Увеличава се международният интерес към откриването на Европейската столица на културата в Пловдив

2039
Увеличава се международният интерес към откриването на Европейската столица на културата в Пловдив
Снимка: Божилова
Само седмица остана до официалното откриване на годината, в която Пловдив заедно с италианския град Матера са европейски столици на културата. Интерес към събитието, чиято кулминация ще бъде вечерта на 12 януари, събота, от 19 часа със спектакъла "Всички заедно сме цветове", вече са заявили журналисти от редица европейски медии. Над 180 са вече акредитациите, 50 от тях са на чужди журналисти от популярни  медии. В града ще бъдат и ще предават на живо екипи на Euronews, Deutsche Welle, Museum TV, участието си са заявили журналисти от Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия и Унгария, Холандия, Италия, Словакия, Турция.  Откриването ще бъде предавано на живо и по всички големи български телевизии. Силвен Паскуа – ръководител към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата” и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат сред представителите на Европейската комисия. По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд. В града ще пристигне и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата. 
Само през втората половина на 2018 година международният интерес към Пловдив отбеляза рекорд - над 60 публикации в престижни медии отразиха напредъка на бъдещата Европейска столица на културата и потенциалa на града за туризъм и бизнес. В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика - CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други. 
Официалното откриване е на 12 януари – събота на бул. „Цар Борис III Обединител“, където в момента се изгражда 30метрова сцена, на която ще се качат над 1500 артисти. 

 

Кулата в Пловдив е изградена на единственото подходящо място в града, категоричен е организаторът (ВИДЕО)

Строежът на кулата, най-високата част от гигантската сцена в Пловдив, върви по план, каза авторът на идеята и организатор Свен Сьорен Б...

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители