Как да си приготвим истински домашен хляб – вкус като от едно време

16859
Как да си приготвим истински домашен хляб – вкус като от едно време
Снимка: iStock

Очаквате скъпи гости за светлите празници? Изненадайте ги с нещо вкусно и домашно приготвено. Не, не визираме пържолите и сармите – те са класика, но ви предлагаме неочаквана за всички вкусотия, която наистина ще бъде изненада – истински домашен хляб, който носи вкуса на детството и на българските традиции.

Хлябът е част от историята, бита, обичаите и корените ни. С него се посрещали освободителите, с него се изпращали покойниците на вечния им път. Обредните хлябове присъстват в почти всички обичаи и традиции и всички те били омесени и изпечени от ръцете на домакините. Днес, когато купуваме насъщния от магазина, е трудно да очакваме да усетим вкуса на истински домашен хляб, който няма консерванти, оцветители и неизвестни примеси, топъл и пресен е. Но пък можем да се насладим на такъв хляб, ако го приготвим в дома си. Със съвременните хлебопекарни, достъпни за почти всеки дом, можем да изненадаме гостите с домашен хляб, а за още по-интересна вечер, да им разкажем и историята на хляба. Ето я.

Кратка история на хляба

Още: Как да съхранявате хляба, така че да е винаги мек и свеж

Най-старият занаят на света е хлебарството, поради което не трябва да ни учудва, че първите хлябове са приготвяни около 6000 пр. Хр. Първите места за продажба на хляб са се появили в Древен Египет, а първите хлябове са съдържали едро зърно и вода, като поради липсата на пещи са били изпичани в  естествени условия и благодарение на слънцето – върху камъни, поради което били и плоски. Сега вече не се чудите защо има традиция арабският хляб – спомнете си дюнера – да е именно плосък, нали?

Маята, която познаваме днес, е продукт на 19 век, но квасът е познат и използван още в древността. Постепенно хлябът се превръща в свещен, в храна, с която се посрещат приятели и дългоочаквани гости – с хляб и сол, в част от обреди и традиции, в част от християнската религия, където се счита, че символизира тялото на Христос.

В България насъщният е на почит и уважението към хляба е съхранено от дедите ни до днес. Липсва ни обаче вкуса на хляба, който помним от селските фурни в едни далечни години, от който чупихме парчета и хапвахме сух по пътя към дома. Толкова беше вкусен, че нямаше нужда от нищо към него. Можем да си го приготвим сами в дома днес и да се насладим на истински домашен хляб, с който ще очароваме семейството и приятелите и ще превърнем празничната трапеза в автентична и връщаща спомени от детството.

Как да приготвим истински домашен хляб – необходими продукти

Още: В кои държави ни посрещат с "хляб и сол"?

За истински домашен хляб ви трябват следните продукти:

  • половин килограм брашно,
  • 350 мл. топла вода,
  • 6 гр. мая – обикновено е пакетче,
  • щипка сол и щипка захар.

Нищо друго не ви е  нужно за традиционен български хляб с  вкус като едно време. Ако обаче имате време и желание за експерименти, може да добавите семена, за да е още по-вкусен и по-полезен, както и да приготвите сладък хляб със стафиди. Ние ще ги пропуснем и ще се придържаме към най-простичката, към традиционната рецепта, с която да възродим спомените от детството и да ухае вкъщи на топлата фурна с работливи хора, вадещи насъщния рано сутрин.

Как се приготвя истински домашен хляб стъпка по стъпка?            

Още: Ползите от това да си приготвяш хляба у дома

Приготвянето на домашен хляб е по-лесно, отколкото очаквате. Всеки може да се справи. Само следвайте стъпките:

  • Изсипете всички съставки без водата в удобен за вас, подходящ дълбок съд.
  • Разбъркайте внимателно и добре всички съставки без водата.
  • Направете кладенче в средата на съда и добавяйте постепенно водата, като бъркате и месите с ръцете си. Тестото, което трябва да получите, е важно да не лепне. Може да добавите още брашно или още вода, докато  получите тесто с нужната консистенция.
  • Завийте с кърпа и оставете да втаса – да увеличи почти двойно обема си.
  • Втасалото брашно следва да омесим, да оформим като хляб и да изпечем в намаслена тава на 200 градуса във фурната, докато стане готов.

Това е всичко. Ако не може да месите, то има уреди, които да ви заменят. При всички случаи каквито и уреди да ви помагат, този истински домашен хляб ще бъде несравнимо по-вкусен и ароматен от този в търговката мрежа, ще е наслада за небцето, душата и сетивата и ще зарадва гостите ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Ето как се приготвят хрупкави унгарски мекици

Това агнешко с картофи прави всеки ден празник

Как се приготвят традиционните великденски козунаци?

Бърз и лесен какаов КЕКС за любителите на десерти

Домашен козунак за Великден: Страхотен вкус

Пухкави мекици за вкусна закуска

Ето как се готви най-вкусната агнешка чорба за Великден

Постни сладки за Великден – много ще ви харесат

Печено свинско за Великден. Подготовката му отнема само 15 минути

Бабините козуначени курабии за 20 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com