Най-важните новини за деня: 1 декември 2023 г.

4413
Най-важните новини за деня: 1 декември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 декември 2023 г.

НЯМА ДА СЕ ПРОДАВА ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ, КАТЕГОРИЧЕН Е ПРЕМИЕРЪТ

Няма да се продават земи и тази тема е приключена. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блицконтрола в парламента.

ДЕНКОВ: ГЕРБ БАВЯТ КЛЮЧОВИ ПРАВИЛА ЗА АНТИКОРУПЦИОННАТА КОМИСИЯ, ЕК ПИТА КАКВО СТАВА

"Това, което не знаете, е, че от две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на Антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията. Преди два дни имаше обаждане от Европейската комисия, за да питат защо има забавяне по тези правила". Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в парламента на 1 декември.

ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС СЕ РАЗБРАХА КАК ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО (ВИДЕО)

ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС се разбраха как да управляват заедно, стана ясно от изявления след среща между лидерите на формациите в парламента, която е продължила повече от час. 

БСП Е ЗАПЛАШЕНА С ИЗКЛЮЧВАНЕ ОТ ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ (ВИДЕО)

Партията на европейските социалисти (ПЕС) може да изключи БСП. Това съобщава Euractiv, позовавайки се на генералния секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

НАЧАЛНИКЪТ НА КАБИНЕТА НА КАЛИН СТОЯНОВ ХВЪРЛИ ОСТАВКА СЛЕД РАЗКРИТИЯ ЗА ВРЪЗКА С ПЕЕВСКИ 

Началникът на кабинета на вътрешния министър Калин Стоянов - Васил Кръстев напуска поста, съобщиха от МВР.

ГЕРБ БЛАМИРАТ СОС, СТРАХУВАТ СЕ ОТ РЕВИЗИЯ: ГРЕТИ СТЕФАНОВА В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

ГЕРБ бламират Столичния общински съвет (СОС), страхуват се от ревизия на повече от 14-годишното им управление, каквато задължително ще има, защото софиянци я искат. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ доайенът на СОС и общински съветник от ПП-ДБ-Спаси София Грети Стефанова, която председателства заседанията до избор на титуляр. Припомняме, че за трети път в четвъртък СОС не успя да си избере председател, а групата на ГЕРБ не участва и в шестте гласувания. Ето какво се случва, според Грети Стефанова:

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ГОВОРИ ПОВЕЧЕ ЗА НОВИТЕ ОРЪЖИЯ В АРМИЯТА

С тези 800 млн. лв. повече пари за отбрана в бюджета за догодина ще достигнем плана за 2% от БВП, което вече се разглежда като минимум, а не като цел за достигане за осигуряване на отбранителни способности в сегашната среда за сигурност. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на Нова телевизия.

“ОТГОВОРИТЕ“: С РАДОСТИН ВАСИЛЕВ, ДОЦ. СВЕТЛАНА БОЖИЛОВА И ГРЕТИ СТЕФАНОВА (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: Драмите в БФС и в българския спорт. И за новата политическа формация МЕЧ. Разговаряме с министъра на младежта и спорта в кабинета на Кирил Петков Радостин Василев, който е настоящ независим депутат.

ПЪРВОТО СВЕТСКО УЧИЛИЩЕ В БЪЛГАРИЯ Е ЗАТЪНАЛО В ДЪЛГОВЕ (СНИМКИ)

Първото светско училище в България - ОУ "Петър Парчевич" в Чипровци, е затънало в дългове и не може да ги победи близо десет години. Това става ясно от отговор на образователния министър Галин Цоков до депутата от ПП-ДБ Божидар Божанов.

ПРИМИРИЕТО МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ХАМАС ИЗТЕЧЕ, ИЗРАЕЛ ОБЯВИ ПОДНОВЯВАНЕ НА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Временното примирие между Израел и бойците на "Хамас" от Газа, което трябваше да приключи в 7 сутринта в петък, изтече, като нито една от страните не е обявила споразумение за удължаването му, предава "Ройтерс".

В РУСИЯ НАМАЛЯВА ПОДКРЕПАТА ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА, РУСКИ НАТИСК ПРИ БАХМУТ (ВИДЕО)

Военните настроения в Русия вървят към ограничаване. Това е основното заключение в ново руско социологическо проучване. Негов автор е руската социологическа агенция "Хроники", а проучването е направено по телефона, в периода 17 – 22 октомври. Участвала е извадка от 1199 души, типичен брой за социологически проучвания навсякъде по света.

ЗА ДА НЕ СА САМО КИТАЙСКИ: ИРАНСКИ АВТОМОБИЛИ АТАКУВАТ ПАЗАРА В РУСИЯ

Автомобили иранско производство ще се появят на руския пазар, персийското издание Akharin Khabar. Персите обаче ще се сблъскат със силна конкуренция от китайците.

ЗЕЛЕНСКИ ЗА КОНТРАОФАНЗИВАТА: НЕ ПОСТИГНАХМЕ ЖЕЛАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ, НО НЯМА ДА ОТСТЪПИМ (ВИДЕО)

Макар да призна, че дългоочакваната контраофанзива през лятото и есента на тази година не е довела до очакваните пробиви, украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че страната му не отстъпва и че се нуждае от помощ за увеличаване на вътрешното производство на оръжия.

НЕ ИСКАШ ДА ИМАШ ДЪЛГОВЕ И БОРЧОВЕ ЦЯЛ ЖИВОТ: В РУСИЯ ТЛАСКАТ КЪМ АРМИЯТА

Как да се отървеш от дългове, ако дължиш нещо на някого в Русия? Влизай в армията – това е посланието и от страна на съдебните изпълнители към длъжници в Руската федерация. Ако не си си платил сметката за тока, водата, ако си пропуснал вноска или две-три-четири за лизинга на колата, ако си се разсеял "известно време" с вноските по ипотеката и няма как да си излекуваш деменцията – влизай в армията. Докато си част от "специалната военна операция" (бел. ред. - така нарича войната в Украйна режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин), си недосегаем за дългове. А ако оживееш, може даже да ги изплатиш с възнаграждението – ако обаче умреш, не е много сигурно, че близките ти ще получат обещаната ти военна заплата и премии, но е сигурно, че дълговете ти ще се стоварят върху тях. Разбира се, има и още една надежда – Путин да ти ги опрости, посмъртно или не.

КИТАЙСКА ПРОПАГАНДА В ПОЛЗА НА ПУТИН ИЗПОЛЗВА ЧЕХИЯ НА ТЕМА "ГАЗ И ПЕТРОЛ"

След като издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали войната в Украйна, Запада започна да налага серии от санкции с надеждата да окаже достатъчно силен икономически натиск върху Руската федерация, който да принуди Путин да спре войната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...