Когато правите плънката за пилето, не забравяйте тази съставка - придава уникален аромат!

12828
Когато правите плънката за пилето, не забравяйте тази съставка - придава уникален аромат!
Снимка: iStock/Guliver

При готвене на пиле плънката, която използваме, е от първостепенно значение за крайния резултат.

Самото пиле изваждаме от хладилника час по-рано, за да има време да се затопли до стайна температура. Плънката обаче, напротив: би трябвало да е студена, когато пълним пилето с нея.

Първа рецепта

Съставки: 1 пиле; 1 глава лук; 1 ябълка; 500 г телешко-свинска кайма; комплект пилешко дробче, сърце и воденичка (ако е домашно пиле, иначе купувате от магазина онзи субпродукт, който предпочитате); 100 г орехови ядки; 100 г кестени; 100 г сливи; 50 г крутони; настъргана кора от 1 портокал; сок от 1 лимон; сок от 1 портокал; сол; зехтин; чер пипер. Тайната съставка тук е комбинацията от сливи, кестени и настъргана портокалова кора.

Рецепта за неустоимо пиле с магданоз

И така, приготвяте плънката за пилето. Лукът и ябълката се нарязват на малки кубчета. Сварявате кестените, обелвате ги и нарязвате по на 3-4 парчета. Каймата запържвате в тиган за 5 минути, добавяте към нея нарязаните дробче, сърце, воденичка и наситнения лук. Запичате леко ореховите ядки в тиган без олио. Сливите режете на две.

Към каймата добавяте кестените, орехите, сливите, резените ябълка, настърганата портокалова кора, сол, черен пипер. Запържвате още 5 минути и дръпвате от огъня. Плънката е готова. Слагате крутоните в плънката веднага, щом започнете да пълните пилето.

Посолявате и поръсвате с черен пипер пилето отвътре. Слагате плънката в него. Зашивате го или завързвате с конец, за да не изпадне плънката; или пък го затваряте с клечка за зъби.

Събирате краката на пилето и ги завързвате с конец. Отворът при шията може да се запуши също с клечка за зъби. Така приготвеното пиле се намазва обилно от всички страни със зехтин, сол и черен пипер.

Най-старата и изпитана рецепта за пиле с ориз

Поставяте пилето с гърдите нагоре върху фолио в тавичка за печене и поръсвате с портокаловия и лимоновия сок. Около него слагате останалата плънка, ако има такава. Печете във фурната първите 30 минути при температура 220 градуса, а след това 75 минути на температура 160 градуса. Времето за печене може да се изчисли още по-точно: обикновено 1 кг пиле означава 1 час печене, съответно го печете в зависимост от теглото. Желателно е да обърнете пилето по време на печенето, за да се запече от всички страни.

Ако мястото позволява, заедно с пилето опечете картофи – за целта нарязвате малки картофи наполовина по дължина, поръсвате ги със сол и чер пипер и ги нареждате до пилето.В чиния сложете пълненото пиле, кестените и останалата плънка от тавата.

Някои домакини нарязват кренвирши на 3-4 парчета, увиват ги в бекон, закрепват бекона с клечка за зъби и ги слагат в тавичката да се пекат с пилето 15 минути преди да е готово. Защо се прави това? Защото такова вкусно пиле никога не стига, за да задоволи апетита на всички сътрапезници, то винаги отлита преждевременно, а апетитът остава – тогава на помощ идват кренвиршите с бекона.

Най-старата рецепта за пиле с ориз

Втора рецепта

Съставки: 1 пиле; 1 глава чесън; 1 голям лимон; 1 връзка магданоз; 30-40 г масло; сол на вкус.

Нарязвате една скилидка чесън на ситно. Разрязвате лимона на половинки и изстисквате сока от една от тях.

Поливате пилето с лимоновия сок. По гърдите правите малки разрези с нож и и шпиковате пилето с чесън. Слагате останалия чесън и втората половинка от лимона вътре в пилето заедно с магданоза.

Намазвате пилето с краве масло, овкусявате го със сол и поставяте в тава за печене, също леко намаслена. Пече се 10 минути на 200 градуса, а след това още 40-45 минути на 180 градуса.

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

В каква вода се варят картофите и колко сол се слага?

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com