Най-важното за деня, 10 август

4107
Най-важното за деня, 10 август
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 август.

ПАК ЗА ДОБРО УТРО: НОВА АТАКА С ДРОНОВЕ СРЕЩУ МОСКВА, ИМА ПОЖАР (ВИДЕО)

 

За втори пореден ден кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в канала си в Телеграм за атака с дронове срещу руската столица.

ДАЖЕ В ИРАН ГОВОРЯТ: УКРАЙНА НЯМА ДОСТАТЪЧНО ВОЙНИЦИ ЗА ДЪЛГА ВОЙНА С РУСИЯ

 

Населението на Украйна е намаляло почти наполовина през последните 20 години - от 48 млн. души на 31 млн. души. Така гръмко иранското издание Kayhan прави прочит на проучване Jamestown Foundation*.

КАШИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ: ОТКРОВЕНО ЗА АБСУРДИТЕ ОТ ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР

 

Отдавна имаме проблем със съдебната медицина, там работата е много тежка. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който призна, че трудът в това направление е много тежък и недобре заплатен.

ВСЕ ПО-ГОРЕЩО СТАВА НА РУСНАЦИТЕ В УКРАЙНА, ЧВК ВАГНЕР ПАК Е ПРОБЛЕМ ЗА ПУТИН (ВИДЕО)

 

От началото на пълномащабната война, която руският диктатор Владимир Путин подпали срещу Украйна, украинската армия е успяла да си върне 40 000 квадратни километра първоначално окупирана от руснаците украинска територия, съобщават украинските власти. Това е територия, два пъти по-голяма от Израел.

Развитието на военните действия в Украйна

ГНЯВ И ЗАКАНИ: РУСКИ ВОЙНИЦИ СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ НЯМАТ ЗАПЛАТИ (ВИДЕО)

 

Два видеоклипа само за два дни бяха публикувани от руски военни, с които те изразяват открито недоволството си, защото не им се плащат заплати. И двата клипа може да бъдат видени в руския телеграм канал ASTRA, който има репутацията на по-опозиционен спрямо режима на Путин.

СПОРНА РЕЗОЛЮЦИЯ В САЩ ЗА "МАКЕДОНСКИЯ ПРИНОС" РАЗПАЛИ ПОЖАР У НАС

 

Сдружение "Потомците на бежанци и преселници от територията на Северна Македония и приятели" днес внесе в Народното събрание предложение за "предприемане на необходимите действия" срещу внесения в Конгреса на САЩ проект на резолюция, настояваща септември 2023 г. да бъде обявен за „месец на македонско-американското наследство".

ВДИГАТ УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ СЪС ЗАДНА ДАТА, ЯСНО Е С КОЛКО

 

Учителските заплати се увеличават с 15%. Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори. Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 януари 2023 г.

БАСНОСЛОВНИ ЗАПЛАТИ ЗА РЪКОВОДИТЕЛИ НА КРЕТАЩИ ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

 

Ръководни органи на държавни предприятия с констатирани управленски проблеми получават изключително високи възнаграждения (над 12 хил. лв. месечно), независимо от финансовото състояние и постигнатите резултати от тях. Това съобщават от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

ВЛАСТТА ЩЕ СМЕНЯ ШЕФОВЕ В МВР?

 

Властта се готви да сменя шефове в МВР, стана ясно от публикация на бТВ. Медията разполага с неофициална информация, че директори на областни дирекции са викани в министерството на среща с министър Калин Стоянов и им е предложено да освободят поста и да ги преназначат на други позиции. Смени ще има и в ръководствата на районни управления, както и на различни дирекции, се казва в информацията на бТВ.

КУЛЕБА: ЗЕЛЕНСКИ И ПУТИН НИКОГА НЯМА ДА СЕДНАТ НА ЕДНА МАСА, НО ПРЕГОВОРИ МОЖЕМ ДА ВОДИМ С ПОСРЕДНИК

 

За нас е ясно, че никога няма да видим Путин и Зеленски на една маса, но Украйна е готова да започне преговори с Русия чрез посредник. Но това може да стане само след изтеглянето на руските войски от страната ни - това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за Corriere della Sera.

КАБИНЕТЪТ С 15 МЕРКИ СРЕЩУ "ЕПИДЕМИЯТА" ОТ НАСИЛИЕ (ВИДЕО)

 

"Набелязахме повече от 15 мерки, голяма част от които изискват координация между различните институции", каза премиерът акад Николай Денков по време на пресконференция в Министерски съвет, където се проведе работна среща за набелязване на мерки срещу насилието. Ангажирани в мерките са четири министерства. Поводът са зачестилите случаи на насилие и по-конкретно този от Стара Загора, в който 18-годишно момиче беше нарязано с макетно ножче от своя интимен партньор. Жестокостта предизвика протести и дори прекъсна ваканцията на депутатите, които приеха промени в Закона за защита от домашно насилие и изменения в Наказателния кодекс. ОЩЕ: Премиерът иска защита на националните символи: "Татусът "Свобода или смърт" е извращение" (ВИДЕО)

“ИНТИМНА ВРЪЗКА“ Е ИДИОТСКА ПРАВНА ФОРМУЛИРОВКА: АДВ. НИКОЛАЙ ХАДЖИГЕНОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

 

Интимна връзка“ е идиотска правна формулировка. С тази поправка ликвидираха Закона за домашното насилие. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com Отговорите със Спасиана Кирилова” адв. Николай Хаджигенов от “Ние идваме“:

НАДЦЕНКАТА НА “ЛУКОЙЛ“ ЗА ГОРИВАТА НЕ Е НОРМАЛНА: МАРТИН ВЛАДИМИРОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

 

Надценката на “Лукойл“ за горивата не е нормална. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова” енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров и обясни защо:

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 11 АВГУСТ 2023 Г. (ПЕТЪК)

 

На 11 август 2023 г. облаците ще отстъпят пред слънчевите лъчи. Температурите слабо ще се повишат. Вижте каква е прогнозата за времето за деня.

Температурите слабо ще се повишат

КОШМАРЪТ, ЗА КОЙТО ЕВРОПА НЕ ИСКА ДА СЕ СЕЩА: ТРЪМП ДА Е ПАК ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ

 

Европа се опитва да не мисли за предстоящия кошмар – евентуалното завръщане на Доналд Тръмп. Първият мандат на този политик беше болезнен опит за нея и сега всичко заплашва да се повтори, въпреки проблемите на Тръмп със закона. ЕС трябва да се подготви за най-лошото, смятат експерти, коментирали пред американското издание Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...