Как се приготвя македонска наденица по стара българска рецепта?

11355
Как се приготвя македонска наденица по стара българска рецепта?
Снимка: iStock/Guliver

Македонска наденица по стара българска рецепта – първи вариант

Съставки: тънки свински черва, праз-лук – 10 стръка, месо свинско – 3.5 кг, сол – 50 г, свинска мас – половин ч. ч., сухи люти червени чушки – 6 бр., чер пипер – 15 г.

Как се приготвя?

Най-напред скълцвате праз-лука на ситно. Загрявате дълбок тиган или тенджера с подходящи размери, слагате маста в тигана и изчаквате да се стопи. Сипвате скълцания праз-лук и го запържвате на средно загрят котлон (ако искате да се придържате към оригиналната рецепта – на огнище с бавен огън, както се е правело в стари-стари хайдушки времена).

Накълцвате, също на ситно, свинското месо. Нарязвате, отново на ситно, лютите червени чушки. Тук има особена забележка: специално за лютите червени чушки ще се наложи сериозно да се постараете: те трябва да бъдат нарязани наистина на много ситно – защото си представете като краен резултат готовата македонска наденица, но с едро нарязани люти червени чушки; очевидно не ще бъде кой знае колко естетично, а и как се яде едро нарязано люто, което явно не ще да е подходящо за всеки стомах?

Любимата баница: Класическа рецепта

Ако сте запържили праз-лука в тиган, сега е моментът да го прехвърлите в тенджера с подходящите размери. Добавяте в тенджерата ситно нарязаното свинско месо, солта, черния пипер и добре наситнените люти червени чушки. Грижливо и енергично разбърквате и омесвате сместа, докато стане сравнително хомогенна в рамките на максимално възможното. Оставяте я една нощ да престои на студено. На другия ден я тъпчете в червата и ги пълните, като ги усуквате през 20-25 сантимента. След това ги провесвате на стабилно закачен хоризонтално прът, на студено място, където да е добре проветрено, най-добре на течение.

Македонска наденица по българска рецепта – втори вариант

Как се приготвя?

Съставки: сланина – 0.700 г, сухо свинско месо (без сланина) -2 кг, „прошарено“ свинско месо (средно тлъсто) – 2 кг, сушен лук – 20 г, едро счукан червен пипер – 40 г, бял пипер – 15 г, сол – 45 г, свински черва.

Смилате сухото свинско месо. Половината „прошарено“ (средно тлъстото) свинско смилате в месомелачка, а другата половина режете на кубчета с размери 0.5-1 см. Кубчетата придават аромат и дъх на автентичност на крайния резултат – все пак едно време не е имало месомелачки.

Смесвате червения, белия пипер и сушения лук и ги смилате. Събирате всички съставки в подходяща по размери тенджера, разбърквате ги и смесвате бавно, но старателно и енергично. Оставяте да отлежи в хладилник 12 часа.

ГРАХ с пилешко месо: Топ предложение за вашата трапеза

Пълните червата, като ги усуквате на наденици през разстояние около 25-30 см. При пълненето би трябвало да вземете предвид обстоятелството, че не бива надениците да бъдат натъпкани прекалено плътно, а е добре откъм двата края да останат неголеми кухини. Причината е, че при готвене македонската наденица по стара българска рецепта ще се надува – а ако е прекалено натъпкана, неизбежно ще се спука, пък при по-висока температура направо ще се пръсне.

Готовите македонски наденици по стара българска рецепта може да се готвят направо сурови, да изсъхнат умерено за готвене (но не и да се сушат до крайност, все пак това не е суджук!), да се варят, да се опушат – но, разбира се, класиката е печени на жарава или, в съвременен вариант, на американска скара, сиреч т. нар. „барбекю“. Сервират се топли, даже направо горещи, леко препечени с оставени следи от скарата (без да се прекалява). За гарнитура са най-подходящи зеленчукови салати във всякакви комбинации по вкуса на сътрапезниците, съпроводени най-добре с червено вино.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Какаовият сладкиш БЕЗ печене, за който всички говорят

Съставката, която баба задължително слагаше в тестото за мекици

Най-бързият и лесен бананов сладкиш на тиган

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com