Тази рецепта за боб с наденица е нахранила поколения българи

2224
Тази рецепта за боб с наденица е нахранила поколения българи
Снимка: iStock/Guliver

Бобът е традиционно българско ястие, свързано с обредите и обичаите ни, приготвен постен, той е част от трапезата ни за един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер, както и част от празниците, в които можем да се облажим, когато домакинята сложи в него вкусна и ароматна домашна наденица. Бобът е признат за българско национално ястие, макар че той не е сред първите култури внесени, отглеждани и консумирани масово в страната ни.

История на боба като част от националната ни кухня

Според повечето български автори едва към края на XVII в. представители на Османската империя изпращат по нашите места семена от обикновен боб, но е разпространена и теорията, че бобът става част от трапезата ни дори по-късно – през XVIII в.

Кой е най-лесният начин за накисване на боб?

Любопитен факт е, че дълго бобът се наричал фасул и се консумирал успоредно с познатата бакла. Бавно и постепенно в продължение на векове той я измества от трапезата, като заема не само мястото, но и името ѝ – боб е старото славянско име на баклата. Така фасулът става по-популярен у нас като боб, а присъствието му на трапезата се превръща в традиция и част от обредното меню за редица празници през 80-те години на XIX в.

Средностатистическите семейства го поднасят по-масово на трапезата си в края на века, бедните гледат на него като на спасение за празната маса и храна, с която да изхранят челядта, а богатите го сервират блажен, чорбаджийски – с наденица или пастърма и така го превръщат в храна, подходяща и за хората с възможности и класа, а не само за народа, чудещ се как да преживява.

Така, консумиран и от бедни, и от богаташи, и от средната класа, през 30-те години на миналия век и народът, и специалистите агрономи и кулинари, признават, че бобът е сред най-често сервираните ястия у нас, с което придобива славата на национално ястие. И докато рецептите с боб от този момент стават все по-разнообразни – появяват се боб „по овчарски“, „по сватбарски“, „по шуменски“, „по селски“, „по родопски“ и т.н., както и модерни – боб в гърне, на фурна, пълнен в чушки, то старата рецепта, по която се приготвял боба, остава като най-предпочитаната от народа. Именно с тази стара рецепта за боб с наденица, която ви представяме, са отгледани редица поколения у нас, тя е традиционна и автентична, така че, ако ще приготвяте боб с наденица, заложете смело на нея.

Боб: 7 причини да го консумирате по-често

Рецепта за боб с наденица

За да приготвите тази автентична рецепта, ще са ви нужни следните съставки:

  • чаена чаша боб,
  • 1 морков,
  • 1 наденица,
  • 1 глава лук,
  • по 1 супена лъжица червен пипер, джоджен и чубрица,
  • няколко лъжици мазнина – олиото като растителна мазнина се предпочита, когато говорим за боб, макар да е боб с наденица, а не постен.

Рецепта за боб с наденица – как да го приготвим както нашите баби

Бабите ни са накисвали боба от предната вечер, за да се свари по-лесно. Те сменяли водата по време на увирането му поне два пъти за час, а след това добавяли зеленчуците, нарязани на ситно, както и мазнината и подправките и го оставяли да къкри на по-слаб огън още час, докато омекне и стане готов за консумация. Наденицата добавяли 10-тина минути, преди да го свалят от котлона, ако била готова за консумация, и доста по-рано, ако са използвали сурова наденица. Поръсвали го с пресен магданоз от градината и го поднасяли горещ на масата, като често в него се сгушвала люта чушка – за аромат, допълнителен вкус и наслада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com