Старите готвачи никога не забравят тези 2 подправки за сарми с кисело зеле!

124476
Старите готвачи никога не забравят тези 2 подправки за сарми с кисело зеле!
Снимка: iStock

Основните подправки, които използваме за сарми с кисело зеле, обикновено са чубрица, магданоз (пресен или сушен), червен пипер (може лют, както и сладък), джоджен, сол, кимион, копър, чер пипер, кориандър. В самата плънка на сармите може да добавите лук, моркови, домати или доматено пюре, чесън и ситно нарязан праз. Внимавайте да не се прекалява със солта, понеже зелето и без това си е солено! Сармите от кисело зеле определено са доста по-вкусни с повечко мазнина – най-добре да ползвате зехтин, но и олиото също е традиционно в случая.

Необходимо е обаче заострено внимание по отношение на кимиона и джоджена. Въпросните подправки не може да се нарекат универсални, защото са подходящи не за всички сарми. Така, например, джодженът не подхожда кой знае колко на сармите от зеле – независимо дали прясно или кисело; но така или иначе, и тук всичко зависи от вашия вкус.

4-те тайни на идеалните зелеви сарми

А ето кои са двете много интересни подправки за сарми от кисело зеле, тях старите готвачи никога не забравят: семена на копър и кимион! С тяхното добавяне се оформя просто вълшебно съчетание на аромати и вкусове.

Предлагам ви и една рецепта за сарми от Молдова - където, както знаем, има силно българско присъствие!

Съставки: месо (свинско, телешко или пилешко) или кайма - 0,5 кг, листа на кисело зеле, 3 глави лук, ориз - 1 чаша, консервирани домати или домашно приготвен доматен сок - 300 г, месен бульон, моркови - 2 бр, олио, пушен бекон - 200 г, чер пипер, сол.

Вкусни зелеви сарми по традиционна рецепта

1. Нарязвате киселото зеле на листа. Изплаквате всеки лист и изрязвате твърдата нишка. Така сетне ще ви е по-удобно да завиете плънката. В голяма тенджера ги заливате с вряща вода. Оставяте ги за известно време, докато водата започне да изстива - но не прекалено дълго, понеже така се обезсоляват и обезкиселяват; ала във вкуса на листата трябва да остане малко кисела жилка. След това запарвате ориза с гореща вода.

2. За плънката: обелвате лука и морковите. Режете на ситно лука, като морковите настъргвате на ренде. Загрявате олиото в тиган и първо запържвате лука. Добавяте парчетата месо или кайма. Слагате ситно нарязан бекон (по желание). Запържвате месото заедно с лука за 10 минути. Добавяте настърганите моркови и запържвате още пет минути на слаб котлон. Прибавяте задушения измит ориз, чер пипер и сол и разбърквате. Накрая добавяте доматите от консерва или домашно приготвения доматен сок. Задушавате всичко заедно за няколко минути и го дръпвате от огъня.

Зелевите сарми на баба

3. Зелевите листа се слагат в гевгир, изчаквате да се отцеди всичката течност. Ако зелевият лист е голям, го нарязвате на няколко парчета, големи колкото длан. Поставяте плънката по ръба на листа и го завивате като плик. Слагате готовите напълнени сарми в тенджера (според традицията трябва да е в котел!), на дъното на която трябва да поставите един голям зелев лист. Заливате сармите с горещ месен бульон или обикновена вряла вода.

4. Слагате тенджерата със завитите сарми на огъня, оставяте я да заври. Готвите така на слаб огън за 5-10 минути. Прехвърляте съдържанието в дълбока тепсия (тава). Слагате тепсията във фурната за приблизително 30-40 минути. Готовността на сармите зависи от дебелината на зелевите листа. Ако са тънки, сармите ще станат бързо - но с дебели листа ще престоят малко повечко във фурната.

Може и да не се слагат във фурната, а да се сготвят направо в тенджерата върху печката за 1 час – като се оставят да къкрят захлупени на много слаб котлон.

Сармите от кисело зеле с месо и ориз в Молдова се поднасят горещи, за сос към тях се ползва заквасена сметана!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Козе сирене с мед и орехи: Невероятно вкусно

Бърз огретен с картофи и яйце: Става много вкусно

Вкусни картофени кюфтенца със сиренце

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com