Най-важното за деня, 1 юни 2023 г.

3432
Най-важното за деня, 1 юни 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 юни.

ФИЗИЧЕСКИ СБЛЪСЪЦИ В ПАРЛАМЕНТА, ДЕПУТАТ Е СЪС СЧУПЕНИ ОЧИЛА (ВИДЕО)

Денят в Народното събрание започна със физически сблъсък между депутати на "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България". Причината - обвинения в национално предателство от едната страна и изявления за "меки китки" от другата.

БОЙ В ПАРЛАМЕНТА: НИЩО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНО, НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧЕНО (ВИДЕО)

Депутати стигнаха до физическо спречкване в пленарна зала в четвъртък след декларации на "Възраждане" и "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ). Вследствие на това депутатите приеха предложението на председателя на Народното събрание Росен Желязков да прекратят заседанието си за деня.

АСЕН АГОВ ЗА СКАНДАЛА В НС: ОТЧАЯНИ ОПИТИ ДА СЕ ОСУЕТИ СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

Сбиване за начало на работния ден видяхме в парламента днес. До толкова ли се покачи напрежението или прозвяхме едно живо доказателство, че детето в някои депутати още живее? Поводът беше обвинения за национално предателство и намеци за "меки китки". В Студио Actualno говорим с Асен Агов - журналист, политик, депутат в 5 парламента.

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАПИСВА ГРАЖДАНИН БЕЗ НЕГОВОТО СЪГЛАСИЕ: ДОЦ. СВЕТЛАНА БОЖИЛОВА В „ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Не може да се записва гражданин без негово съгласие, защото това е неприкосовеност на личния живот. Това каза преподавателят във ФЖМК доц. Светлана Божилова в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова”. Поводът е четиричасовият запис на депутата Радостин Василев от заседанието на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП).

НЕОФИЦИАЛНО: КОИ СА СПРЯГАНИТЕ ЗА МИНИСТРИ В КАБИНЕТА "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ"?

Неофициално, вече започнаха да излизат първите имена на бъдещите министри в евентуален кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Към момента информацията не е окончателна и не е изключено да има размествания в последния момент.

ДЕНКОВ: ИМА НАПРЕДЪК В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

"Има напредък", каза кандидатът за премиер акад. Николай Денков пред журналисти в парламента по повод преговорите за правителство, които по думите му продължават.

БОРИСОВ: БЛИЗО СМЕ ДО СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

Мария Габриел и Денков водят преговори. Мисля, че са много близко до вземане на решение. "Промяната" искат сами да носят отговорност. Ние с "Да, България" отговаряме на техните искания. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента на въпрос как вървят разговорите за съставяне на ново правителство.

РАДЕВ: ЦЕЛУВКАТА МЕЖДУ БОРИСОВ И ПЕТКОВ ЩЕ РОДИ САМО ОТВРАЩЕНИЕ

Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и устойчиви решения.

ИВАЙЛА БАКАЛОВА РАЗКРИ: БОЙКО БОРИСОВ Е КАЗАЛ, ЧЕ ЩЕ НИ ПРИКЛЮЧИ

Преди две години на мен и моето семейство се случи нещо ужасно. Тогава приятелят ми и баща на детето ми Веселин Денков беше задържан по обвинения, че е част от организирана престъпна група, занимаваща се с лихварство. Схемата е кошмарна и се започва от най-ниските нива, за да се стигне до най-високите. Как искаме хората да говорят? Тях ги е страх. Майка ми се страхува за мен. Няколко пъти хора от близкия кръг на г-н Борисов идваха да ме предупреждават, че това, което правя, е смело, но имам семейство и две деца. Това каза бившата „Мис България” Ивайла Бакалова, която в сряда даде показания по аферата "Барселонагейт", в ефира на Нова телевизия

ВСС НЕ УВАЖИ ИСКАНЕТО НА ГЕШЕВ ЗА ОТЛАГАНЕ НА ПРОЦЕДУРАТА ПО ОСВОБОЖДАВАНЕТО МУ

Главният прокурор Иван Гешев поиска отлагане на разглеждането на предложението за предсрочното му освобождаване, но Висшият съдебен съвет отхвърли това негово предложение.

ДОСТАТЪЧНО ДЪЛБОКА ЛИ Е "ДУПКАТА" НА ВАРНА, ЗА ДА ПОТЪНЕ КМЕТ В НЕЯ?

Дали е достатъчно дълбока "Дупката" в центъра на Варна, за да потъне кметът на морската ни столица Иван Портних в нея? Това провери Actualno.com, защото за въпросния обект градоначалникът Иван Портних е получил призовка да се яви като обвиняем в Окръжна прокуратура във Варна на 7-ми юни.

ДОКЛАД НА УНИЦЕФ: БЪЛГАРИЯ Е ТРЕТА В ЕС ПО ДЯЛ НА ДЕЦА В РИСК ОТ БЕДНОСТ

България е трета в ЕС по дял на деца в риск от бедност и чийто достъп до основни нужди като храна, вода, подслон, образование и здравеопазване е застрашен. Това показват данните от регионалния доклад на УНИЦЕФ, обхващащ децата от Европа и Централна Азия. Докладът е изготвен съвместно с Националния статистически институт.

ЕК ЗАПОЧВА 4 НАКАЗАТЕЛНИ ПРОЦЕДУРИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ

Европейската комисия започва 4 наказателни процедури срещу България, се посочва в доклад в официалния сайт на ЕС. Те са заради пропуски в борбата с изпирането на пари, качеството на въздуха, борбата с измамите и морския транспорт.

НОВИ УДАРИ В МОСКВА И КИЕВ, "РУСКИ ДОБРОВОЛЦИ" СЕ ХВАЛЯТ: ЗА ДЕН ВЗЕХМЕ ПОВЕЧЕ ОТ БАХМУТ (ВИДЕО)

 

Нов удар с дрон срещу Москва – и отново става въпрос за атака в предградие на руската столица. Този път ударът е в Балашиха, който се намира на 30 километра източно от центъра на Москва.

ПУТИН СИ ПОСТРОИЛ "ЦАРСКО СЕЛО", В НЕГО ЖИВЕЕ И БИВШАТА МУ ЖЕНА С НАСТОЯЩИЯ Й СЪПРУГ (ВИДЕО)

Президентът на Русия Владимир Путин, подражавайки на руските императори от миналото е построил за себе си и своите роднини ново "Царско село" - конгломерат от владения в Подмосковието около официалната резиденция в Ново-Огарьово. Това е много важно място - именно то беше цел на украинските дронове на 30 май 2023 г. Интересното е как историята на това "село" нагледно илюстрира нравите на управляващото семейство Путини, използвайки подставени лица и чуждестранни офшорки, отнемайки жилища на провинили се и криейки доходи от данъци. Разкритията стават благодарение на "разбиването" на имейла на първия съпруг на дъщерята на Путин Катерина - Кирил Шамалов. Сватбата между двамата се е състояла на 24 февруари 2013 г., но бракът не е регистриран, пише изданието Проект-медия.

КАПАН ИЛИ ЗАЩИТА: ЩЕ ИМА ЛИ ИМУНИТЕТ ЗА ПУТИН НА СРЕЩАТА НА БРИКС

Властите на Южна Африка заявиха, че ще предоставят дипломатически имунитет на участниците в двете срещи на БРИКС, включително и на руския диктатор Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага. 

АНАЛИЗ: КАКЪВ ЗНАК КЪМ ЕС Е ПРЕИЗБИРАНЕТО НА ЕРДОГАН?

 

Доскоро Брюксел се опитваше да убеди Турция да се присъедини към Европейския съюз. Формално страната все още се смята за кандидат за членство, въпреки че Анкара не е мръднала и на йота в необходимите системни реформи от 2004 г. насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com