Защо крем карамелът става на шупли – всички правим тази грешка

36195
Защо крем карамелът става на шупли – всички правим тази грешка
Снимка: iStock/Guliver

Крем карамелът е яйчен десерт, познат и консумиран навсякъде по света. Наименованието му е с френски произход – от думата crème caramel. Приготвя се както в домашни условия – като десерт след ястията, за гостите или като лакомство за децата, така и в ресторантите, като в европейските масово навлиза към края на 20 век. Вероятно сте забелязали обаче, че макар да следвате изпитани рецепти и да влагате цялото си старание, се образуват дупки и шупли в десерта ви – нещо, което масово не се наблюдава в ресторантите. Защо крем карамелът става на шупли е сред най-често задаваните въпроси, когато говорим за карамеления яйчен крем. Научете тайните на перфектния крем карамел, как да го приготвяте като кулинарни майстори и какви грешки се допускат масово, които са в основата на шуплите, наблюдавани в десерта.

Защо крем карамелът става на шупли?

Дупки или шупли в крем карамела реално не влошават вкуса му, но имат отношение към вида му, поради което домакините трескаво търсят причините за тях. Още по-неприятно е, когато десертът стане твърде воднист. В този случай страда и вкусът му. Сред основните причини за появата на нежеланите шупли са:

-  Мързел

Да, точно така. Ако решите да използвате миксер, блендер или друг кухненски помощник за разбиването на яйцата вместо да отделите време и да положите усилия, за да ги разбиете с вилица на ръка, докато получите гладък резултат, не се учудвайте, че се образуват шупли. Реално вкарвате въздух и отговорът на въпроса защо крем карамелът става на шупли е мързелът. Оставете техниката да почива и разбъркайте яйцата така, както са го правили бабите ви в годините, когато кухненският робот не е съществувал. Така ще си спестите проблема с балончетата в готовия десерт. Нито една от съставките не следва да се бърка по друг начин освен с телче на ръка, за да избегнете шуплите.

-  Неправилно смесване на продуктите

Разбили сте яйцата с вилица, но въпреки това имате проблем с крайния резултат? Вероятно не смесвате продуктите в нужната и правилна последователност. Млякото със захарта се добавят към яйцата предварително разбъркани до получаването на еднородна смес. Това правило е непознато масово на домакините и неспазването му също е сред отговорите на въпроса защо крем карамелът става на шупли.

-  Нетърпение

Ако изсипвате директно сместа върху карамела бързо и без да изчаквате, както масово домакините правят, не давате възможност на въздушните балончета да изчезнат и те се появяват под формата на шупли в готовия крем карамел. Прецедете сместа, оставете я да постои малко и чак когато не виждате вече в нея малки мехурчета, я изсипете. Така десертът ви ще е без шупли.

-  Престараване

Ако варите повече от необходимото крема с цел да стегне и да не стане воднист крем карамелът, също грешите. Това е сред най-често допусканите грешки, които реално водят не до перфектния крем карамел, а до лоша консистенция на крема, при която се получават шупли и нелицеприятен краен резултат. Не се престаравайте в стремежа да сте перфектни.

- Твърде студено или твърде горещо

Говорим за температурата на млякото, което е част от съставките. Не го добавяйте горещо, това е погрешен съвет, който следвате, но нека не е и от хладилника. Правилно е да е топло. Твърде горещото или твърде студено мляко също допринасят за образуването на шупли в десерта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Кои са най-добрите гарнитури за агнешко месо

Как да имаме най-крехкото агнешко на фурна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com