Най-важното за деня, 14 април 2023 г.

2638
Най-важното за деня, 14 април 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 април.

"Отговорите" с Владимир Сиркаров, Георги Папакочев и Анна-Мария Кръстева (ВИДЕО)

В обзорното предаване "Отговорите" тази седмица темите са:

Законопроект за обяваване на таван от 10% надценка за 17 храни предлага служебното правителство на новия парламент. И още – ще има ли бюджет за тази година и колко е важно това. Коментираме с нашия първи гост - икономиста и журналист Владимир Сиркаров.

"Този таван няма да помогне за намаляне на общата инфлация и общите тенденции в последните две години. Прави се опит за успокоение на всички нас, че правителството прави нещо и налага мерки. Но реално, когато държава се опитва да се намеси на изцяло конкурентен пазар, това е обречено от сериозни дисбаланси. Тази мярка е за 6 месеца и ще се отнася за големите вериги, но се създава казус, свързан с това, че ако се намалят тези стоки, може да бъдат ударени малките търговци". Така коментира икономистът идеята за таван от 10% надценка на опеделени стоки.

По думите му големите търговци знаят как да защитават своите продукти и предложението е доста сложен механизъм, който ще бъде преправян, ако се стигне до него: "...Виждам, че повечето партии заявяват, че подобни намеси не са нужни", заяви той.

РУСИЯ ЩЕ РЕПЕТИРА ОТВЕТЕН ЯДРЕН УДАР

Руското министерство на отбраната продължава демонстративните маневри на стратегическите ядрени сили на фона на нарастващото напрежение със САЩ и решението на Путин да спре членството си в Договора за стратегическите нападателни оръжия, предава белоруската опозиционна агенция NEXTA в Twitter. Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви внезапна проверка на Тихоокеанския флот в петък, който беше вдигнат по тревога и приведен в най-висока степен на бойна готовност. Според съобщения в руските медии основната задача на инспекцията, чието ръководство е поверено на адмирал Николай Евменов, командващ ВМФ на Русия, ще бъде „натрупване на способности“ за отблъскване на агресията на вероятен противник.

ИЗНОСЪТ НА РУСКИ ПЕТРОЛ СКОЧИ, НО НЕЩАТА НЕ СТОЯТ ТАКА С ПРИХОДИТЕ

През март износът на руски петрол скочи до най-високото си ниво от почти три години, въпреки западните санкции, предава AFP. Данните са на Международната агенция по енергетика, която съобщава обаче, че приходите са намалели рязко спрямо миналата година.

БНР допълва информацията, като уточнява, че износът на петрол от Русия е нараснал с 600 000 барела дневно до 8 100 000 барела на ден, а приходите остават с 43% по-малко в сравнение с преди година. Междвувременно Reuters съобщи, че съкращенията на добива, обявени от производителите от Организацията на страните износителки на петрол плюс (ОПЕК+), рискуват да изострят дефицита в доставките на петрол. Такъв дефицит се очаква през втората половина на годината, като съкращенията могат да навредят на потребителите и глобалното икономическо възстановяване, става ясно от изявление на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в петък.

В МЕЛИТОПОЛ РУСНАЦИТЕ ДАВАТ ЛИСТОВКИ КАК СЕ БЯГА, БАХМУТ ОСТАВА МЕСОМЕЛАЧКА (ВИДЕО)

Най-големият окупиран от руснаците град в Запорожка област Мелитопол отново влезе в полезрението на активната война в Украйна. Снощи в Мелитопол е имало престрелка, а руският пропагандист Семьон Пегов, списващ телеграм канала WarGonzo, съобщава за извършен ракетен удар от украинците в града. Всичко това е станало в северната част на града. Според Владимир Рогов, едно от лицата на руската окупационна власт в Мелитопол, имало трима задържани украински партизани и те издали къде имало складове с оръжие на украинските служби в града. Но че положението е горещо става ясно и от факта, че руската окупационна власт е почнала да раздава листовки как да се евакуираш в града при спешна нужда.

4000 са убитите членове на ЧВК Вагнер и на редовната руска армия в Бахмут от 30 май насам. Това заяви зам.-командващият на украинската армия бригаден генерал Олексий Хромов. Бахмут остава най-горещата точка на военни действия в Украйна.

ВЕЛЕВ: БЮДЖЕТНИЯТ ДЕФИЦИТ ЩЕ БЪДЕ 6-7%, АКО НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНИ

Ако нищо не се промени - ние ще имаме бюджетен дефицит от порядъка на 6-7%. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в "Денят започва" по БНТ. Той смята, че проблемът ни е средносрочен. "Ние ще имаме такива дефицити не само тази година, а следващите 5-6 години", прогнозира Велев. "Бюджетът е средство за постигане на цели. Важно е какви са целите. Националните цели следва да бъдат членство в Шенген до края на годината, в Еврозоната от януари 2025 г. и в ОИСР от 2026 г. Бюджетът, който предстои да бъде изготвен, разгледан и одобрен в парламента би следвало да е подчинен на тези цели. Ние се нуждаем от бюджет, който да позволи постигането на важни национални цели за страната, а те са основа за ускоряване на икономическия растеж и повишаване на елементите на жизнено равнище", смята Велев.

БЕЗ СЪЩЕСТВЕНА ПРОМЯНА В ДАННИТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА, ПРОЦЕНТЪТ НА ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ НАРАСТВА

Броят на новите случаи на коронавирус намаля като абсолютно число, но се увеличи като процент, сочат данните на Единния информационен портал. 151 са новите заразени за денонощие, като те бележат спад от 28 спрямо предходния отчет, когато бяха отчетени 179 случая. Направени са 1714 теста (PCR и антигенни), като те са с 842 по-малко спрямо отчетените 2556 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 7% до 8,8 на сто. ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Случаите продължават да нарастват, увеличават се и починалите Най-много случаи през последното денонощие са открити в София - 37, следва Стара Загора с 10. В 2 области - Смолян и Ямбол, няма нито един официално регистриран нов заразен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Навръх Великден: Планински спасители помогнаха на румънски турист в Пирин

Ген. Константин Попов: Заплатите на военните да не бъдат за сметка на модернизацията на силите

След почивните дни: Започва "голямото прибиране", очаква се натоварен трафик в страната

Кой има имен ден днес, 6 май, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com