скара - няма да го правите по друг начин!
Снимка: iStock/Guliver

Има хора, които вирват носове, когато стане дума за субпродукти. Но, освен, че е вкусен и невероятна алтернатива на основните ястия, черният дроб е здравословен продукт и принася много ползи за организма ни. Така че вижте как да приготвите това вкусно, просто и много практично ястие, перфектно за ежедневието. И нещо, което далеч не е маловажно в нашия забързан делник: готви се бързо и лесно.

Първа рецепта

Съставки: 700 г черен дроб – свински или телешки; зехтин, черен пипер, 2 скилидки добре счукан чесън, сол, 5 капки оцет.

Отстранявате ципата около черния дроб, изрязвате жилките и го нарязвате на филийки със средна дебелина. Начуквате ги леко с опакото на ножа и ги овкусявате с кашичка от оцет, сол, счукани скилидки чесън и черен пипер на вкус. Поливате филийките със зехтин, слагате ги на скарата и ги запичате от двете страни, като внимавате да не загорят. По желание ги поръсвате обилно с настърган пармезан или друго сирене с пикантен вкус и ги сервирате веднага със зелена салата.

Ако поръсите пилешките дробчета с това, преди да ги сложите в тигана, те ще станат меки и сочни

Втора рецепта

Черният дроб, независимо дали е свински, телешки или пилешки дробчета, е богат на витамини, минерали и протеини. По тази причина при някои заболявания, като анемия, например, е препоръчителен за консумация за укрепване на организма. Черният дроб на скара е вкусен и много лесен за приготвяне.

Съставки: 600 грама телешки черен дроб; 50 грама праз лук, нарязан на шайби; 1 с. л. олио; 2 супени лъжици соев сос „шою“; 1 с. л. зехтин; червен пипер; половин глава лук, нарязана на дебели резени; сол на вкус.

Нарязвате дроба на средно дебели „плочки“. В тенджера го мариновате за 1 час със зехтина, маслото, соевия сос, праза на шайби, лука, черния пипер и сол на вкус. Когато го изваждате за печене на барбекю, не го изцеждате. Печете го до готовност, без да се препича и да съхне. Сервира се с кълнове кориандър и пюре от моркови; или с гарнитура по ваш вкус.

Трета рецепта

Една наистина бърза и лесна рецепта за много гладни хора, които нямат време да чакат готвене на сложни ястия.

Съставки: 700 г свински или телешки чер дроб; зехтин, винен оцет, чесън, сол.

Почиствате черния дроб от ципите и го нарязвате на филийки, дебели около 1 см. Мариновате го в зехтин, оцет, обилно количество счукан чесън и фина сол. Половин час мариноване е достатъчен. Пече се много бързо – трябва да е средно изпечен. Нарязвате го на дребни хапки. Сервира се с гарнитура по ваш вкус, като се препоръчва бял ориз със зехтин, винен оцет и едро нарязани листа маруля.

От горчивината в пилешките дробчета няма да остане и следа, ако направите тези 3 неща

Четвърта рецепта

Съставки: 2 чаени лъжички сол, 3 скилидки чесън, 200 грама черен дроб, нарязан на филийки, зехтин на вкус, 1 нарязана глава лук.

Наситняте чесъна и го смесвате в купа със солта. Добавяте зехтин, разбърквате и потопявате филийките черен дроб в тази смес, като ги овкусявате отвсякъде. Държите ги в купата 1 час; разбърквате от време на време, за да не спира процесът на овкусяване. Печете така маринованите филийки черен дроб на скарата. Сервирате ги горещи с подкиселена салата от бял ориз, варен боб, ситно нарязани рукола и китайско зеле.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Страхотна супа топчета със застройка

Градинарска супа от тиквички: Лесна рецепта

Супа с нахут, моркови и чушки: Полезна и вкусна

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Страхотна супа топчета със застройка
Страхотна супа топчета със застройка

Супа топчета е сред ястията, които се крият в тефтера на всяка добра домакиня. Опитайте тази чудесна рецепта и се насладете на вкуса. Трябват ви...