Най-вкусните летни кюфтета на скара – топят се в устата

11945
Най-вкусните летни кюфтета на скара – топят се в устата
Снимка: iStock

Едно от най-приятните кулинарни преживявания през лятото е скарата, споделена с приятели, в задния двор на вилата или високо в планината. Кюфтета или кебапчета, пържола или гърдички ще приготвите е въпрос на лични предпочитания, но ние ви препоръчваме да подходите нетрадиционно и да метнете на скарата нещо леко, лятно и свежо, подходящо за жегите.

Не се притеснявайте – ще бъде от кайма и ще бъде кюфтета, но най-вкусните кюфтета на скара, защото тази лятна рецепта е събрала в себе си цялата магия на топлия сезон, витамините и минералите от зеленчуците и познатия и любим вкус на каймата, цвъркаща върху нагорещените гърди на скарата. Рецептата от нас, компанията и мястото, на което да блеснете като кулинарна вълшебница – от вас.

Класичека рецепта за ВКУСНА боб яхния: Ще си оближете пръстите

Най-вкусните летни кюфтета на скара – необходими продукти

За да приготвите тази лятна вкусотия, са ви нужни малко съставки, които може да откриете във всеки супермаркет. Макар да звучи екзотично и нетрадиционно – кюфтета, ама пък летни и пълни с витамини и приготвени не само с кайма, рецептата съдържа само и единствен зеленчуци, които може да отгледате в градината си или закупите от близкия пазар, и кайма. Естествено ще ви трябват и подправки, но и те са типични и традиционни за трапезата ни. Необходимите продукти са:

  • 300 грама кайма, която е най-добре да е смес от телешко и свинско месо или да е специално приготвена кайма за скара,
  • 3 тиквички голям размер,
  • 3 яйца,
  • 100 грама брашно,
  • подправки, сред които най-важни са тези, с които по принцип придавате вкус на каймата – черен пипер, кимион, магданоз, както и лъжичка чесън на прах, малко накълцан на ситно копър и разбира се – сол.

Това е всичко, което ви е нужно, за да приготвите най-вкусните летни кюфтета на скара. Запретваме ръкави и да видим как точно се правят. Обещаваме, че също ще е лесно и бързо, без особени усилия или изисквания за уреди със сложни имена.

Ориз със зеленчуци - перфектната гарнитура

Най-вкусните летни кюфтета на скара – начин на приготвяне

За да приготвите най-вкусните кюфтета на скара със зеленчуци за горещото лято, пригответе си каймата и си я овкусете, както обикновено. Подправките за нея са на вкус, така че умишлено не сме посочили количества и задължителни подправки. Измийте, обелете и настържете тиквичките на ренде, наръсете ги със солчицата и ги оставете да се изцедят. Може да използвате гевгир, тензух или каквото прецените за целта, като идеята е да се оцеди водата, която би попречила на вкуса на кюфтетата, от една страна, би ги направила блудкави и водни и би довела дори до разпадането им по време на приготвянето върху скарата, от друга страна.

Оцедените за около 30 минутки тиквички и изстискани с ръце след това смесвате в съд с подправената кайма, яйцата, брашното и останалите подправки и разбърквате внимателно и добре, за да се смесят равномерно всички съставки. Оформяте кюфтенца и мятате върху загретите гърди на скарата. Може и да ги изпържите в тиган, ако решите, съставките и начинът на приготвяне са същите, но ви препоръчваме да предпочетете скарата не само заради романтиката на приключението, наречено хапване сред природата или барбекю в задния двор, но и защото кюфтетата, а и всяка храна, е по-полезна, когато е приготвена не чрез пържене, а по друг начин, изискващ по-малко количество мазнина.

Поднесете с резени свеж лимон в унисон с лятото.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Паста конкильони със спанак и сирене: ТОП комбинация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com