Класическа супа топчета – само за ценители на вкуса от едно време

27012
Класическа супа топчета – само за ценители на вкуса от едно време
Снимка: iStock

С първите гонещи се в небето снежинки, чиито танц завършва в бялата пелена, покрила зъзнещата земята, откриваме сезона на зимните удоволствия – камина, чай, топло одеяло, хубава книга, киномаратон, гореща супа. Супата е сред най-полезните зимни вкусотии, които може да сервирате на масата.

Ползите за здравето от консумацията ѝ са свързани не само с богатото съдържание на витамини и минерали от зеленчуците в нея. Супата съдържа ценни протеини, когато е местна, топла е и ни помага да се сгреем в студеното време и не на последно място хидратира тялото, а това е особено ценно в сезона, през който, от една страна, не пием много вода, от друга страна, губим течности заради вирусите, които ни разболява през студените месеци от годината. Изгодна е, приготвя се лесно, може да бъде замразена, без това да ни лиши от ползите ѝ, и да бъде консумирана в продължение на няколко дни, така че ароматната супа може и да ви освободи от задължението да готвите всеки ден.

Особено много се говори за пилешката супа през зимата, тъй като се счита за една от най-полезните храни по време на вирусно заболяване, но друга супа също заслужава своето почетно място през зимата – класическа супа топчета, съчетала вкуса от детството с ползите от консумацията ѝ.

Класическа супа топчета за ценители

Днес може да поръчате супа топчета в редица заведения, в които се предлага като част от обедното меню и не само, но ако търсите вкуса от ученическите години, оставил трайна следа върху небцето ви, ще трябва  да си я приготвите сами. Оригиналната рецепта е от нас, а приключението за сетивата – за вас. Какви продукти са ви нужни и какво е важно да знаете за тях, вижте сега.

Ароматна зимна супа със свински ребра

Класическа супа топчета – необходими продукти

За приготвянето на супата са ви нужни:

  • глава лук, която трябва да нарежете на ситно, като е важно да не стържете лука, за да не съсипете вкусовите качества на супата,
  • чаша от 200 мл. с доматен сок или пюре,
  • около 50  гр. ориз,
  • 1 морков,
  • няколко лъжички олио или друга мазнина,
  • 2 литра бульон вместо вода, който ще подобри вкуса на супата и ще увеличи ползите от консумацията ѝ, като вида на бульона може да изберете сами, но имайте предвид, че в оригиналната рецепта е телешки и това не е случайно – избран е, за да подхожда на телешката кайма, с която ще приготвите топчетата.

За топчетата ще са ви нужни:

  • 3-4 лъжички ориз,
  • пакетче кайма – около 220-250 грама, която е най-добре да е смес – телешко със свинско, а за ценителите – направена от избраното от тях месо пред очите им, а не купешка с неизвестен състав, консерванти и оцветители,
  • белтък,
  • глава лук,
  • подправки – сол, черен пипер, кимион, магданоз.

Класическа супа топчета не може да приготвите без застройка. Тя е част от оригиналната рецепта, така че нека видим и съставките за нея, които са само:

  • 1 жълтък,
  • 3-4 лъжички кисело мляко,
  • лъжица брашно.

Макар отделно да има съставки за супата, за топчетата и за застройката, приготвянето не е трудоемко и не отнема много време, ако спазвате съветите за приготвяне на класическа супа топчета от кухнята на баба.

Всички на масата ще останат шокирани колко е вкусна тази супа

Как се приготвя класическа супа топчета стъпка по стъпка?

1.       Започнете от топчетата. Оризът следва малко да се свари, а не да се смесва с каймата суров, за да стане мекичък и да не хрупа неприятно. 5 минутки са му достатъчни в половин литър вряща вода. Охлажда се и едва тогава се омесва с каймата и подправките и се оформят топчетата. Всичко това гарантира и че те няма да се разпаднат в супата и е част от тайните на кулинарните феи за приготвянето на класическа супа топчета.

2.       Можем да започнем приготвянето на самата супа, като първо се запържват лука и морковите в мазнина, добавя се бульонът, след това и топчетата и се оставя да ври около 30 минути. Едва тогава се прибавят доматите и оризът и отново се оставя да поври на бавен огън около 20 минути, преди да свалите супата от котлона.

3.       Може да приготвите застройката, като съставките за нея следва да са идеално разбъркани. Не изсипвайте застройката студена във врящата супа, за да не се пресече. Сложете в застройката от врящата супа, за да я стоплите, и чак тогава бавно и с непрекъснато бъркане застройвате свалената от котлона, но все още много гореща супа.

4.       Изчаквате да поизстине и сервирате, поръсена с магданоз. Толкова е вкусна, че ще си оближете пръстите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com