Мондешки е свързан с катастрофата на Лозан Панов, твърди Ченалова

20662
Мондешки е свързан с катастрофата на Лозан Панов, твърди Ченалова
Снимка: БГНЕС

Момчил Мондешки е заявявал пред мен, че има общо с катастрофата на председателя на Върховния съд Лозан Панов. Това каза в интервю за сайта "Биволъ" бившата съдийка Румяна Ченалова, участник в разговорите, станали известни като Яневагейт.

Припомняме, че Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека на 10 декември 2014 г., месец преди конкурса за председател на ВКС, за който той беше кандидат. Според тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в катастрофата няма умисъл. След инцидента Панов оттегли кандидатурата си, но после премисли и се върна в надпреварата.

Съдийската колегия на ВСС освободи Владимира Янева като съдия в СГС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи на основание чл. 165, ал. 3 от Закона за съдебната власт Владимира Янева Янева &n...

В интервюто съдийката разкрива и факти като "неслучайното" разпределение на делото КТБ. Като шеф на Софийски градски съд Владимира Янева специално подбрала съдията Иво Дачев, който да обяви банката в несъстоятелност и да бъдат разпродадени активите ѝ "на когото трябваЮ.

"Както стана ясно от разговорите "Яневагейт", бившата шефка на СГС често се съветва с „Делян“, който искал от нея определени услуги именно по делото КТБ, както и срещи със синдиците на банката назначени от съда. Мондешки също често е парадирал с познанството си с Делян Пеевски", казва още Ченалова. По думите ѝ Мондешки се изявявал като трансмисия на неговата воля.

"Той е наблюдавал от негово име делото КТБ. Твърдял, че „Делян Пеевски иска това… иска онова“ и посещавал депутата и медиен магнат в хотел „Берлин“, казва още Ченалова.

По думите ѝ доказателство, че Момчил Мондешки наистина има позиции е фактът, че той е практически недосегаем.

Последно адвокатската колегия в Стара Загора отсъди, че Мондешки не е нарушил етичния кодекс на професията с интервюто си за в. "Труд", в което твърди, че разговорите по "Яневагейт" са аранжирани за дискредитиране на властови фигури. Според Ченалова още при вписването си в адвокатската колегия Мондешки бил протежиран от бившия правосъден министър Антон Станков, с когото поддържа приятелство.

Нарушенията при подслушване на дипломати не трогнаха ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) напълно игнорира извършените нарушения при разрешаването на използване на специални разузнавателни средства...

Какво се крие зад думите на Мондешки, че хора на Цветан Василев са предлагали пари и редакция на доклада на Бойко Рашков срещу отвод по делото на Иво Дачев? Вероятно става дума за отвод на вещо лице или синдик, смята Ченалова.

Тя счита и, че има манипулации в съда при разпределянето на делото КТБ. Първо то е разпределено случайно „на една съдийка“ (Калина Илиева - б.ред). Това ядосало много Владимира Янева, която пред Ченалова се обадила на Богдана Желявска (бел. ред. - заместничката на Янева, която също си тръгна след скандала "Червеи"), поискала среща с нея, а след това Калина Илиева си дала отвод. Делото е разпределено втори път на Иво Дачев, но това въобще не било случайно. Дачев попитал какво точно трябва да направи по това дело. Янева казала пред Ченалова, че банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, за да се разпродадат активите на когото трябва.

Според Ченалова днес българската прокуратура е в състояние на кома и причината е в главния прокурор Сотир Цацаров. Според съдийката той е извършил поне две сериозни престъпления със „завоалирането“ на проверката срещу Владимира Янева по делото „Червеи“ и с оказването на натиск над Сашо Дончев в аферата ЦУМгейт.

"Сред 1500 прокурори обаче не може да се намери нито един, който „да излезе с принципите и честта си“ и да му образува досъдебно производство", категорична е тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com