Как да си направим дузина палачинки за 10 минути?

22756
Как да си направим дузина  палачинки за 10 минути?
Снимка: Dmytro / Pexels

Палачинките винаги спасяват домакинята, когато настане критичен момент в кухнята и трябва да се забърка някаква бърза манджа. Но хем да е набързо, хем при това да нахрани цялото семейство. Или пък са дошли нечакани гости, пък няма нищо за ядене, а магазините посред нощ са затворени.

Именно палачинките ще нахранят всички събрани около масата – без значение дали това е семейството или неочакваните гости, когато не разполагате с достатъчно време за сготвяне на вечеря или в портмонето са останали само дребни, пък заплатата е чак вдругиден... В крайна сметка палачинки можете да приготвите от почти нищо - ала те във всички случаи те ще са вкусни и гладните ще бъдат нахранени.

Палачинките се правят с вода, мляко, мая, със и без яйца, с пшеничено и друго брашно... Те може да бъдат бухнали или тънки, фини или плътни. Вариантите за приготвянето им са безброй.

Важното е, че не изискват особена подготовка. Съставките се смесват и пържат. Други твърдят, че е правилно да се казва „пекат“. Интересно, че самите палачинки не влизат в този езиков спор – една и съща рецепта става еднакво вкусна и, ако се заяви, че палачинките били печени, и ако се упорства, че са пържени. Разни хора, разни палачинки, е казал класикът. Е, той го е казал малко по-другояче: „Разни хора, разни идеали“ - но да предположим, че е имал предвид идеалните палачинки. Нищо, че надали е така, поне е приятно да си го мислим...

Единственото нещо, препоръчано задължително, за да се подобри вкусът, е брашното да бъде пресято. Има ли в рецептата мая, млякото се затопля преди добавянето му към тестото - не много (максимум 37 градуса - телесната температура), иначе дрождевите гъбички в маята ще умрат.

Ето две много бързи рецепти за палачинки.

Палачинки с мляко

Всеобщото мнение е, че забърканите с мляко палачинки са най-традиционни и истински. Пържат (пекат) се бързо, на раз-два.

Ако накрая хартиса тесто, го приберете в хладилника, за да изпържите (изпечете) горещи палачинки за вечеря – а, че това ще е желанието на онези, които вече са ги вкусили, не се съмнявайте. Тиганът се обмазва с растително масло (олио) всеки път.

В рецептата присъства бакпулвер. Можете да ги приготвите и без него, но именно той прави палачинките нежни и ефирни. Може да бъде заменен със сода бикарбонат (1/2 ч. л.), към която са прибавении няколко капки лимонтозу или оцет.

Състав:

- пшенично брашно – 2 водни чаши;

- мляко – 3 водни чаши;

- 3 яйца.;

- олио - 3 с. л. (за тестото);

- сол - половин ч. л.;

- 1 с. л. захар (за сладки палачинки - 3 с. л.);

- бакпулвер – 3/4 ч. л.

Смесете в купа всички съставки без млякото и маслото.

 Разбъркайте с миксер. Тестото ще се получи гъсто и гладко, целта е да няма бучки. После разреждате сместа с мляко, като го сипвате на тънка струя и бъркате. Консистенцията би трябвало да е подобна на течна сметана или гъст айрян. Накрая налейте олиото и добре разбъркайте.

Сипвайте в омазнен тиган по малко от сместа и пържете или печете – по желание!

Палачинки с вода

Да, вярно е, че по традиция палачинките се правят с мляко, прясно или кисело, може с айрян или дори суроватка.

Как да си направим най-вкусните палачинки?

Ако има ястие, което всички харесват, то това определено са палачинките. Страхотна идея за закуска, с която да зарадвате малки и големи...

Но, в края на краищата, се оказва, че стават и с обикновена вода - дори понякога точно така се оказват по-фини и по-вкусни. Тук има една важна тайна: жълтъците и белтъците се разбиват отделно, само след тази процедура се добавят в тестото. Такива палачинки са перфектни да им бъде добавена солена плънка – месо, дроб (или пилешки дробчета), извара, яйце с лук.

Състав:

- пшеничено брашно – 0.3-0.4 кг;

- 3 яйца;

- 0.5 л вода;

- по 2 с. л. захар и олио;

Ако искате палачинките да станат ПУХКАВИ, направете ето това

Кой не обича да похапва палачинки? Те са любима закуска за малки и големи. Най-вкусни са обаче онези пухкави палачинки, топящи се в уст...

- щипка сол.

Най-напред смесете съставките без водата, за да стане равномерна, хомогенна и гъста маса. Бавно сипвайте водата, като разбърквате, за да избегнете неприятните бучки.

Е, вече може да мажете тигана с олио и да пържите (или печете) палачинките!

 

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com