Най-вкусните и пухкави домашни хлебчета

3355
Най-вкусните и пухкави домашни хлебчета
Снимка: iStock/Guliver

Просто няма как да устоите на тази рецепта. Можете да направите тези вкусни домашно приготвени хлебчета предварително и да ги съхранявате във фризера до 1 месец. Преди сервиране размразете, като ги поставите на кухненския плот.

Съвети и трикове за най-добрите и меки хлебчета

След смесване на хладкото мляко и маята, маята трябва да реагира в първите 5 минути, ако нищо не се промени, маята не е активна. Също така е важно хлебчетата да удвоят размера си след втасване.

Прост трик, който винаги работи: Поставете гумена лента около купата, където е тестото. Уверете се, че лентата е разположена на същото ниво като тестото преди втасване. По този начин можете да го проверите по-късно, за да видите дали е удвоило размера си.

Как да оформите перфектните малки хлебчета? Опитайте се да разделите тестото на 12 равни части. Може да използвате и кухненска везна. Подредете оформените хлебчета в тава за печене, като оставите около 2 см разстояние между тях. След втасване, тестото ще удвои обема си, което ще доведе до вкусни, идеално оформени топчици. Те ще продължат да втасват, докато се пекат във фурната. От съществено значение е да се пекат плътно едно до друго, за да се гарантира мекотата и пухкавостта на хляба.

Учени разкриха какво се случва със сърцето ни, ако прекалим с хляба

Използвайте обикновена фурна за тази рецепта. Вентилаторните или конвекционните фурни биха изсушили тестото и биха направили хлебчетата хрупкави с по-дебела коричка, а не  искаме това в тази рецепта. Също така, тези хлебчета се пекат при по-ниска температура, отколкото при традиционно печене на хляб, което ще ни помогне да получим този мек, златисто-кафяв външен вид.

За красив и лъскав завършек и вкус на масло, намажете топлите си хлебчета с разтопено масло.

Как да предотвратим изсъхването на хлебчетата? Най-лесният начин да предотвратите изсъхването на хлебчетата е да ги изядете възможно най-скоро и, разбира се, да ги съхранявате правилно (не ги оставяйте на кухненския плот да изсъхват).

Необходими продукти за пухкави хлебчета

  • 240 мл мляко
  • 10 г активна суха мая или 20 г прясна мая
  • 500 г брашно
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. сметана
  • 2 яйца
  • 50 г разтопено масло
  • 2 с.л. разтопено масло, за намазване

Начин на приготвяне

1. В купа разбъркайте хладкото мляко и маята. Оставете настрана за 5 минути, за да се активира маята.

2. В голяма купа разбъркайте брашното и солта. Добавете сместа с маята, сметаната и яйцата. С помощта на лъжица разбъркайте добре, след което с помощта на ръката си (или миксер, снабден с кука за тесто), омесете еластично тесто. Месете около2-3 минути. Имайте предвиед, че тестото ще бъде лепкаво, но се опитайте да не добавяте повече брашно, за да осигурите правилната консистенция. Ако месите на ръка, оставете тестото в купа и използвайте само една ръка за месене.

Колко хляб на ден НЕ вреди на здравето - ето какво разкри лекар

3. Добавете разтопеното (охладено) масло в тестото. Покрийте със стреч фолио или кухненска кърпа, за да не изсъхне тестото и го оставете да втасва на стайна температура за 35- 45 минути или докато удвои обема си.

4. Разделете тестото на 12 части. Оформете всяко парче тесто на топка. В тава поставете хартия за печене (30 см х 25 см) и подредете оформените топки, като оставите поне 2 см разстояние между всяко парче тесто. Оставете настрана за втасване на стайна температура за 35-45 минути или докато удвои обема си.

5. Сложете хлебчетата да се пекат в предварително загрята фурна на средно ниво. Печете 25 - 30 минути при 190 °C. Прехвърлете изпечените топчета върху решетка, за да се охладят. Докато са още топли, по желание ги намажете с разтопено масло и сервирайте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Свински джолан с картофки в гювеч: Супер бърза рецепта

Бърз КЕКС за нула време с кисело мляко и орехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com