X
 
 

Хиляди се събраха за националното ски спускане с носии в  Пампорово

1358
photo of Хиляди се събраха за националното ски спускане с носии в  Пампорово
Снимка: Анита Чолакова
Хиляди хора се стекоха край пистите в Пампорово, за да станат свидетели на многолюдното ски и сноуборд спускане с носии и трибагреници.  То се провежда за четвърта година и е посветено на Националния празник на България - 3-ти март.

Събирането на гости от близо и далеч бе започнало далеч преди самото тържествено спускане. Имаше духова и фолклорна музика. Хόра от всякъде, познати и напълно непознати – българи, заиграха кръшни хорá, които бяха подети даже и от любители на снежните спортове с неудобните ски обувки.

 

 

Шествието бе трепетно очаквано от хилядите на ски плаца „Студенец“.  Въоръжени с фотоапарати, камери и телефони, присъстващите лека-полека обграждаха пистата, по която се знаеха, че то ще премине.  И не само я обграждаха, но плъпваха постоянно нагоре и все по-нагоре, търсейки удобно място за заснемане.

Самото спускане от връх Снежанка започна в съпровод на тъпан и гайди. Скиори и сноубордисти се придвижваха бавно, церемониално, а от време навреме групи от тях се провикваха: „Българи, юнаци!“.  Озвучаването бе не само с тъпани и гайди, а имаше един мъж, който на раменете си бе помъкнал доста голяма тонколона, от която звучеше патриотична българска музика.

 

 

Точно на обяд, когато всички вече бяха долу, на ски плаца, прозвуча българският химн. Последва огромно пъстро хоро на снега, на което се хванаха българи от всички краища на страната.

„За четвърта година е това събитие, всички го чакаме с нетърпение, защото трябва да пазим тези хубави традиции. Това е най-хубавият български празник!“, каза Зора Коларова, която е ски-учител с шопска носия. Тя допълни, че всяка година се спускат всички заедно, цял ден празнуват на пистите.

Деница Карапетрова от Пазарджик пък е в тракийска носия. Тя също е за четвърти на Националния празник в Пампорово. Харесва и начинът, по който в ски курорта отбелязват Трети март. „Чувството е невероятно да се спуснеш отгоре под съпровода на гайдите, направо е неописуемо“, посочи тя. 

Трима младежи с ямурлуци – Петър, Боби и Алберт, впечатлиха присъстващите още преди обед, когато разпънаха знамето на плаца. Бяха дошли от Плевен.

 

 

„Идеята се роди много спонтанно, тъй като четвърта година Пампорово и Мечи чал организират това събитие. Гледахме от вас, медиите, как се спускат всички скиори с един прекрасен български флаг, но той според нас изглеждаше така малък на фона на тази голяма и красива Родопа планина. Затова Боби, тъй като е второ поколение шивач, от него дойде инициативата за плата и ушиването му. Тук сме да честваме Националния празник, да поздравим всички българи по този нестандартен начин - спускане със ски и националния флаг, да увековечим празника“, заяви Петър.

 

 

„Знамето е около 25 метра дълго и 3,60 метра широко. Пистата е малка, за да го спуснем напречно, затова ще се спускаме диагонално. От години гледаме спускането и искахме да се включим подобаващо. Подготвени сме с носии, със знаме, надявам се настроението както при нас, така и при всички, да е повишено и „Честит празник на всички българи! Да пребъде България!“, пожела Боби. Според него бъдещето ни зависи от всички нас - не трябва да се разединяваме, а да се подкрепяме и да успяваме всички в България.

 

 

Алберт разказа, че отскоро се е запалил по идеята да дойде в Пампорово с носия. Той беше доста добре „въоръжен“ с оръжия от по-миналия век. Допълни, че носията му е тракийска, но още не е окомплектована, няма си елек, а оръжията са си негови.

Организаторът на уникалното Третомартенско празнуване Антония Каменичка пожела на всички българи да бъдат здрави и горди не само с миналото, а и с настоящето си.

 

Дионисиево шествие в Пловдив, кукери, танци и вино

Пролетта в Пловдив се усеща не само с необичайното топло време, но и с присъствието на мартениците. Когато, обаче, мине и традиционното...

„Организирам този празник тук, защото особено много обичам Родопите. Виждате как слънцето всяка година е с нас. Мястото е прекрасно и хората припознаха събитието като тяхно. Всяка година имаме все повече посетители и духът е толкова висок, че как да не го направи човек!?“, каза Каменичка.

Според нея е много важно, въпреки трудностите и изпитанията, да оставаме сплотени, да се грижим един за друг, да се грижим за общото, не само за частното  и за своя живот, защото така се съгражда едно силно общество.

 

 

„Ако сме единни и мислим за това как всеки може да допринесе с нещо за страната ни, тогава и страната ще просперира. Не само в историята трябва да търсим основания да бъдем горди, но и днес страната ни ражда толкова много талантливи, толкова добри хора. Ежедневно примерите на добрини са около нас. Върху какво ще изберем да се фокусираме, зависи от нас - дали върху негативното или позитивното. Трябва повече да се изтъкват добрите примери, защото нищо не вдъхновява толкова, колкото добрите примери. Нека всеки от нас ежедневно се старае да прави по нещо позитивно за другите“, пожела Антония Каменичка.  

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители