Най-важните новини за деня: 25 март 2024 г.

3732
Най-важните новини за деня: 25 март 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 март 2024 г.

МАРИЯ ГАБРИЕЛ ОТТЕГЛИ КАНДИДАТУРАТА СИ ЗА ПРЕМИЕР (СНИМКИ)

Мария Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство. Това стана с подаването на заявление до председателя на Народното събрание и парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание тази сутрин в 9:09 часа, съобщиха от ГЕРБ. 

КАК МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗБЕГНАТИ НОВИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

Каква е логиката да се мине през избори и след това да продължат да говорят. Ако ПП-ДБ предложат приемлив за ГЕРБ премиер, то може и да ги подкрепят за втория мандат. Това мнение изрази икономистът Евгений Кънев в ефира на Нова телевизия. 

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ИЗБОРИ 2 В 1? ЕЛЕНА ДАРИЕВА В СТУДИО ACTUALNO (ВИДЕО)

Край на преговорите между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви номинираната за премиер Мария Габриел на брифинг в централата на партията вчера (24 март) следобед и се обяви за избори. Отиваме ли на предсрочни избори и какво ни очаква там? Отговор на този и други въпроси търсим в Студио Actualno от социолога Елена Дариева.

БИЗНЕС РЕАЛНОСТ И СПОМЕН ЗА БОРИСОВ: МИЛИОНИ ЗА ЕКАРИСАЖИ – КРЪГЪТ СЕ СТЕСНЯВА ДО ЕДИН 

Фирмата "ИДДД Логистик" ЕООД е спечелила поръчка за екарисажи на стойност 34 млн. лв. Възложител е Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и касае територията на цялата страна.

"ВЪЗМОЖНО Е, НЯМАМ СПОМЕН, ЕВЕНТУАЛНО": ИВАН ГЕШЕВ ГОВОРИ ЗА ПОЗНАНСТВОТО СИ С ПЕТЬО ЕВРОТО

Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в СРП. Поне докато съм главен прокурор три години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант" ("Осемте джуджета", бел. ред.).

ОТГОВОРНОСТТА ЗА АТЕНТАТА В МОСКВА Е НА ПУТИН: ГОВОРИ ЖУРНАЛИСТЪТ ЧАВДАР СТЕФАНОВ (ВИДЕО) 

Отговорността за атентата в “Крокус сити хол“ в Москва е на Кремъл и Путин. Това каза в “Студио Actualno“ журналистът и международен анализатор Чавдар Стефанов, който беше дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва.

КАК РУСКИТЕ СЛУЖБИ ПРОСПАХА КАСАПНИЦАТА В МОСКВА: ГОВОРИ МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ (ВИДЕО)

Защо руските спецслужби не реагираха адекватно на нападението в "Крокус Сити Хол" в Подмосковието, след като бяха предупредени за терористични атаки от САЩ, Великобритания и Германия? Какво значат думите на Владимир Путин след атаката, с които той намеси Украйна? В Студио Actualno анализ по темата направи Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката.

В СЪДА С ПОДУТИ ЛИЦА, ОТРЯЗАНО УХО И В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА: ОБВИНЕНИТЕ ЗА ТЕРОРИЗМА В МОСКВА (ВИДЕА И СНИМКИ)

 

Вече е ясно каква ще е непосредствената съдба на четиримата пряко обвинени за терористичния акт в зала "Крокус Сити Хол", в едно от предградията на Москва.

CNN: УЖАСНАТА ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА КРАЙ МОСКВА Е УДАР ЗА ВЛАДИМИР ПУТИН

 

Само седмица откакто Владимир Путин си осигури петия президентски мандат, Русия е потопена в касапница и хаос. Ужасяващата атака срещу огромната концертна зала и търговски комплекс "Крокус Сити Хол" близо до Москва, отговорността за която бе поета от ИДИЛ, доведе до стотици невинни убити или ранени.

ИДИЛ И КАСАПНИЦАТА В МОСКВА: ОЧЕВИДНИТЕ СИГНАЛИ, ЗА КОИТО ПУТИН СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ

 

Над 130 души бяха убити при терористичната атака в "Крокус Сити Хол" край Москва на 22 март вечерта. В началото на март САЩ и още три страни предупредиха за възможни терористични нападения в Русия. По-късно руският президент определи предупреждението като опит за всяване на паника.

ПАЛИ СВЕЩИ И МЪЛЧИ: КАКВО ПРАВИ ПУТИН, ДОКАТО ТЕРОРИСТИТЕ ПОДГОТВЯХА АТЕНТАТ И УБИВАХА РУСНАЦИ (ВИДЕА)

 

На 22 март 2024 г. терористи нахлуха в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието и започнаха да убиват невинни хора. До момента загиналите в атентата са 144 души, а 285 са ранени, 182 са хоспитализирани. Какво правеше Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд в Хага за депортирането на украински деца), докато терористите са подготвяли терористичния акт и убиваха руски граждани? Вижте хронологията.

ТРЕВОГА НА ФРОНТА ЗА УКРАЙНА: ЧАСОВ ЯР И НА ЗАПАД ОТ АВДЕЕВКА – ОЦЕНКИ (ВИДЕО)

Руската армия лека-полека напредва и гледа към Часов Яр – град, подобен на Бахмут и на само десетина километра западно от самия Бахмут, но не изглежда, че ще е способна да обкръжи и превземе и Часов Яр в следващите месеци. Такава оценка прави в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

ШОЛЦ СПАСИЛ УКРАЙНА И ЕВРОПА ОТ РУСКИ ЯДРЕН УДАР?

 

Западни медии, включително германски, твърдят, че през 2022 г. германският канцлер Олаф Шолц е пристигнал в Пекин и е помогнал за убеждаването на китайския президент Си Дзинпин по ключов въпрос. А именно - Си да повлияе на диктатора Владимир Путин да не използва ядрени оръжия срещу Украйна.

POLITICO: ПУТИН НЯМА ДА ХОДИ НИКЪДЕ, КАКВО СЛЕДВА?

 

През последните две години чухме много предсказания, че дните на руския диктатор, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца Владимир Путин, са преброени, че руснаците са на път да се обърнат срещу него или че той ще бъде свален чрез дворцов преврат от олигарси и елити, разгневени от западните санкции и замразяване на руските активи. Дори Михаил Касянов, министър-председател на Путин от 2000 до 2004 г., прогнозира, че властовата му хватка може внезапно да отслабне: "След три или четири месеца вярвам, че ще има решаваща промяна", каза Касянов, сега в изгнание, през 2022 г., пише Politico в свой анализ по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com