ЦИК отложи казуса с електронното гласуване

1329
ЦИК отложи казуса с електронното гласуване
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия отново ще обяви в края на август или началото на септември как ще изпълни задължението си да въведе дистанционно електронно гласуване.

Именно тогава ще стане ясно и какво трябва да се направи, а да има машини във всяка избирателна секция в страната - условие, което държавата не можа да изпълни за предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март 2017 г., съобщава в."Сега".

Манолова: Институциите дадоха лош пример, че законите може и да не се спазват

Покрай казуса с машинното гласуване институциите дадоха изключително лош пример на гражданите за тона, че законите могат и да не се спа...

Формалната причина за бавенето е подготовката на 4 частични вота, насрочени за 2 юли. ЦИК обаче изчаква да види и какво ще се получи от заканите на редица парламентарни политически сили да променят изборното законодателство. От администрацията се притесняват, че евентуални законови поправки могат да засегнат и разпоредбите за гласуването онлайн, тъй като в парламента отдавна има сериозни настроения срещу въвеждането му.

Изборният кодекс изисква комисията да организира три симулации на е-вот до края на тази година, при които ще се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Конкретни срокове за симулациите засега няма. След 1 януари 2018 г. е-вотът минава от експериментален етап на реални избори - на три последователни вота, вкл. частични, трябва да се гласува онлайн. Това са тестови гласувания, каквито се провеждаха и при пробното въвеждане на машини в избирателните секции. А най-късно към средата на 2019 г. трябва да има напълно функционираща система за електронно гласуване, за да могат гражданите да изберат чрез нея представителите си в следващия Европарламент.

През май Държавна агенция "Електронно управление" и ЦИК обявиха началото на проект за изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване. Срокът му на изпълнение е максимум 21 месеца. Стойността му е 1 499 959 лв., от които 1 274 965.15 лв. европейско и 224 993.85 лв. национално съфинансиране. Първият етап на проекта обхваща изучаване и анализ на добрите практики в чужбина. Вторият, който трябва да се вмести в 19 месеца, включва изграждането и вкарването в действие на самата система. В този срок ЦИК трябва да организира и проведе тестовите гласувания. От описанието на проекта става ясно, че през 2018 г. трябва задължително да има поне един експериментален вот по интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com