Най-важното за деня, 25 октомври 2022 г.

2830
Най-важното за деня, 25 октомври 2022 г.
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 октомври.

ФИНАНСОВИЯТ МИНИСТЪР: БЮДЖЕТ 2023 НЕ Е ОТГОВОРНОСТ НА СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО (ВИДЕО)

Това не е отговорност за служебно правителство. Трябва да се поеме политическа отговорност с парламентарно избрани партии от суверена. Така министърът на финансите в служебното правителство Росица Велкова отговори на обвиненията на "Продължаваме промяната", че служебния кабинет не иска да поеме отговорност за бюджета за 2023 г., както и на въпроса дали ще внесат такъв в деловодството на парламента. 

КАКВО ЩЕ СПАСИ ПАРИТЕ НИ ОТ ИНФЛАЦИЯТА? ГОВОРИ МАКС БАКЛАЯН (ВИДЕО)

Цената на златото е с около 8% по-ниска от началото на годината. Спад, но не е толкова голям, колкото на други активи. В Студио Actualno каним на разговор за златото Макс Баклаян - съосновател на "Тавекс България" - търговия с благородни метали и обмен на валута. С него ще се опитаме да ви информираме малко повече за благородния метал като инвестиция и да обясним движенията на цената му.

НАЙДЕН ЗЕЛЕНОГОРСКИ: ДЪРЖАВАТА ДЪРЖИ КМЕТОВЕТЕ НА КЪС ПОВОД (ВИДЕО)

От 23-ти до 25 октомври в Албена се проведе Годишната среща на местните власти. Какви са тревогите на кметовете? Какви са решенията, които виждат? Има ли кой да ги чуе? В Студио Actualno гост по темата е Найден Зеленогорски, член на УС на Асоциацията на българските градове и региони, бивш кмет на Плевен и бивш депутат, председател на гражданско сдружение "ДЕН".

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОТРЕЧЕ БСП ДА УЧАСТВА В ХАРТИЕНА КОАЛИЦИЯ

Не е възможно да има хартиена коалиция. Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.  В това увери председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на bTV.

ВЕНЕЦИАНСКАТА КОМИСИЯ ОДОБРИ МЕХАНИЗМА ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Венецианската комисия одобри законопроекта на кабинета „Петков“ за законодателни промени, свързани с отговорността на главния прокурор, включително механизма за независимо разследване на обвинител номер едно. Пакетът от законодателни прочени бе изпратен на комисията от предишния екип на Министерството на правосъдието, ръководен от Надежда Йорданова.

ГЕШЕВ СЪВЕТВА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ЧУЯТ ЕКСПЕРТИТЕ, А НЕ ДА "БЪРКАТ СЪС СЕЛСКОСТОПАНСКИ УРЕД В ЯДРЕН РЕАКТОР" (ВИДЕО)

Гешев съветва политиците да чуят експертите, а не да "бъркат със селскостопански уред в ядрен реактор". Това стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев в парламента. Той проведе среща с коалиция "Български възход". Срещата му идва след като изпрати писма до всеки един от новите 240 народни представители и ги призова за дебат за съдебна реформа.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ВАС СИ КУПИЛ КЪЩА С МИНЕРАЛЕН БАСЕЙН ЗА 10 000 ЛВ.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е купил къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин за 10 000 лв. Това става ясно от разследване на сайта Bird.bg, според което имотът няма разрешително за водоползване.

ТВЪРДЕНИЕ НА ЕКСПЕРТИ: НЕИЗПРАВНИ АВТОМОБИЛИ ОТИВАТ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ НА ПЪТЯ, АДМИНИСТРАЦИЯТА БЕЗДЕЙСТВА

Хиляди неизправни автомобили биват пускани в движение срещу заплащане в немски акредитирани технически служби в България. Това стана ясно от пресконференция на фирмите ТЕХНОТЕСТ АД и ТИАТ АД.

ВОЕННА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА: КОЙ НА КАКВА ПОЗИЦИЯ Е В НС? (ВИДЕО)

Изказването на президента Румен Радев, че предоставянето на военна помощ за Украйна, крие рискове и предложенията по темата разбуниха духовете в парламента. Всяка парламентарно представена сила има позиция по темата, като до момента има две предложения за такава помощ - от страна на "Демократична България" и от страна на ГЕРБ-СДС.

БЪЛГАРИН ПОКАЗА КОИ СА РУСНАЦИТЕ, СТОЯЩИ ЗАД БОМБАРДИРОВКИТЕ, СПРЕЛИ ТОКА В УКРАЙНА

Безмилостната руска бомбардировка по цивилна структура в Украйна (както критична, така и по обикновени жилищни сгради) отдавна привлича вниманието. Кои обаче са хората, които всъщност я извършват, макар че тяхното оправдание ще е "следвахме заповеди"? Известният в цял свят разследващ сайт Bellingcat публикува членовете и командната структура на техническото звено, отговорно за планирането на ударите. Разкритията се дължат основно на българския разследващ журналист Христо Грозев, като включват анализи и от телефонни разговори.

ПОЛСКИ ГЕНЕРАЛ: РУСИЯ ПРОМЕНИ СТРАТЕГИЯТА СИ В УКРАЙНА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, С ДОСТА ДОБЪР РЕЗУЛТАТ

Руснаците вече не се бият в сухопътна битка. Вместо това те унищожават инфраструктура, за съжаление, с доста добър ефект - казва полският ген. Роман Полко, бивш командир на специалните сили GROM в интервю за DoRzeczy.pl.

ГЛАС ОТ САЩ: ГЕРМАНИЯ СПОРИ САМА СЪС СЕБЕ СИ ЗА УКРАЙНА

През февруари, три дни след като Русия нахлу в Украйна, канцлерът Олаф Шолц се изправи пред Бундестага и произнесе забележителна реч, пише в свой анализ американското издание The Atlantic.

АНАЛИЗ: ЗАПАДЪТ ИСКА РУСИЯ ДА ПОВТОРИ СЪДБАТА НА СЛЕДВОЕННА ГЕРМАНИЯ

 

Поддръжниците на теорията за „стратегическо руско поражение“ искат да прекроят Русия по модела на Германия и Япония, след като те бяха победени и окупирани от Втората световна война. Но има една сериозна пречка, обръща внимание в свой анализ Bloomberg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 2 май 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 1 май 2024 г.

Движението по АМ "Струма": АПИ с важно съобщение

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com