Комплексът за социални услуги в Стара Загора е с обновена сграда

748
Комплексът за социални услуги в Стара Загора е с обновена сграда
Снимка: Thinkstock
Обновената сграда на Центъра за обществена подкрепа на деца и семейства (ЦОПДС) беше открита в Деня на отворените сърца, част от дните на толерантността в Стара Загора.

Обновяването е факт благодарение на финансовата подкрепа на община Стара Загора. Всяка година около 400 деца и родители ползват услугите на центъра, съобщи Диана Димова, директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС). Тя е и председател на фондация „Мисия Криле”, която от октомври тази година управлява комплекса. Центърът предоставя услуги по превенция на изоставянето, приемна грижа и осиновяване и превенция и подкрепа на деца с девиантно поведение. Повечето от потърсилите подкрепа са преминали през различни страдания и им е необходимо да бъдат приети с уважение, без да бъдат осъждани. В него им се осигуряват място и среда, в които да се чувстват защитени, да се върне достойнството им и да им се помогне да продължат напред.

Кметът на Стара Загора защити един от най-мащабните ремонти в града

Като сериозна стъпка в осигуряването на безопасността на хора и автомобили, за облекчаването на трафика и подобряването на транспортнат...

За 13-те години от изграждането на КСУДС 300 майки и деца са преминали през звеното „Майка и бебе“, което предоставя подслон и подкрепа на майки, при които по социални, психологически или медицински причини има риск от изоставяне на детето. В звеното им се осигуряват условия, близки до семейните и животът е организиран на принципа на най-близко съответствие до дома. От 2013-а в рамките на проекта „Чуй детето” в комплекса се обособява синя стая в - специализирано помещение за щадящо изслушване на деца, жертви на насилие и е създаден и обучен мобилен екип за разпит на деца.

КСУДС е създаден през 2006 - 2007 в рамките на проект „Деинституционализация на услугите в Стара Загора” и възлагане на част от социалните услуги на общината на неправителствени организации. “Стара Загора е един от градовете с най-много социални услуги. Сега са 38, със следващия проект ще надхвърлят 40. Това е ангажираността на общината да осигури не само подслон, но и грижа за нуждаещите се“, каза по време на откриването на обновената сграда на КСУДС зам.-кметът Иванка Сотирова.

В момента КСУДС реализира два проекта - „Нещо различно” с финансовата подкрепа на Обществен дарителски фонд - Стара Загора, и „Сближаване”, подкрепен от Български фонд за жените. 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители