Как се почистват миди за нула време?

7122
Как се почистват миди за нула време?
Снимка: iStock

Богати на минерали, сред които цинк, магнезий, калий, калций, йод, и на витамините С, Е, Д, В, мидите са пълноценна храна, която може да подобри общото здравословно състояние, и са отличен антиоксидант. Препоръчва се консумацията им при проблеми с пикочната система, артрит и болки в ставите, менопауза, за подобряване на обмяната на веществата и за силна имунна система.

Този чист протеин не се препоръчва само за страдащите от подагра, както и на бременните и кърмещите, тъй като са силен алерген и могат да породят алергична реакция при бебета и малки деца. Мидите се отличават и с превъзходни вкусови качества и са сред най-консумираните морски дарове.

Приготвянето им в домашни условия обаче може да не е лесно за начинаещите домакини, както и за тези, които имат богати познания в кулинарията, но не са приготвяли миди. Като най-трудна стъпка от всяка рецепта с миди повечето посочват почистването им. Вижте как се почистват миди бързо и безпроблемно, за да приготвите тази морска вкусотия за семейството си за нула време.

Как се почистват миди?

Почистването на сурови миди може да се окаже предизвикателство. Те обаче са по-вкусни и по-добър избор от замразените, с които трябва да внимавате дали не са размразявани и замразявани отново, което може да е изключително опасно за здравето, дали са в срок на годност, имате ли доверие на бранда и т.н.

Пресните миди, макар да изглеждат леко смущаващо – затворени в тези черупки, изглеждащи невъзможни за преодоляване, имат редица предимства и един основен недостатък – трудно се почистват, ако не знаете как. Когато ви разкрием как се почистват миди, няма да се налага да се лишавате от вкусните и пресни миди, поради неувереност, че ще се справите с почистването и приготвянето им. Ако знаете стъпките за почистване на миди и малките тайни и трикове на професионалните готвачи, ще заставате по-уверено до щанда с пресни морски дарове и ще може да поднасяте полезните блага на морето на масата си.

Ето каква е тайната на най-вкусните миди с ориз

Почистването на мидите е по-лесно, ако имате предвид:

- Първата стъпка в почистването на мидите е свързана с отстраняване на полепнали по черупките им песъчинки, частички водорасли и други. Най-лесно това почистване ще стане, ако използвате твърда четка, за да ги изтъркате енергично и силно под течаща студена вода.

- По време на това почистване следва да обърнете внимание и дали черупките са плътно затворени и цели. Пукнатините са знак да не използвате мидата. А ако има процеп и черупката не е плътно затворена, почукайте я. Живата мида ще реагира и ще затвори черупката си, което сочи, че е прясна и годна за консумация.

Мидата, която не е жива, ще си остане полуотворена, което е знак, че е мъртва, а от тук следва и че може да е развалена и опасна за здравето. Изхвърлете я. В края на тази стъпка от почистването трябва да останат само съвършено затворените миди без пукнатини и прочие по черупките. А как да се справите с отварянето им? До тук беше лесно. Отварянето на черупката на жива мида може да е трудно и да е предизвикателство, но с нашите съвети ще се справите безпроблемно и лесно.

- Мидите се отварят по-лесно, ако предварително ги накиснете.  На 4 литра студена вода добавете 1/3 чаша сол и накиснете вкусните морски дарове за 15 минути. Извадете ги една по една с решетъчна лъжица и повторете процедурата с накисването в друг съд. Завършете тази стъпка от почистването на мидите с изплакването им в гевгир. Готови сте.

Може да започвате да ги отваряте със специален уред или нож. Може и да ги сготвите затворени, след като сте ги почистили по този начин, ако рецептата изисква това. Ако обаче ги готвите затворени, проверете готовите миди дали са се отворили и ако не са, това я знак, че са развалени и умрели, преди да попаднат на огъня. Изхвърлете тези миди, които не са се отворили, след като сте ги сготвили, тъй като може да са опасни за здравето.

Насладете се на мидите на масата ви, все пак лято е! Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Какаовият сладкиш БЕЗ печене, за който всички говорят

Съставката, която баба задължително слагаше в тестото за мекици

Най-бързият и лесен бананов сладкиш на тиган

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com