Най-важното за деня: 24 февруари, 2024 година

2136
Най-важното за деня: 24 февруари, 2024 година
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 24 февруари.

РЕЧТA НА ЗЕЛЕНСКИ, ДВЕ ГОДИНИ СЛЕД НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА. ЕТО КАКВИ БЯХА ДУМИТЕ МУ (ВИДЕО)

Помните ли какво бе изявлението след началото на войната на Русия срещу Украйна, което направи президентът на страната Володимир Зеленски. Припомняме го, точно две години по-късно.

2 ГОДИНИ ВОЙНА: ЦЕЛИТЕ НА УКРАЙНА И РУСИЯ - КОЙ, КОГА И КАК ЩЕ ПОБЕДИ? ГОВОРИ ГЕН. СЪБИ СЪБЕВ (ВИДЕО)

На 24 февруари 2024 г. се навършват две години от началото на войната в Украйна, подпалена от руския диктатор Владимир Путин. Какви са перспективите за Киев и Москва, кой, кога и как ще надделее? В специален епизод на Студио Actualno, посветен на годишнината, отговори на тези въпроси даде ген. Съби Събев - първият национален военен представител на България в щабквартирата на НАТО в Брюксел.

ОРЪЖИЕ, ПАРИ И ГАРАНЦИИ: КАКВО ОБЕЩАХА НА УКРАЙНА НА ВТОРАТА ГОДИШНИНА ОТ ВОЙНАТА? (ВИДЕО)

До края на март ЕС ще прехвърли на Украйна почти 170 000 боеприпаса и ще работи за увеличаване на обема на доставките. Новината обяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след разговора си с топ дипломата на блока Жозеп Борел на 24 февруари - деня, в който се навършват две години от инвазията на издирвания от съда в Хага за отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

ДВЕ ГОДИНИ АГРЕСИЯ: СЕРИЯ ОТ АРЕСТИ В РУСИЯ ЗАРАДИ ВОЙНАТА И НАВАЛНИ (ВИДЕО)

Нарушавате всякакъв закон - човешки, и божи. Такова послание отправи Юлия Навалная, съпругата на загиналия в затвора руски опозиционер Алексей Навални, към издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

ТЯЛОТО НА АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ Е ПРЕДАДЕНО НА МАЙКА МУ

Тялото на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина внезапно и неочаквано в затвора миналата седмица, е предадено на майка му, написа неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната медийна платформа X в събота.

2 ГОДИНИ ВОЙНА: УКРАЙНА УДАРИ ЗАВОД, ВАЖЕН ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАКЕТИ. В ОДЕСА ПАК ИМА ЖЕРТВИ (ВИДЕО)

Няма дълги почивки, само временни малки паузи във войната в Украйна – а тази нощ нямаше дори паузи. Това показват поредните новини по темата, навръх 2 години откакто издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали пълномащабната война.

"ЕЙБРАМС" СЕ ПОЯВИ ПРИ АВДЕЕВКА, РУСНАЦИТЕ ПЛАЩАТ ЗА ВСЯКА СТЪПКА НАПРЕД С МНОГО КРЪВ (ВИДЕО)

През 2023 година руският военнопромишлен комплекс е произвел близо 2 млн. снаряда 152-мм, както и 122-мм. Тази година се целят в 2,7 млн. - това заяви зам.-ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки, цитиран от "Интерфакс-Украйна".

БОРИСОВ: ПЕТКОВ Е БРИЛЯНТЕН СТРАТЕГ - ПРИЛАГА МИ ТАКТИКА, КОЯТО Е НАУЧИЛ В ХАРВАРД

"Има някаква комуникация между нас. Но вече доверието е паднало до ледена епоха, всяка дума е премерена, всяка буква се внимава какво значи, и да ви кажа честно, към този момент не съм оптимист. Тяхната тактика е ясна - внимателно слушах лекция на Петков по обучението в Харвард как се водят такива преговори - може би е мислел, че не внимавам, но съм запомнил всяка негова дума, брилянтно се справя в момента, ползва и медиите. Поставя червена линия и казва, че няма да отстъпи, и вкарва всички медии, говорители и анализатори близо месец да спорят по една на практика несъществена тема - в случая външно министерство, което координира и препраща, изпълнява държавната политика, не е рекламна агенция на някаква партия. И докато нашето внимание беше там да се обясняваме, те направиха следващия си ход. Петков е брилянтен стратег да приложи начина, по който да принуди противника, в случая партньора му, по неговата свирка".

АСЕН ВАСИЛЕВ: ОЧАКВАМ ДА ИМА РОТАЦИЯ, МЕМОРАНДУМЪТ НЕ Е ПРЕПЪНИКАМЪК

Министърът на финансите Асен Василев изрази днес очакване да има ротация в българското правителство. Той говори пред български журналисти в белгийския град Гент, където участва в среща на своите колеги, свикана от Белгийското председателство на Съвета на ЕС, предава БНТ. 

АХМЕД ДОГАН: ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ МОГАТ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ СТРАНАТА

"Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротации" на управляващите. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1" може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици." Това предупреди в словото си към актива на ДПС почетният председател д-р Ахмед Доган.

ВОЙНА НА РУСИЯ С ЕС - С КАКВО И КАК ЩЕ ОТГОВОРИ НАТО: КОМЕНТИРА ГЕН. СЪБИ СЪБЕВ (ВИДЕО)

Самият Владимир Путин, дори в интервюто с Тъкър Карлсън, изключи възможността Русия да атакува страна членка на НАТО. Така ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в щабквартирата на НАТО в Брюксел след влизането на България в Алианса коментира в Студио Actualno колко е реалистично Русия да нападне държава в Европа, която е активен член на НАТО: Путин лъже, че няма да нападне Полша и Латвия: Анализ на Бойко Ноев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...