Протестиращи и областен се споразумяха: Всеки понеделник среща на срутището между Мадан и Смолян

1926
Протестиращи и областен се споразумяха: Всеки понеделник среща на срутището между Мадан и Смолян
Снимка: Actualno.com

Всеки понеделник от 18 часа на срутището между Смолян и Мадан ще има среща на протестиращите с областния управител и представители на фирмите, които го укрепват. За това се споразумяха тази сутрин двете страни с цел да се упражни обществен мониторинг при изпълнението на обекта.

Протестът се състоя рано тази сутрин пред митницата, на главния път Смолян –Пловдив през Рожен.

„Най-голямото свлачище в България, а там работят двама-трима човека. Вчера 600 тона свлачище го разчистиха за 2-3 часа. Това стои вече шест месеца и няма кой да разчисти едното платно, да сложи една светофарна уредба, тъй като се вижда, че свлачището не е активно в момента. За 6 месеца не е мръднало“, каза протестиращ.

„Когато стана свлачището, ние тръгнахме веднага да го разчистваме и може би след два часа тръгна отново. На 10 март имахме готовност с 4-5 машини на „Трейс“ и на Инджов да го разчистваме пак. Дойдоха местни геолози, които като се качиха на билото и видяха пукнатините. Казаха, че не препоръчват да се разчиства, защото пукнатините са много големи, а при вибрациите твърде е вероятно да се отцепят много по-големи късове. Пукнатините по билото са с много голяма дължина. Те ни спряха. Предвид сериозността на ситуацията и че укрепването ще отнеме дълго време, се взе решение да се изгради обходния път“, обясни Славов.

В три смолянски общини има щети от пороите

След Чепеларе частично бедствено положение обяви и община Девин. Там критичната ситуация е заради селата Михалково, Чуреково и Осиково....

По думите му оттогава на няколко пъти от Пътната агенция изпращат специалисти. И по тяхна препоръка обектът е разделен на две части – първо проектиране и аварийно укрепване, а след това трайно укрепване чрез възлагане с обществена поръчка.

„Аз съм шофьор на товарен автомобил. Не можеше ли да се направи обход, по който и ние да минаваме? По този път, по който пътуваме - през Смилян, също постоянно има свлачища. Този път не отговаря за товарни автомобили. Постоянно има предпоставки за ПТП. Имал съм поне пет случая, при които едва спирам и почти не убивам човек. Утре-вдругиден ако някой се мушне под моето ремарке, какво правим? Аз отивам да го излежавам и край!“, каза шофьор на камион.

„Не знам точно колко е струвал проекта, не знам кой колко е усвоил, колко е присвоил, но това е смешна работа!“, подчерта той.

Протестиращи казаха, че въпреки забраната, през пътя продължават да си минават автомобили на "ИСА 2000". Тази сутрин също ги видели.

Областният препотвърди ангажимента едното платно да се отвори до 15 септември.

Гъбите в Смолянско намаляват заради климатичните промени

Диворастящите гъби в горите край Смолян намаляват през последните години. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Захарин...

Той отбеляза, че вчера на място са били със зам.-министъра на регионалното развитие и с проектанта от Минно-геоложкия университет.

На хората им е писнало да обикалят. Много трудно вече слушат обяснения, независимо от кой държавен служител. Искат действия.

И попитаха: „Ако затворят и пътя през Смилян, обходен път през Кавала ли ще пуснат?“.

"Дайте на мен - за има-няма 4 дена ще пусна пътя!", призова възрастен човек, който се представи като 70-годишен и допълни, че от 60 години е на волан. „Такова нещо не съм виждал. Това е престъпление! Играете си с живота на хората! Целите Родопи са в опасност. Всички сме изложени на стрес! За толкова време един камък не падна! Мен не ме е яд, че ме лъжете. Яд ме е, че си мислите, че ви вярвам. Какво е два камъка да се гръмнат там, да се махнат и ние да вървим!? Вие знаете ли колко опасен е горния път!? Не знаете! Когато стане някаква беля, тогава ще питате какво стана! Нищо не правите!", подчерта той.

"Ние сме много търпеливи, прекалено търпеливи! Ще дойде декември месец и ще се изпотрепем на оная ски-шанца, която направихте там горе“ - отбеляза друг протестиращ.

Жители на Смолян излязоха на протест заради свлачището на пътя Смолян-Мадан

Недоволни родопчани протестираха тази сутрин до срутището на главния път между Смолян и Мадан. Макар протестът да беше обявен от тролов...

Според възрастна жена, ако през там пътуват деца на властимащите, за едно денонощие ще го разчистят.

„Трябваше да разчистите едното платно, да сложите светофарна уредба и да си укрепвате свлачището. Това можеше да го направите преди три месеца. Сега чакате да дойде 15 септември и да кажете: "Ние си изпълнихме ангажимента", посочи протестиращ.

Според областния причина за свлачището е водопроводът, направен през 1998 г.

„Като се качих горе да видя за какво става въпрос, в този участък е зарязан стариятводопровод и събира цялата дъждовна вода от деретата като я вкарва в свлачището. Това прави скалите много ронливи“, каза той.

И тази е по думите му съществената разлика със свлачищатамежду Смолян и Асеновград.

Австрия разрешава 140 км/ч по магистралите си

От днес в Австрия е разрешена максимална скорост от 140 км/ч по две отсечки от най-натоварената магистрала в страната. Това стана резул...

„Бях свидетел как 40-50-кубиков камък тръгна от 20 метра и стига натрошен на камъни колкото да се поберат в шепа. Това значи, че структурата на скалата е много крехка. Когато се пуснаха сондите за обследване, показаха, че има ред камъни, ред шисти, ред камъни, ред шисти. На практика всяка шиста се явява плъзгателна повърхност и може цялото свлачище да тръгне. Имаме далекопровод, имаме водопровод. На 10 март идеята беше да разчистваме, а не да строим обходни пътища или да се анкерира свлачището. Специалистите ни спряха. При положение, че дават такова становище, кой управленец ще вземе решение да каже: "Оставете ги специалистите, давайте да го правим!", добави той.

Млада жена го репликира, че щом е така, излиза, че изобщо няма да разчистват свлачището, защото камъкът няма да се промени.

„Специалистите твърдят, че с анкерирането ще се стигне до твърда зона. Първите 4-5 метра на анкера ще са в твърда земя. Това го казват експертите от МГИ“, допълни Славов.

Друга жена припомни, че сега протестът е срещу бездействието.

„На 15 септември, ако не е отворен пътят, блокираме Смолян-Пловдив на Проглед. Това го обещаваме. Ако трябва 20 дни ще стоим там“, подчерта собственик на фирма за товарен транспорт. Той каза, че ще закара всичките си камиони на Проглед, ще ги заключи и ще ги остави. Ако искат да му ги мачкат, да му ги приберат, но няма да се откаже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян