Патладжанът няма да горчи, ако направите това

19853
Патладжанът няма да горчи, ако направите това
Снимка: iStock/Guliver

През лятото, когато е сезонът на патладжана, той е един от основните зеленчуци за приготвяне на различни ястия. Но домакините знаят една особеност на този зеленчук - той е горчив. И ако тази горчивина не се елиминира преди готвене, вкусът на ястието може сериозно да се влоши. Благодарение на няколко трика този проблем може лесно да бъде отстранен. Някои от тях включват употребата на сол и лимонов сок.

Премахване на горчивината от патладжана

Лесен и бърз начин да се отървете от горчивината на зеленчука е да използвате сол за това. Освен това има "мокър" и "сух" начин да го използвате, така че зеленчукът да не горчи.

Патладжаните се нарязват и се накисват за половин час в подсолена вода. Водата се отцежда, а зеленчуците се измиват с течаща вода. Цялата горчивина ще изчезне с водата. Това е "мокрият" начин за употребата на сол с цел премахването на горчивината на патладжаните.

Пържен патладжан с хрупкава коричка и без горчивина - ето каква е тайната

Също така можете да обработите зеленчука по сух начин. За да направите това, нарежете го на парченца и ги поръсете добре със сол. Изчакайте около 20 мин. След това изплакнете добре и от горчивината няма да остане и следа.

 

Най-често кората добавя горчивина към зеленчука, така че ако не е необходима за готвене, просто я обелете.

Патладжаните може да са горчиви и поради наличието на семената, особено ако зеленчукът не е особено свеж. В случая е достатъчно да премахнете всички семена преди готвене.

Можете да използвате и метода на кипене. В негово приложение няма нищо сложно, но патладжаните след тази топлинна обработка са доста меки, така че е по-добре да ги използвате за приготвяне на яхнии или за консервиране. За да премахнете горчивината, достатъчно е да ги поставите във вряща вода за няколко минути. След това ги поставете върху хартиена кърпа, за да премахнете излишната влага.

Замразяването на патладжани за 4-5 часа също е добър вариант да не горчат, но методът не е подходящ, ако не разполагате с много време.

Ако поставите зеленчука, нарязан на парчета, в съд с мляко за 30-40 минути, той също ще загуби горчивината си. Накрая не забравяйте да подсушите парчетата върху хартиена кърпа, за да премахнете излишната влага.

Още: 3 вкусни рецепти за домашно кьопоолу

Как да премахнете горчивината от готовите патладжани

Ако патладжаните вече са изпържени, задушени или печени и са горчиви, няма да е възможно радикално да промените ситуацията, но можете леко да подобрите вкуса на ястието, като добавите подправки или лют сос към него. Някои готвачи съветват да добавите сочен магданоз или лимонов сок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Сочни пържени кюфтета с кашкавал

Тайната съставка на перфектните пилешки крилца

Не сте опитвали по-вкусни пилешки бутчета с пресни картофи

Бърза вечеря с наденица, картофи и яйца

Как да консервирате ягоди в буркан БЕЗ пектин

Ябълков пай от тефтера на баба

Без брашно: Пухкав и много вкусен КЕТО хляб

Не сте яли по-вкусни тиквички с пармезан

Крехко печено свинско месо с бира

Най-вкусното шоколадово суфле за 20 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com