Този родопски пататник на фурна е известен из цялата страна

19962
Този родопски пататник на фурна е известен из цялата страна
Снимка: iStock

Легендарният родопски пататник е една от магията на Родопите и нейните кулинарни тайни, пленяващ завинаги сърцето на всеки вкусил го. Рецептите за пататник в различите части на Родопите се различават една от друга, защото всяка родопчанка е вложила частица от себе си в ястието, но в основата са:

  • родопските картофи – неустоимо вкусни, несравними с друг сорт, който сте опитвали,
  • чубрицата, но не тази от магазина, а тази, билките за която са набрани от планината и са съхранили във всяко свое стръкче аромата на вълшебните Родопи,
  • джодженът и лукът, без които ястието не може да се нарече родопски пататник.
  • Някои добавят яйца и сирене, следвайки по-съвременни рецепти, но старите и традиционни родопски пататници са се приготвяли без тези две съставки.  

В някои части на Родопите – Смолянския край например – в пататника ще откриете и кори, тъй като жителите на областта приготвят родопския пататник именно с точени кори.

Още: Тези 2 неща са задължителни за всеки родопски пататник

Различават се и начините за приготвяне на пататник. Независимо обаче дали е приготвен на тиган, сач, на фурна, или върху старата печка на дърва, пататникът ще ви изненада приятно как нещо толкова простичко на пръв поглед като картофите може да бъде такъв кулинарен шедьовър, омайващ сетивата.

Посетиш ли Родопите, не пропускай да се докоснеш до същността, корените, вкуса и магията им, събрана в едно ястие – родопски пататник. А до онзи момент можеш да си приготвиш родопски пататник на фурна у дома с тази лесна рецепта, споделена от старите майстори от сърцето на Родопите.

Родопски пататник на фурна – съставките, които са ти нужни за родопското чудо

За да приготвите вкусен родопски пататник на фурна, са ви нужни

Още: Топ 5 стари български селски рецепти, които всеки трябва да знае

  • картофи – 2 кг., които са основната съставка, като горещо препоръчваме да посетите родопските села и да си закупите картофи от там, за да претендира ястието ви за родопски пататник и да има вкуса на тази вълшебна планина,
  • 300 гр. лук, кромид, без който родопският пататник на фурна трудно може да се нарече родопски,
  • 4  яйца,
  • 140 гр. олио, слънчогледово, препоръчваме да не го заменяте с друго олио, защото бабите ни, приготвяли автентичния пататник, не са готвили нито със зехтин, нито с орехова мазнина, а с домашно краве масло, слънчогледово олио или мас,
  • 4-5  парчета от по 20-тина грама краве масло,
  • подправки – джоджен, чубрица, щипка черен пипер, сол на вкус.

Макар че в старите рецепти от тефтера на баба сирене липсва, на мен лично много повече ми харесва този родопски пататник на фурна със сирене, поради което добавям щедро от него – 400 гр. Ако последвате решението ми, имайте предвид, че сиренето трябва да е краве, да е истинско, а не от палмово масло и имитиращ продукт, както и да е с високо качество. Ако намерите домашно – то е вашето сирене за вашия Родопски пататник на фурна.

Родопски пататник на фурна – как се приготвя стъпка по стъпка

Бабите ни приготвяли пататника в онези години, в които фурната била лукс, неприсъстващ в дома, в съд върху печката на дръвца, като първо изпичали вкусотията от едната страна – естествено тази към печката, после използвали дървен кръг, за да го обърнат и да го изпекат и от другата страна. Днес съвременните фурни, които имат редица полезни функции и изпичат едновременно и от двете страни, правят дървения кръг е излишен, както и опита в обръщането на полуготовата вкусотия. Така родопски пататник на фурна се приготвя по-лесно от онези, които дедите ни са приготвяли и поднасяли на семействата си, но ако имате достъп до печка на дърва, пригответе го в нейната фурна, за да е напълно автентичен и да ви пренесе в онези отминали времена, съхранили корените и традициите ни.

Още: Пататникът на Момчиловци влиза в кулинарната карта

  1. Измийте, обелете и настържете картофите в голям съд.
  2. Прибавете към тях яйцата, като ги объркате добре до получаване на еднородна смес. Не използвайте миксер, а ръцете си – като бабите ни, приготвяли тази вкусотия за семействата си.
  3. Добавете настъргания лук и всички подправки без парченцата масло.
  4. Ако решите да приготвите родопски пататник на фурна със сирене, това е моментът да прибавите и сиренето, което следва да е натрошено.
  5. Намажете подходящ съд – тава за фурна – с мазнина, тъй като пататникът има склонността да залепва по дъното и стените на съдовете и разстелете равномерно сместа в него.
  6. Поставете върху сместа най-отгоре парчетата масло.
  7. Печете във фурната на около 190-200 градуса за около час и половина, като наблюдавате периодично ястието, за да не го изгорите. Покрие ли се с апетитна коричка, този родопски пататник на фурна е готов за поднасяне на нетърпеливите около масата.

Вкусни поздрави от Родопите – вкуса на България!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com