Вкусни рецепти с тиква за празничната трапеза на Стефановден

13442
Вкусни рецепти с тиква за празничната трапеза на Стефановден
Снимка: iStock

Баницата с тиква традиционно присъства на празничните зимни трапези. Тя обаче е малко скучна. Може да изненадате гостите си с апетитни рецепти, които не са опитвали. Тиквата е късче оранжево щастие в студения и сив зимен ден, придава очарователен и неподправен аромат на празниците, може да се приготвя сладка, солена, пикантна и е изключително полезна. Нискокалорична е и пълна с фибри, ценни витамини и минерали.

Известна е с противовъзпалителното си действие и съдържание на бета-каротин – антиоксидант, който редуцира риска от развитие на тумори, както и с това, че помага за доброто зрение и стимулира имунната система – нещо, изключително ценно в сезона на грипа. Доказано е, че тиквата действа благоприятно на сърдечно-съдовата система, поддържа кръвното налягане в нормални граници, предпазва кожата от УВ лъчите и преждевременното стареене и намира приложение в лечението на косопад.  Хапвайте смело!

Защо тиквата е безценна за здравето?

Тиквите се ядат в печено или варено състояние. Тиквата е нискокалорична и с голяма хранителна стойност и много свойства, полезни за наш...

Пепеляшка

Разрежете тиквата на две и я изпечете във фурната в тава на 200 градуса. Когато е готова, направете захарен сироп – вода, кафява захар, ароматизирани с канела и ванилия, и полейте щедро двете парчета. Напълнете със сладка сметана и ситно натрошени орехи едната част. След това поставете двете части една върху друга, естествено парчето със сметана трябва да остане отдолу, за да се образува кръг.

Изрежете с остър нож прозорче на каручката и я прикрепете към пластмасова фигура на кон. По-сръчните от вас могат да използват захарно тесто, за да направят коня или поне пердета за прозорчето на каручката. Тази тиква е не само вкусно изкушение и удоволствие за сетивата, но и интересно декоративно решение за празничната маса.

Пияна тиква с изненади

Как сами да си направим тиквен мед и за какво е полезен той

Тиквеният мед е наистина много полезен за здравето. Приготвя се лесно и бързо. За да ви улесним, ви предлагаме една съвсем опростена ре...

Необходими са ви една тиква, ябълка, дюля, пакет ядки – микс, които трябва да натрошите, пакет стафиди и сушени плодове – каквито предпочитате, кутия лукум, половин чаена чаша мед, половин чаша ликьор, половин чаша вода, чаша натрошени орехи.

Отрежете капака на една тиква, изчистете семките и част от съдържанието и я напълнете с всички продукти без алкохола. Продуктите, с които пълните тиквата, трябва да са измити и нарязани на ситно, а ядките натрошени или смелени. Изсипете и водичката и затворете капака. Печете на 200 градуса. Печенето на пълнена тиква е дълго и изисква търпение, но резултатът си заслужава. Когато е почти готова, добавете ликьора и оставете да поеме 10-тина минути още във фурната. Извадете да изстине. Поднася се, като се отстрани капака и се украси със сметана.

 Икономична рецепта

Лесна и бърза рецепта, за която са ви нужни само 4 съставки – тиква, чаена чаша кафява захар, литър прясно мляко и 6 яйца. Може да добавите и ароматизатори – канела, ром или ванилия на вкус. Начин на приготвяне: измийте, почистете и нарежете тиквата на кубчета. Поставете я на дъното на тава, така, че да го покрива плътно. Печете 15 минути във фурната на 200 градуса. Разбъркайте млякото, яйцата и захарта с добавените аромати. Залейте тиквата в тавата със сместа и печете още 45 минути, докато стане готова. Десертът е бърз, икономичен, кремообразен и изключително вкусен и ароматен.

Божествено вкусен чийзкейк, готов за 10 минути

Домашните сладкиши винаги са били предпочитани. Те са много по-вкусни, ароматни и удоволствието, което изпитваме, докато ги похапваме, ...

Честит празник на имениците!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com