С тази рецепта ще имате крехък и много хрупкав тиквеник!

30095
С тази рецепта ще имате крехък и много хрупкав тиквеник!
Снимка: iStock/Guliver

Определено малцина са се замисляли какво разнообразие от видове, форми и вкусове се крие в такова простичко на пръв кулинарно понятие като „тиквеник“. Неслучайно по света, за да го дефинират, използват термини като „десерт с тиква“, „сладкиш от тиква“, „тиквена торта“, „тиквен кекс“ и т. н.

Но, разбира се, в рецептите за „крехък и хрупкав“ тиквеник ще започнем с нещо нашенско.

Хрупкавият тиквеник на баба

Съставки: 1 опаковка готови кори, тиква – 1 кг, 2 с. л. канела, 1 ч. ч. захар, счукани орехи – половин ч. ч., олио.

За пълнежа настъргвате на едро обелената тиква, смесвате я с канелата, орехите и захарта. Леко притискате сместа, така тиквата пуска сок по-бързо. Всяка кора поръсвате с олио и сок, след което слагате 2-3 лъжици пълнеж и я увивате на руло. Намазвате дъното на тепсия с олио и слагате рулото – после следващото руло и т. н. След като напълните тепсията, я поставяте във фурна на 180 градуса за приблизително час и четвърт. Изваждате тепсията, изчаквате тиквеника да се охлади и по желание го посипвате с пудра захар.

Ето как да приготвите божествен тиквеник - уникално вкусен!

Тиквеник с фарофа

Фарофа – това е популярна кулинарна съставка в бразилската кухня и представлява обикновено царевично брашно (или брашно от маниока, което обаче в България явно ще е по-трудно за намиране), смесено с мазнина. Нещо от рода на нашенския качамак, но все пак по-различно.

Съставки: 400 грама тиквено пюре, 1 кутия кондензирано мляко, ¼ ч. ч. захар, 3 яйца, 1 ½ ч. л. канела, ½ ч. л. джинджифил на прах, ¼ ч. л. индийско орехче на прах, ⅛ ч. л. кулинарни карамфилчета на прах, ¼ ч. л. сол. За фарофата: 1 ¼ ч. ч. царевично брашно, 1 пак. ванилия, ¼ ч. ч. краве масло, захар.

Класическа рецепта за тиквеник, от който ще си оближете пръстите

Загрявате фурната до 180ºC. Намазвате с олио кръгла тавичка. В купа разбърквате яйцата с телена бъркалка. Добавяте останалите съставки (без тези за фарофата) и пак размесвате. Пресипвате сместа в тавичката.

За фарофата: разтопявате маслото (може в микровълнова фурна или в тиган) и след като се разтопи, добавяте царевичното брашно и ванилията. Разбърквате с лъжица. Разпределяте фарофата върху основната смес, която е в тавичката. Печете около 45-50 минути, или докато клечка за зъби, бодната в средата, излезе почти чиста. Коричката трябва да е златиста. Оставяте тиквеника с фарофа да се охлади за около 30 минути, преди да го нарежете. Може да се сервира топъл или студен, със сладкарска или обикновена сметана.

Най-старата рецепта за вкусен тиквеник за Бъдни вечер

Допълнителни упътвания

Ако не намерите тиквено пюре: отстранявате тиквените семки, нарязвате тиквата на кубчета и печете на 180ºC за около 45 минути, или докато стане много мека при дупчене с вилица. Отстранявате образуваната кожа и пасирате опечената тиква в блендер.

Приготвянето на самата фарофа е много лесно. Смесвате захар, брашно и канела. Посипвате получената смес върху основната и заливате с разтопеното масло. Този метод е много прост, тъй като само разпределяте сухата смес от захар, брашно и канела върху основата на тиквеника и след това просто изсипвате разтопеното масло отгоре. Проблемът е, че маслото никога не се разнася равномерно и в крайна сметка образува малки локвички в някои части, докато в други не остава нищо. Така при печене частта, която не е полята с маслото, остава суха и не образува хрупкава коричка.

Затова може да се направи и по друг начин: смесвате сухите съставки за фарофата с разтопеното масло. Този метод е по-ефективен. Просто разтопявате маслото в микровълнова фурна или на котлона и го смесвате със заготовката от захар, брашно и канела. С върховете на пръстите си разбърквате сместа, посипвате с нея основата на тиквеника и го вкарвате във фурната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Мързеливо и икономично шоколадово брауни

1 капачка от това и мекиците стават два пъти по-пухкави

Уникален дресинг с лимон и чесън за ястия и салати

Сьомга в марината, сервирана с майонезен сос: Така се приготвя в ресторантите

Яхния от нахут и спанак: Лесна и здравословна рецепта

Пикантно свинско с ориз и зеленчуци: Перфектен обяд

Най-бързият и лесен кекс с 2 яйца

Хрупкави пилешки хапки: Тайната е в панировката

Пилешко бон филе с лимон: Ще си оближете пръстите

Оризови кюфтета с овесени ядки и бекон: Оригинална рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com