Най-вкусните картофи соте

21545
Най-вкусните картофи соте
Снимка: iStock/Guliver

Ако искате да направите бързо и лесно перфектните картофи соте, необходимо е да сте запознати с някои основни правила и хитрини за тяхното приготвяне. Така ще изненадате вашето семейство, близки, приятели, гости с такава вкусотия, която едва ли някога биха забравили. Начините за приготвяне на картофи соте са най-различни, но основната идея се свежда до топлинната обработка по два начина.

Картофите соте може да ги направите цели или нарязани на резенчата или кубчета. Някои готвачи обаче препоръчват картофите да бъдат нарязани на кръгли резени, а дебелината им да бъде около половин сантиметър.

Има едно важно правило: колкото повърхността на нарязания картоф е по-голяма, толкова става и по-голям шансът той да се получи по-хрупкав. Затова картофите, нарязани на кръгли резени със споменатата дебелина са много по-подходящи, защото ще бъдат хрупкави отвън и меки отвътре.

Не е необходимо да белите картофите, ако имат тънка кора. Трябва само да ги измиете добре с гъба. Ако имат дебела кора обаче, желателно е да я отстраните, за да бъдат по-вкусни картофите.

Картофите соте първо трябва да бъдат леко сварени, за да могат да омекнат и едва след това да се запържат. По този начин те ще се покрият с хрупкава вкусна коричка. Внимавайте с продължителността на варене, защото за да бъдат истински перфектни картофи соте, те трябва да са сварени съвсем леко, без да се разпадат.

Зехтинът е изключително подходящ за приготвяне на картофи соте. Към него може да добавите съвсем мъничко масло. Ако искате готовите картофи соте да имат по-наситен вкус, може да ги пържите в гъша мас. За да са перфектни, картофите соте се допълват с ситно нарязан магданоз и чесън.

Необходими продукти:

- 500 грама картофи

- една чаена лъжичка масло

- една супена лъжица зехтин

- една скилидка чесън

- ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете картофите по желан от вас начин и ги варете в продължение на 10-тина минути /в зависимост от тяхната големина/ в солена вода. Отцедете ги и ги поставете в топла тенджера да престоят около 2-3 минути под капак.

След като вече са достатъчно охладени, за да могат да се пипат с ръка, загрейте мазнината на среден огън в тиган и разпределете в него картофите на порции по такъв начин, че в тигана да има само един слой. Когато се зачервят леко от долната страна го обърнете и след още една-две минути ги извадете. Поръсете ги със нарязаните на ситно чесън и магданоз. Разбъркайте всичко в тигана докато е още на котлона за 10-15 секунди, колкото да се загреят и подправките от топлината. 

Може да сервирате вашите картофи соте като гарнитура към риба или печено месо, или да бъдат просто като мезе за чаша бира или вино.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

Как се приготвя майонеза с останалите великденски яйца?

Най-лесните курабийки за Великден

Великденски сладки с майонеза – няма да повярвате колко са вкусни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com