Печени чушки с доматен сос

101689
Печени чушки с доматен сос
Снимка: supichka.com

Едва ли има някой, който да не е опитвал печените чушки с доматен сос лятото, когато е бил при баба на село. Няма по-вкусно от това лятно народно ястие, особено ако добавим към него и малко сиренце и филийка хляб от фурната. Ето и страхотната рецепта от supichka.com

Необходими продукти:

Охлювчета със сирене

Необходими продукти: 50 гр.масло 1 бр.яйца 1 ч.л.сол 1/2 ч.ч.олио 1 с.л.сода бикарбонат 1 ч.ч.сирене краве 400 гр.краве кисело м...

- 1 кг. пипер
- 1 кг. домати
- 3-4 скилидки чесън
- ½ връзка магданоз
- 2-3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

1.
Измийте добре суровия пипер и го изпечете. Вариантите за печене са много. Може да изпечете на скара, на барбекю, а някой хора пекат пипера дори директно на котлона, което обаче не е изобщо препоръчително, защото изгорелите люспи на пипера залепват за котлона и почистването му изисква доста умения и воля ;).

След като изпечете чушките / пипера, го завийте в наелонова торба, или пък го сложете в тенджера, която се затваря плътно, за да може пиперът да се „задуши“. Това се прави с цел в последствие да обелите по-лесно чушките. След около 15-20 минути пиперът се е задушил достатъчно и беленето му става изключително бързо и лесно. Цепнете всяка чушка по дължина и посолете отвътре. Обелените и посолени пиперки може да запържите в сгорещено олио, докато придобият леко златист цвят. Но ако сте любители на здравословното и диетично хранене е най-добре да не запържвате чушките. Дори и само печени, те са достатъчно вкусни.

2.
След като сте подготвили пипера е време да направите и доматения сос. Първо трябва да обелите доматите. Ако доматите са добре узрели това не е проблем, защото люспите им се отделят лесно и бързо. Ако обаче доматите са по-твърди направете малко кръстче с нож на всеки домат, след което ги сложете в тенджера с вряща вода за 15-тина секунди. Извадете доматите от водата и обелете.

Обелените домати пасирайте с пасатор, или кухненски робот, или просто нарежете на много дребно. След като сте пасирали доматите, излейте доматената каша в тенджера и я сложете да заври. Добавете ситно нарязания чесън и ½ чаена лъжица захар. Доматите се варят до сгъстяване на соса. След като сосът се е посгъстил добавете зехтинът и оставете да поври още 5 минути. Свалете от огъня и добавете ситно нарязания магданоз, след което разбъркайте добре.

Съвет:
1/ Ако доматите ви не са добре узрели, или пък, ако сте попаднали на кисели домати, тогава добавете малко захар, например ½ кафена лъжица. Така доматеният сос няма да има неприятно кисел вкус.
2/ Често, при приготвянето на доматен сос за чушки се ползва и босилек. Босилекът, макар и да е много вкусна и добре позната подправка не отива на точно този доматен сос. Ако добавите босилек ще „избягате“ от традиционния класически вкус на чушките с доматен сос. Магданозът е напълно достатъчен, за да постигнете вкусът, познат ви от кухнята на баба. Но пък не забравяйте босилекът при приготвянето на другите доматени сосове, например тези за паста!

3.
Последната стъпка е да наредите печения пипер в голяма по-дълбока чиния и да го полеете с доматения сос! Добавете и плочка сирене и вашето лято ястие е готово за сервиране!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-вкусната постна разядка
Най-вкусната постна разядка

Тази постна разядка може да бъде част към основното ястие или да я консумирате намаза на филийка хляб. Необходими продукти за постна разядка: 300...