Новините: Най-важното за деня 12 януари

3932
Новините: Най-важното за деня 12 януари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 януари

 СОФИЯ В ТОП 15 НА ГРАДОВЕТЕ С НАЙ-ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ

И днес въздухът над София е замърсен. Според данните на световния сайт airvisual.com в днешния ден София е на 15-о място по замърсяване на въздуха в света. Най-замърсен е въздухът днес в районите на „Младост”, „Надежда”, „Павлово” и „Хиподрума”, където праховите частици са в оранжевия сектор на опасно мръсен въздух.

СИНДИКАТИ ИСКАТ ОТ БОРИСОВ ВОДА ЗА „СТОМАНА ИНДЪСТРИ“ В ПЕРНИК

Синдикатите от сектора на металургията настояват пернишката фирма „Стомана индъстри“ да получи разрешение да ползва около 6 хиляди кубически метра вода на ден от язовир „Студена“, в случай, че алтернативните водни източници на предприятието замръзнат. В отворено писмо до премиера Бойко Борисов синдикатите заявяват, че при тежки метеорологични условия има риск оборудването да се повреди и заводът да спре работа, което „ще нагнети допълнително напрежение в района“, съобщава БНР.

ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК НЕ Е ПРЕЦЕДЕНТ, ОМУРТАГ НА ВОДЕН РЕЖИМ ВЕЧЕ НАД 30 ГОДИНИ

Жителите на Омуртаг вече 30 години са на воден режим, при това много по-строг, отколкото в Перник, съобщава Нова телевизия. Дневният разход на семейството на Петър Бончев е около 20 литра. Те живеят във високата част на града, където водата идва последно и спира първо.

ОЛЕГ АСЕНОВ, АПИ: ЧАКАТ СЕ ОКОЛО 60 МЛН. ЛВ. МЕСЕЧНО ОТ ТОЛ СИСТЕМАТА

Превозвачите са наши партньори и в последните разговори те поеха ангажимент, че ще направят всичко необходимо от 1 март успешно да стартираме системата. Смятам, че този диалог и поетите ангажименти ни дават основания да вярваме в успеха на реформата. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ пред БНР.

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ: „СЕВЕРЕН-ПОТОК-2“ ПОДЛОЖЕН НА АМЕРИКАНСКА САНКЦИОННА БУХАЛКА

Дългоочакваните американски санкции се стовариха върху газопровода „Северен поток-2“ броени дни преди той да бъде напълно завършен. Над 90% от тръбите, които ще свържат Русия с Германия през Балтийско море, вече са положени. Въпреки това дострояването на дългия над 1200 км газопровод е поставено под голям въпрос. Вече е сигурно, че той няма да бъде завършен в началото на 2020 г., както се планираше. Санкциите срещу „Северен поток-2“ са знаков акт на Вашингтон, който осветлява важни аспекти на днешния международен ред в света и поставя в нов контекст газовата геополитика на Русия. Това сочи анализ на д-р Пламен Димитров, Информационен център на Министерство на отбраната.

ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е "АПЕТИТНА ЗОНА ЗА ОТПАДЪЦИ"?

Един от най-големите експерти по калабрийската мафия "Ндрангета", Антонио Никазо коментира пред НоваТВ, че "мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му." Никазо работи заедно с прокурор Никола Гратери, организаторът на акция миналия месец, с над 300 арестувани мафиоти. "При телефонен разговор между членове на Ндрангета, засечен от властите преди няколко месеца, излязоха наяве нови, доста притеснителни факти. А именно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални отпадъци.

"ГАЗПРОМ": БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА ПО-АКТИВНО ДА СТРОИ ГАЗОПРОВОДИ СЛЕД КРИТИКИ ОТ СТРАНА НА ПУТИН

България започна да работи по-активно върху изграждането на газоразпределителна мрежа, след като беше разкритикувана от страна на руския президент Владимир Путин, каза шефът на Газпром Алексей Милер, предаде ТАСС. Агенцията припомня, че руският президент Владимир Путин е заявявал по-рано, че България умишлено забавя изпълнението на проекта „Турски поток“. В отговор на думите на Путин, българският премиер Бойко Борисов е обяснил дългите процедури, които са забавили процеса по строителство на газопровода. Впоследствие Борисов увери, че строителството ще приключи навреме - до 31 май, припомня ТАСС.

КАКВА Е СТРАТЕГИЯТА НА САЩ СПРЯМО ИРАН?

След ракетния удар на Иран смята, основната цел на американската външна политика в отношенията с тази страна е засилване на изолацията на Техеран. Това заяви говорителят на държавния департамент на САЩ Морган Ортагус в интервю за Fox News, предава ТАСС, цитиран от Фокус. „Много често ни питат каква е стратегията ни след убийството (на генерал Касем) Сюлеймани и атаките срещу САЩ с балистични ракети.

ВРЕМЕННО ПРИМИРИЕ В ЛИБИЯ, НАРУШЕНО ОТ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ СИЛИ

Силите, лоялни на Халифа Хафтар, обявиха, че приемат призива на Турция и Русия за прекратяване на огъня в западна Либия, започващ в полунощ на 13 януари. Те направиха кратко изявление, че примирието е условно и "реакцията ще бъде тежка в случай на нарушение на примирието от противниковата страна", съобщи в. „Дейли Сабах”.

ХВЪРЛИХА НЯКОЛКО ТОНА МОРКОВИ И КАРТОФИ НА КЕНГУРАТА В АВСТРАЛИЯ

Природозащитници на дивата природа хвърлиха от самолет няколко тона картофи, за да помогнат за оцеляването на кенгурата в щата Нов Южен Уелс. Това съобщи на страницата си в Twitter министърът на енергетиката и околната среда на Австралия Мат Кийн. „Пазачите на националния парк хвърлиха хиляди килограми храна, главно сладки картофи и моркови, за колониите на кенгурута в Нов Южен Уелс“, каза министърът. По-късно той публикува и снимка на кенгуру, което държи морков в лапите си.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...