Най-важните новини за деня: 2 декември 2023 г.

5131
Най-важните новини за деня: 2 декември 2023 г.
Снимка: Getty Images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 2 декември 2023 година.

ИЗРАЕЛ ОБМИСЛЯ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА НОВИ ПРИМИРИЯ С ХАМАС

Израел обмисля възможността за нови примирия в конфликта с "Хамас", за да освободи още заложници, съобщи Wall Street Journal. 

НОВ РУСКИ ПРОБИВ: РУСКИ ИЗТОЧНИЦИ ОХЛАДИХА ЕНТУСИАЗМА. В РУСИЯ ИМА ЛОВ НА ЛГБТ (ВИДЕО)

След 20 месеца атаки руската армия най-после превзе Маринка – малко градче с население около 10 000 души, намиращо се западно от град Донецк. Такива новини обиколиха куп руски канали в Телеграм и не само. Но именно руски източник опроверга тази информация – един от най-големите руски военни телеграм канали в лицето на "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, който има орден лично даден му от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Самото руско военно министерство не обелва и дума за превземане на Маринка – то обяви превземане през март, 2022 година и бързо се отрече от твърдението.

ИЗРАЕЛ НАСТОЯВА ЗА БУФЕРНА ЗОНА В ГАЗА СЛЕД ВОЙНАТА

Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки като част от предложенията за анклава след края на войната, съобщи "Ройтерс". 

МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОБЕЩА СТАБИЛНОСТ В СГЛОБКАТА

Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен с всекидневни усилия. В това увери вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в Деня на отворените врати за студенти в Министерството на външните работи.

ЗАПОРОЖКАТА АЕЦ ЗА КРАТКО БЕ ИЗКЛЮЧЕНА ОТ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА

Запорожката АЕЦ, намираща се в контролираната от Русия част от украинската Запорожска област, остана за няколко часа без електрозахранване, след като последната останала електрозахранваща линия, която я свързва с украинската енергийна мрежа, беше прекъсната, но впоследствие възстановена. Това съобщи украинското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс.

ХРИСТО ИВАНОВ: ПРЕМИЕРЪТ НЕ МОЖЕ ВЕЧЕ ДА Е ЦАР, ДА КОМАНДВА ОТ ДЖИПКАТА

Премиерът не може вече да е цар, да командва всичко от джипката. Той не може да смени министър, но и никой не може. Това заяви в интервю за Дарик радио лидерът на “Да, България” и съпредседател на “Демократична България” Христо Иванов.

THE ECONOMIST: ЕВРОПА ДА ГЛЕДА НА ПУТИН КАТО НА ОСНОВНА ДЪЛГОСРОЧНА ЗАПЛАХА

За първи път от началото на войната в Украйна се създава впечатлението, че Русия може да спечели тази война, пише лондонското списание "The Economist".

ВЪОРАЖЕН ГРАБЕЖ СРЕЩУ ИНКАСО АВТОМОБИЛ В БЛАГОЕВГРАД

Тази сутрин бе извършен въоръжен грабеж в центъра на Благоевград. Нападението е извършено на площад "Гоце Делчев" в града. При стрелбата е ранен един от охранителите.

ЗАПАДНОТО ЛИЦЕМЕРИЕ: УКРАЙНА НЕ ТРЯБВА ДА ГУБИ, РУСИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИ

Украинската контраофанзива, която постепенно затихваше, в крайна сметка се забави до състояние на окопна война. Запада, който не желае да отстъпи, обаче се колебае все повече. А е ясно: Киев се нуждае от повече оръжия, както и от по-ясно разбиране на перспективите си за присъединяване към Европейския съюз и НАТО в близко бъдеще.

ЖЪЛТ КОД ЗА ВАЛЕЖИ В 12 ОБЛАСТИ В НЕДЕЛЯ

Жълт код за значителни валежи е обявен в 12 области от Североизточна, Източна и Югоизточна България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Той ще бъде в сила за Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Очаква се те да започнат в неделя следобед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com