Новият правосъден министър забърза процедурата по отстраняване на Гешев

2754
Новият правосъден министър забърза процедурата по отстраняване на Гешев
Снимка: БГНЕС

Новият правосъден министър Атанас Славов забърза процедурата по освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. В първото си заседание като председателстващ Висшия съдебен съвет (ВСС) той поиска тази допълнителна точка №9 да бъде включена в дневния ред и да бъде №1.

„За“ включване на точката в дневния ред бяха 15 магистрати от ВСС, а „против“ гласуваха четирима. "За" това точката да е №1 в дневния ред отново имаше мнозинство.

Новият правосъден министър каза как ще постъпи с Гешев и Пеевски

"Конституционната реформа трябва да се случи в този парламент, иначе правителството ще загуби легитимност. Тя е в основата на тази упра...

Съдия Вероника Имова поведе лагера на тези, които са „против“. Олга Керелска поиска начало на разглеждане на първото предложение за освобождаване на Гешев, а второто да се гледа на 12 юни. Йордан Стоев каза, че отлагането е „безсмислено“, Атанаска Дишева също настоя да се пристъпи към разглеждане на точката.

Доскорошният министър на правосъдието от служебния кабинет Крум Зарков направи пред два дни предложение за включване като точка в дневния ред разглеждане на двете искания за освобождаване на Иван Гешев. Според Славов тази точка е от голяма обществена значимост - да се установи извършено ли е нарушение, или не и да се вземе решение в рамките на разумен срок, "ден, два, колкото е небоходимо".

"Ако не приключим днешното заседание, ще насрочим утре друго”, каза министърът на правосъдието, цитиран от БГНЕС преди заседанието. И уточни, че може ВСС да се събере дори през уикенда, но това зависи от волята на членовете.

А в началото на заседанието Славов каза, че заради големия медиен интерес и важността на точката тя трябва да е първа.

Кой е Атанас Славов - кандидатът на ГЕРБ и ПП-ДБ за министър на правосъдието?

Доц. д-р Атанас Владиславов Славов е роден на 3 декември 1979 в Усогорск , Русия. Завърва Юридическия факултет на СУ „Св. Климен...

До разглеждането по същество на искането за освобождаване на Гешев се стигна чрез две процедури, които бяха обединени от Съдебния съвет. На 1 юни ВСС допусна първото предложение за отстраняване на главния прокурор заради „тежко нарушение“, а именно това, че е дал разпореждания за допускане на т.нар. израелски експерт по боеприпаси (т.е. външно лице) на мястото на взрива пред кортежа на обвинител номер едно. Искането бе направено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, а Гешев се оправда с това, че към онзи момент не е бил главен прокурор – заради негов отпуск задълженията му изпълнявал заместникът му Борислав Сарафов. Така топ обвинителят опита да се измъкне от обвинението, че е надвишил служебните си задължения.

На 5 юни ВСС прие с пълно мнозинство и начало на процедура по второто предложение за отстраняване на главния прокурор, направено от четирима членове на Прокурорската колегия. То е заради „действия, които накърняват престижа на съдебната власт“. И по-конкретно - заради публичното изявление на Гешев за "измитане" на "политическия боклук".

Иван Гешев, който бе представляван от адвокат във всяко от тези заседания, няколко пъти опита да отложи процедурата, но членовете на Съдебния съвет бяха категорични, че това няма как да се случи.

ОЩЕ: "Мафията уволнява Гешев": Скромен протест в защита на главния прокурор пред ВСС (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...