Новините: Най-важното за деня, 20 септември

2975
Новините: Най-важното за деня, 20 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 септември.

"ТРЕНД": ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ ИСКАТ ОТ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПО-ЕВТИН ТОК, ГАЗ И ГОРИВА 

77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването. Това сочат резултатите от проучването на изследователския център "Тренд" по въпроси и поръчка на “24 часа”.

"ГАЛЪП": ЗА БЛИЗО 90% ОТ ХОРАТА ИМА РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОТ ПРЕКОМЕРНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ

Опасностите за ежедневното качество на живот у нас са възприемани като реални, както и опасностите на текущата геополитика, но не в толкова висока степен. Проблемите с цените доминират в масовото съзнание у нас. На този фон страховете от войната и свързани теми също са високи, но не изпъкват. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено „лице в лице“ с таблети между 31 август и 8 септември тази година сред 1 000 пълнолетни българи.  

ДОКЛАД НА СМЕТНАТА ПАЛАТА: В „ТОПЛОФИКАЦИЯ СОФИЯ“ НЕ СА ПРАВЕНИ НЕОБХОДИМИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, КОЕТО Е ДОВЕЛО ДО ВЛОШЕНИ ФИНАНСИ

В „Топлофикация София“ не са правени необходимите инвестиции, което е довело до влошени финанси, става ясно от доклад на Сметната палата. Одитът на столичното дружество обхваща периода от 1 януари 2018 г. до 31 декември 2020 г. Общият обем на доклада е 132 страници, като той включва доклада и 7 приложения, както и опис на одитните доказателства.

"БУЛГАРГАЗ" ОБЯВЯВА ТЪРГОВЕ ЗА ДОСТАВКА НА ВТЕЧНЕН ГАЗ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА 10-ГОДИШЕН ПЕРИОД

"Булгаргаз" ще обяви днес официално търгове за доставка на втечнен природен газ (LNG). Това обяви изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на брифинг с министъра на енергетиката Росен Христов.

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ОСВОБОДИ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА КЗП, ТЕ ЩЕ СИ ТЪРСЯТ ПРАВАТА В СЪДА

Служебният кабинет е освободил председателя и членовете на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. На тяхно място за председател на КЗП е назначен Стоил Алипиев, а за членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ ПОДГОТВЯ ЗАКОНОПРОЕКТ, С КОЙТО ДА УЗАКОНИ СТРОЕЖИ НА ЯЗОВИРИ И НА "ХЕМУС"

Служебният кабинет подготвя законопроект, с който да узакони незаконни строежи на язовири и на "Хемус". Това стана ясно от брифинг на министъра на регионалното развитие Иван Шишков по в МРРБ. Той бе съвместен с министъра на икономиката Никола Стоянов.

ЖАЛБИ ЗАСТРАШАВАТ ЗИМНОТО ПОДДЪРЖАНЕ В ЧАСТ ОТ СТРАНАТА

Жалби поставят в риск предстоящото зимно поддържане в девет области, става ясно от проверка на Actualno.com. В Комисията за защита на конкуренцията са постъпили общо 16 оплаквания от решенията, с които Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира процедурите за пътно поддържане, две от тях засега касаят предстоящия зимен сезон.

ЩЕ ПЪТУВАТЕ ЗА ПРАЗНИЦИТЕ? ЕТО ПРОГНОЗАТА И КАКВИ СА ПОВЕРИЯТА ЗА ТЕЖКА ЗИМА (ВИДЕО)

Много хора обичат да сливат празниците с уикенда и да пътуват някъде. Има ли смисъл обаче? Какво ще бъде времето? В "Студио Actualno" питаме нашия синоптик - Петър Янков.

ПАНИКА В КРЕМЪЛ: ДНР И ЛНР ИСКАТ "НЕЗАБАВНО" ПРОВЕЖДАНЕ НА ФАЛШИВИ РЕФЕРЕНДУМИ

На 19 септември руските пълномощници в Украйна са провели спешна дискусия за необходимостта Москва незабавно да анексира Луганска и Донецка област - голяма част от последната не е под руски контрол. Законодателните органи, назначени от Кремъл в т.нар. Луганска народна република и Донецка народна република, призоваха ръководствата си "незабавно" да проведат референдуми (б.а. – фалшиво гласуване сред населението с предварително ясен резултат) за признаване на ДНР и ЛНР за части от Русия.

POLITICO: РУСИЯ КРИЕ КОРАБИТЕ СИ, ЧЕРНОМОРСКИЯТ Й ФЛОТ Е ПОЧТИ СМАЗАН

Атаките на украинските въоръжени сили с ракети и дронове превърнаха руския Черноморски флот във второстепенна сила във войната в Украйна. Това пише американското издание Politico, позовавайки се на интервюирани западни военни експерти и служители.

УКРАЙНА ИСКА ОТ ООН НОВ НЮРНБЕРГСКИ ПРОЦЕС: КОЙ ПОДКРЕПЯ ИДЕЯТА И КОЙ НЕ?

Световните лидери се събират за заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и правителството на Украйна се надява да използва събитието, за да настоява за създаването на специален трибунал за преследване на военни престъпления.

ПЕТТЕ НАЙ-ОПАСНИ РЕАКТИВНИ СИСТЕМИ ЗА ЗАЛПОВ ОГЪН В СВЕТА (ВИДЕО)

 

Ракетната артилерия след Втората световна война се превърна в ефикасно средство за поразяване на големи разстояния извън обсега на оръдия от всякакъв калибър. Това позволява на армиите да откриват огън по-евтино и обикновено на по-малки разстояния от балистичните или крилатите ракети, макар и на по-малко по-висока цена от гаубиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com