Новините: Най-важното за деня, 15 август

5599
Новините: Най-важното за деня, 15 август
Снимка: БГНЕС

Под ръководството и надзора на СРП са образувани 65 досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди по време на протестите през лятото на 2020 г. 24 от тях вече са приключени и внесени в съда. С влязъл в сила съдебен акт са осъдени четирима души.

ХРИСТО ИВАНОВ: ПОРЪЧИТЕЛИТЕ НА ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ СА БОРИСОВ И ГЕШЕВ

"Това, което видях на записите е престъпление с полицейското насилие, което не е отговорност само на непосредствените извършители", посочи Иванов. Това престъпление включва и политическите поръчители за неговото извършване, допълни той за разпространените кадри. „Никой не прави опит да ги спре, никой не прави от йерархията опит да ги накаже. Йерархията укрива всичко това“, уточни Христо Иванов.

АНГЕЛ ДЖАМБАЗКИ ПИТА КЪДЕ Е ОТГОВОРНОСТТА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА МИНАЛОГОДИШНИТЕ ПРОТЕСТИ

По думите му минути преди да бъдат нападнати и бити хората под колоните на Министерски съвет, полицаите бяха нападнати с бомби, факли и павета. Къде е отговорността на хората, които бяха организатори на протестите? Как може кадрите от така нареченото полицейско насилие да бъдат укривани, щом, са пускани няколко пъти в съда и в социалните мрежи, недоумява Джамбазки.

САЧЕВА: РАДЕВ И ТРИФОНОВ ТРЯБВА ДА РАЗРЕШАВАТ ПРОБЛЕМИТЕ С ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ТОКА И COVID-КРИЗАТА

Сачева коментира политическата ситуация в страната. По думите й отговорността за случващото се трябва да носят Румен Радев и Слави Трифонов. Тя заяви, че те са хората, които трябва да търсят решение на проблемите за това, как ще се изкара зимата, какво ще се случи с високите цени на тока и как ще се преодолее COVID-кризата. "Отговорността за решаването на тези въпроси трябва да се носи от тези, които направиха така, че да няма път напред", заяви Сачева.

КРАСИМИР ДАЧЕВ: ДРУСА СЕ ФУНДАМЕНТЪТ НА ИКОНОМИКАТА, А ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА ЩЕ НИ СЕ ВИДИ КАТО ИГРА

По думите на Дачев нещата се докарват до абсурда, защото се друсат основите на фундамента на българската икономика. Когато се клати фундаментът на икономиката тогава нещата става неудържими и политическата криза ще ни се види като детска игра, ако продължи да расте цената на тока, допълни Дачев.

АНТОН КУТЕВ СИГУРЕН, ЧЕ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ПАРИ В БЮДЖЕТА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Проблемът пред говорителя на МС е, че страната се намира в тежка ситуация. Изкарахме 3 месеца без актуализация на бюджета и ние като служебно правителство направихме какво можахме, добави Антон Кутев. Ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември месец, което според мен като гледам как вървят нещата, е много вероятно, остават няколко месеца, през които кризите ще ни чакат и ние трябва да вземем много важни решения, настоя Кутев.

КОЙ ТРЯБВАШЕ ДА НАДЗИРАВА СТРОЕЖА НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА - ИНТЕРЕСНО СЪВПАДЕНИЕ НА ИМЕНА

Друго обединение с името „Детско здраве“ спечели поръчка за строителен надзор по сключения с ДЗЗД „Детско здраве“ (на фирми от групата на „Главболгарстрой“) инженерингов договор за детска болница в столицата. За този договор, чиято стойност е 93,4 млн. лева с ДДС, министърът на здравеопазването издаде нареждане да бъде прекратен.

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: СПАД В БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ, НО ПРИ ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ТЕСТОВЕ

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент на дневна база. 623 са новооткритите случаи за 14 август, като те бележат спад с 424 на дневна база, след като в петък имаше 1047 заразени. Направени са 13 761 теста (PCR и антигенни) т.е. с 9218 по-малко спрямо отчетените 22 979 ден по-рано. Така процентът на положителни проби леко се понижава - от 4,55 на сто до 4,52%.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ПАК ДВОЙНО НАГОРЕ - СМЪРТНИ СЛУЧАИ И РЪСТ НА ВЛЕЗЛИ В БОЛНИЦА

Без никаква изненада, и втората седмица на август е с лоши здравни новини. Отчитаме трето поредно седмично удвояване на новите случаи на коронавирус в България.

ЗАМ.-МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: НЯМА ДА ИМА ОГРАНИЧАВАНЕ И ЗАТВАРЯНЕ НА БИЗНЕСИ

Той подчерта, че страната съвсем скоро е влязла в жълтата зона по заболеваемост от коронавируса и в Европа сме на 20 място. По думите на д-р Златанов няма разнопосочни мнения в екипа на здравните власти за това как трябва да се подхожда в борбата с пандемията.

ГЕРГАНА НИКОЛОВА: НЕВАКСИНИРАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ЗАСЕГНАТИ НА-МНОГО ОТ ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА

Тя обясни, че лекарите искат елементарни неща – маска на лицето, миене на ръце и да се мисли малко повече. Според нея страната отново ще влезе в поредната ковид вълна и за съжаление не ваксинирани. Неваксинираните хора ще бъдат най-много засегнати от четвъртата ковид вълна, добави д-р Гергана Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...