Твърдо срещу меко сварени яйца: Кое е по-безопасно и по-лесно да се приготви?

22792
Твърдо срещу меко сварени яйца: Кое е по-безопасно и по-лесно да се приготви?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ежедневната консумацията на яйца има множество ползи за здравето. Те осигуряват висококачествен протеин и съдържат няколко витамина и минерали, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Яйчният белтък съдържа протеините, докато в жълтъка има здравословни мазнини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Всеки има свои лични виждания по въпроса какво трябва да е свареното яйце – рохко или твърдо. Без значение дали става въпрос за бъркани яйца, поширани яйца, пържени или варени яйца. Когато говорим за сваряването на яйцата, те могат да бъдат или твърдо сварени, или рохки. При приготвяне на твърдо варените яйца, белтъкът и жълтъкът се втвърдяват максимално, докато при меко сварените яйца жълтъкът се оставя почти суров и яйцето е само частично сварено.

Твърдо сварени яйца:

Ето защо е ОПАСНО да държим яйцата на врата на хладилника

Ако държите яйцата си на вратата на хладилника, мислейки, че те ще останат годни за консумация за по-дълго, тогава имаме лоши новини. ...

1. Ползи за здравето

Твърдите яйца са богат източник на полезни вещества като витамин D, цинк, желязо, калций и витамин В. Протеинът в твърдо сварените яйца помага за укрепване на мускулите и костите. Лутеинът и зеаксантинът, открити в тези яйца, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които въздействат на здравето на очите.

2. Как да ги приготвим

В малка тенджера добавете малко студена вода и сложете яйцата. Загрейте тенджерата на силен огън и оставете водата да заври. Изключете котлона и ставете съда върху горещата плоча, като го държите покрит. Оставете го да престои 10-12 минути. Колкото по-дълго ги приготвяте, толкова по-твърд ще е жълтъкът. Отцедете водата и поставете яйцата под студена течаща вода, за да се охладят.

Меко сварени яйца:

Трябва ли да мием яйцата преди варене?

Много домакини си задават въпроса струва ли да отделят време за измиване на яйцата преди варене. В края на краищата бактериите по черуп...

1. Ползи за здравето

Меко сварените яйца са невероятно вкусни. Те не са подходящи за хора със слаба имунна система и за възрастни или бременни жени, тъй като е възможно да съдържат примеси, тъй като са полу сварени. В меко сварените яйца белтъкът се сварява и така протеините остават непокътнати.

2. Как да ги приготвим

Оставете водата да заври и намалете котлона. Поставете яйцата във водата едно по едно и варете 5-7 минути. Отцедете водата и поставете яйцата под студена течаща вода, за да спрете готвенето. Поставете яйцето изправено в поставка за яйца и отстранете внимателно горната част на черупката с нож.

В заключение твърдите яйца са по-здравословни и по-безопасни за консумация от рохките яйца, тъй като при последните суровият жълтък може да увеличи риска от  салмонела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com