Най-важното за деня, 08 август 2023 г.

1506
Най-важното за деня, 08 август 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 08 август 2023 г.

ЗАРКОВ ЗА ПРОМЕНИТЕ В НК ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ: ЗАКОНИ НЕ СЕ ПИШАТ КАТО ПОСТ ВЪВ FACEBOOK

 

Въпросът е ще има ли у нас система, която да наказва насилниците. Депутатите се опитват да задушат справедливия гняв на хората. Това мнение изрази бившият правосъден министър и настоящ секретар по правните въпроси на президента Крум Зарков в ефира на bTV относно промените в Наказателния кодекс за домашното насилие.

 

АНАЛИЗ: ОТКЪДЕ ПАРТИИТЕ СА ПОЛУЧИЛИ НАЙ-МНОГО ПАРИ ПРЕЗ 2022 Г.?

Големите партии разчитат на субсидия и дарения, малките на медийни пакети. Данните обобщава Институтът за развитие на публичната среда. Той се позовава на годишните финансови отчети на формациите, подадени пред Сметната палата и обръща внимание върху източниците на средства на партиите и дефицитите при отчитането. От института правят анализ на правилата за приходите на партиите, партийните приходи през 2022 г., на медийните пакети като основен приход за малките формации, както и на промените в партийното финансиране. 

 

"ТЕРЕМ" СЕ ОТКАЗА ОТ МИЛИОНИ ЗА РЕМОНТ НА ДВИГАТЕЛИ, ДВИГАТЕЛИТЕ СА НА РУСКИТЕ НИ МИГ

"ТЕРЕМ-Холдинг" ЕАД, чийто едноличен собственик е Министерство на отбраната, отказа две поръчки за ремонт на двигатели за самолети МиГ-29.

 

АДВОКАТ: СЕГА СЪДЪТ ЩЕ БЪДЕ ЗАЛЯТ ОТ ФАЛШИВО ДОМАШНО НАСИЛИЕ (ВИДЕО)

"Нелепи" - така адвокат Петър Николов описа в Студио Actualno гласуваните от парламента в понеделник промени в Закона за защита от домашното насилие.


ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 9 АВГУСТ 2023 Г. (СРЯДА)

На 9 август 2023 г. остава хладно за сезона. Температурите ще са по-ниски от обикновено за най-летния месец. Вижте каква точно е прогнозата за времето за деня.

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ГОРЧИВ ЖИТЕЙСКИ ОПИТ ЗА МНОГО УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

 

Британското правителство не знае какво да прави със стотиците хиляди украински бежанци. Те вече са се установили в новата страна: намерили са жилище и работа, изпратили са децата си на училище. Визите им обаче почти изтекоха, така че Лондон трябва да реши дали да изпрати украинците у дома.

 

НАТО ГОТВИ НОВАТА СИ ДОКТРИНА ЗА КОСМОСА

 

Нов център за върхови постижения в космическите изследвания и анализ на заплахите предстои да бъде открит във френския град Тулуза.

 

СТЪПКА ПО СТЪПКА НАПРЕД: КАРТИ С КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВЯ УКРАИНСКАТА АРМИЯ (ВИДЕО)

 

Стъпка по стъпка, макар и много бавно, което в крайна сметка може да има решаващо влияние, украинската контраофанзива бележи малки успехи – фактът за бавния напредък беше признат и от украинския президент Володимир Зеленски в интервю за аржентинския вестник La Nacion. Този път добри новини за украинците дойдоха от Запорожието.

 

КИТАЙ КЪМ РУСИЯ СЛЕД СРЕЩАТА ЗА МИР: БЕЗПРИСТРАСТНИ СМЕ КЪМ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

 

Топ дипломатът на Китай Ван И заяви пред руския си колега Сергей Лавров, че Пекин остава "безпристрастен" по отношение на войната в Украйна. Това се случи ден след като китайска делегация участва в международните преговори за прекратяване на конфликта в Джеда, Саудитска Арабия. Украйна също беше там, но не и Русия.

 

РАКЪТ СЕ УПРАВЛЯВА И ЛЕКУВА ОТ МИСЛИТЕ: НАУКАТА ДАДЕ НЯКОИ СМАЙВАЩИ ОТГОВОРИ (ВИДЕО)

 

Разсъжденията за влиянието на "лошите мисли" за появата на рака са една от най-безсрамните форми на лъженауката, която няма никакви основания, освен магическо мислене. Все пак, както всяко друго максимално обобщение за връзките в организма, идеята не може да е напълно невярна. В някакъв смисъл тя се потвърждава от данни на съвременната невробиология - активността на мозъка действително може да способства за развитието и ръста на някои тумори, а самите те от своя страна предизвиква активирането на някои мозъчни функции. Тази двустранна връзка става ясна едва сега, когато вече са достъпни точни научни методи за възбуждането и изследването на отделни нервни клетки, които побеждават старите митове и отварят път към нови терапии в онкологията.

 

В ТУРЦИЯ ДОПУСКАТ САБОТАЖ ПРИ ВЗРИВА НА ЗЪРНЕНИЯ СИЛОЗ - ИМА ЛИ РУСКА ВРЪЗКА? (ВИДЕО)

 

Една от версиите за експлозията в силоза на турското пристанище Дериндже на 7 август е саботаж. Това заяви председателят на Турския съвет по зърното Ахмет Гюлдал.

 

РУСИЯ СТЯГА "СЕНЧЕСТ ФЛОТ" ЗА ИЗНОС НА ЗЪРНО

 

Русия е принудена все повече да разчита на "сенчест флот" за износ на зърно, състоящ се главно от по-стари кораби, често притежавани от собственици на кораби в Турция или Китай, пише "Ройтерс" в свой анализ.

 

ДА ПРИЕМАТ СЪДБАТА НА РУСИЯ КАТО ЛИЧНА: КАК ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА ОТВЕДЕНИТЕ ОТ УКРАЙНА ДЕЦА (ВИДЕО)

 

След началото на войната Следственият комитет (СК) на Русия се заема с контрола над изведените деца от окупираните територии в Украйна. Следователи започват да идват с социалните домове, където временно са настанени украински сираци, носят им храна и подаръци. Началникът на Комитета Александър Бастрикин е наредил на ведомствените кадетски корпуси да се подготвят за прием на ученици от самопровъзгласилите се ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република). Към 20 септември 2022 г. на такова обучение са 40 деца.

 

СЛЕДВАЩАТА ГОЛЯМА ВОЙНА СЕ ЗАДАВА В АФРИКА: ЗА РЕСУРСИ, ЗАРАДИ КОЛОНИАЛИЗМА, ЗАРАДИ РУСНАЦИТЕ

 

Крайният срок, определен от коалицията от западноафрикански нации (ЕКОВАС, ECOWAS) Нигер да се върне към демократично управление, изтече. Искането беше отхвърлено от военните на Буркина Фасо и Мали, които дойдоха на власт както сега стана в Нигер - те съвместно предупредиха, че всяка намеса би се равнявала на обявяване на война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Три институции утвърдиха Методиката за съответствието на машините за вота

Обявиха кои български творци ще получат отличието "Златно перо" за 2024 г.

Корабът „Руен“ е във Варна, ще го ремонтират

Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко, ето защо

Реорганизират движението на влакове от гарите София и София-Север

Волгин остана без престижна награда от "Шалом"

Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Жълт код за силни ветрове в шест области на страната

Прогноза за времето - 10 май 2024 г. (петък)

Харчим по-смело за дрехи и обувки, пестим от горива и техника

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com