Тази здравословна пица е подходяща и за най-претенциозния вкус

1411
Тази здравословна пица е подходяща и за най-претенциозния вкус
Снимка: Istock

Вкусна, засищаща и лесна за приготвяне, пицата е любимата храна на много хора и с право се нарича едно от най-популярните ястия в света. Пицата обаче може да бъде не само вкусна, но и здравословна.

Как да направите „здравословна“ пица и да избегнете възможното отрицателно въздействие на това ястие върху вашето здраве.

Кои са съставките за тази здравословна пица:

Основните съставки за "здравословна" пица са тесто, сос, зеленчуци и протеини. Можете да използвате морски дарове, пилешко, телешко или соеви продукти за протеини.

Основният компонент на пицата е тестото. Ако искате да направите „здравословна“ пица, изберете пълнозърнесто брашно, което е богато на фибри и други полезни вещества. Можете да използвате и ръжено брашно, което също има нисък гликемичен индекс.

Сосът за пица също може да бъде полезен, ако изберете правилния. Например, вместо обикновен кетчуп или майонеза, можете да използвате сос на базата на доматено пюре, който не съдържа добавена захар или сол. Можете също така да направите сос със зехтин, който е богат на здравословни растителни мазнини.

Най-вкусната ПИЦА: Ето как се приготвя

Зеленчуци

Зеленчуците са най-важният компонент на всяка пица. Те съдържат витамини, минерали и хранителни вещества, необходими за здравето на тялото ни. Освен традиционните зеленчуци като чушки, лук и гъби, в пицата могат да се добавят и други зеленчуци като спанак, броколи, артишок и тиквички.

Сирене

Сиренето е класическа съставка за здравословна пица, която добавя фин вкус и текстура. Много видове сирена обаче са с високо съдържание на калории и наситени мазнини, така че трябва да внимавате при избора им. Вместо традиционната моцарела, можете да използвате нискомаслено сирене като рикота, козе сирене или фета.

Подправки

Подправките са не само вкусов компонент на пицата, но и основен източник на антиоксиданти и хранителни вещества. Добавянето на билки като босилек, розмарин и мащерка помага за подобряване на вкуса на ястието, добавяйки яркост и нов вкус към ястието.

Как се прави мързелива пица - всеки я може!

Избягвайте пушените месни продукти

Пушените меса като бекон, салам и наденица са с високо съдържание на сол, мазнини и консерванти. Ето защо е по-добре да избягвате използването на такива съставки, когато приготвяте „здравословна“ пица. Вместо това използвайте пресни зеленчуци, билки, натурални сирена и пиле.

Подготовка

След като сте избрали всички съставки, е време да направите пицата. Първата стъпка е да разточите тестото с подходяща форма и дебелина. След това нанесете соса върху тестото и разпределете плънката равномерно по цялата повърхност. Не използвайте повече от 3 съставки като пълнеж, в противен случай те ще си попречат на вкуса.

След това пицата е готова за печене във фурната. Загрейте фурната на 200 градуса. Поставете пицата във фурната и печете около 15-20 минути, докато коричката стане златисто кафява. Когато пицата е готова, извадете я от фурната и я нарежете на триъгълни или квадратни парчета (в зависимост от формата на бъдещата пица).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Ето как се готви най-вкусната агнешка чорба за Великден

Постни сладки за Великден – много ще ви харесат

Печено свинско за Великден. Подготовката му отнема само 15 минути

Бабините козуначени курабии за 20 минути

Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!

Най-вкусната постна разядка

Страхотна великденска яйчена салата

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com